Index Vakbarát Hírportál

Felbecsülhetetlen értékű Puskás-fotók kerültek elő

2014. május 28., szerda 11:31

Az ötvenes évek ismert sportfotográfusa, Kozák Lajos hagyatékából kerültek elő korábban sehol sem bemutatott képek a kor legismertebb futballistáiról. A filmtekercsek elszáradt órarugóként, összecsavarodva várták sorsukat, míg a hagyatékot feldolgozó művészek rájuk leltek. A digitalizálásnál kiderült: a képanyag csodálatos kincs. Kozák Lajos fázisfotói tanulmányszerűen mutatják be az Aranycsapat és a kor más ismert sztárjainak emblematikus trükkjeit.

„Kozák Lajos életművét a Sportmúzeumra hagyta, két doboz kivételével. Ezeket lányaira bízta, tudván, hogy egészen kivételes értékűek” – mutat rá az életművet feldolgozó, és a képekre nemrégiben rálelő Kasza Gábor, fotográfus.

Hozzátette, hogy az ötvenes években jellemzőek voltak a fázisfotós felvételek, amelyek a sport- és testnevelés oktatási programban játszottak kulcsszerepet. Kozák Lajos ennek a műfajnak specialistája volt, és több sport ilyen témájú könyvet is illusztrált.

A most előkerült képekkel Puskás ballábas külsős csűdrúgása, Kocsis fejesei vagy ollózása, Hidegkuti cselei, Grosics utánozhatatlan védései mozdulatról mozdulatra végigkövethetőek, miközben a fotók minősége szinte még a játékosok hajszálait is pontosan látni engedi.

„Kozák Lajos egy 35 mm-es Kinamo Zeiss filmkamerát alakított át úgy, hogy a szektoridőt rövidítette, és több kockát exponált a gép másodpercenként. Ez az eljárás egyedülállónak számított az akkori sportfényképezésben” - hívta fel a figyelmet Kasza Gábor.

A digitálisan felújított képeket „A labdarúgás művészete” című kiállításon mutatják be június közepétől a Millenárison.

Rovatok