Index Vakbarát Hírportál

Ronaldo: Ez az én hazám, szégyellem magam

2014. május 30., péntek 00:12

Az összes nehéz sorsú társadalmi csoport megmozdul a brazíliai futball-világbajnokság előtt, a tanárok, a hajléktalanok, a szegények és az őslakosok szemében a milliárdos torna az ő arcon köpésük jelképe. A héten már a brazil válogatott buszát is megtámadták, kedden az őslakosok nyíllal fenyegették a rendőröket. A vb két hét múlva kezdődik.

Brazíliában a június 12-én kezdődő futball-világbajnokság közeledtével egyre durvábbak az utcai tüntetések. A megmozdulásokon ugyan kevesebben vesznek részt, mint tavaly a Konföderációs Kupa alatti demonstrációkon, de annál erőszakosabbak. Kedd este az őslakosokat kergették szét a rendőrök könnygázzal, gumibotokkal, lovasrendőrökkel. 

Esőerdő, rezervátum, lakásárak 

A mostani tüntetéssorozatot ugyanazok a társadalmi problémák táplálják, mint a tavalyi vb-főpróba idején. A kedd esti, békésnek indult megmozdulás azzal kezdődött, hogy ezer őslakos indián gyűlt össze, köztük több százan tradicionális öltözékben, hogy a brazil kormány mértéktelen vb-kiadásai ellen tüntessen. Szerintük azt a pénzt, ami az eseményre elment, sokkal inkább a szegénység felszámolására kellett volna elkölteni a 180 milliós országban.

Többen később felmásztak a törvényhozás épületére Brazíliavárosban, hogy felhívják a figyelmet a problémákra. A tüntetők szerint a világbajnokság miatt az ingatlanárak az egekbe szöktek, a szegényebb családok ezért kénytelenek elköltözni a helyszínként szolgáló városokból.  

„A bátorságunk jele volt, hogy felmásztunk, megmutattuk, hogy harcosok vagyunk, készen állunk küzdeni a jogainkért" - mondta az egyik őslakoscsoport vezetője, Tamalui Kuikuru. A keddi tüntetés száz különféle etnikumot egyesített, ők az ország különböző pontjairól érkeztek, ott volt az a nyolcvannégy éves Raoni törzsfőnök is, aki már évek óta az esőerdők megmentéséért harcol. 

A tömegben olyan feliratok voltak, hogy „Nem kérünk a világbajnokságból, inkább költsenek egészségügyre és oktatásra" és „Kinek készül a vb? Biztosan nem nekünk". Az őslakosok már hónapok óta megmozdulásokat szerveznek, mert szentnek tartott területeiket elveszik tőlük, most a vb közeledtével lehetőségük nyílt arra, hogy még nagyobb közönséghez eljuttassák üzenetüket. 

Árvíz fenyegeti Manaust

A vb egyik legvitatottabb helyszíne az esőerdőben, Brazília nyugati részében fekvő Manaus, amit az angol sajtó csak bűnözővárosnak hív. Most nem az alvilág, hanem az árvíz miatt aggódnak: az Amazonas egyik mellékfolyójának vízszintje miatt kedden szükségállapotot kellett kihirdetni. A város vezetői nem tartanak attól, hogy komoly árvíz fenyegetne, úgy fogalmaztak, „még ha ki is önt az Amazonas, a stadion biztonságban lesz". 

Nemcsak indiánok, hanem a földteleneket és a hajléktalanokat képviselő szervezetek transzparensei is feltűntek kedd este a tömegben. Érezhető tehát, hogy több társadalmi problémát is felszínre hozott a közeledő világbajnokság és annak kiadásai, amelyek a hírek szerint 11 milliárd dollárnál járnak. Ez jóval több a tervezettnél, ráadásul jelentős része az adófizetők pénze. Brazíliavárosban például az eredeti ár háromszorosára rúgnak a stadionépítés és a tereprendezés kiadásai.  

Többen is támadták az ottani beruházást, a korrupció szimbólumának nevezték. Christopher Gaffney, riói egyetemi professzor szerint a Mane Garrincha Nemzeti Stadion esetében pazarlás, túlárazás, korrupció látszik, a világ második legdrágább arénájának ráadásul még az utóhasznosítása is kétséges, mert Brazíliavárosban még első osztályú csapat sincs. 

Ha kell, fellépnek ellenük 

A keddi demonstráció akkor fordult erőszakossá, amikor a tüntetők megközelítették a sokat kritizált stadiont, a rendőrök könnygázzal oszlattak, nagy volt a felfordulás a környéken, sokan az őslakosok közül nyilaikkal igyekeztek válaszolni a rohamrendőrök könnygázgránátjaira. 

Anti World Cup protesters clash with police

A rendőrség később azt nyilatkozta, hogy lehetnek elszigetelt erőszakos tüntetések a torna alatt is, melyek a vb nyilvánossága miatt hatalmas hírverést kapnak majd. Tavaly nyáron, amikor a Konföderációs Kupát rendezték, közel egymillió ember tódult az utcára, Brazíliavárosban például abroncsokat gyújtottak, barikádokat emeltek a tüntetők. Akkor is az ellen tiltakoztak, hogy a világbajnokság főpróbájának számító eseményt a kormányzat jelentős mértékben közpénzekből finanszírozta, és számos erőszakos kisajátítás is történt a stadionépítések miatt. 

Dilma Rousseff elnökasszony olcsóbb állami lakásokat ígért a tüntetőknek a kedd esti események után, ám felhívta a figyelmet arra is, hogy fel fognak lépni az erőszakos demonstrációk ellen. A megmozdulások az elmúlt hetekben váltak drasztikusabbá, szakszervezetek, baloldali csoportok, és a már fentebb említett szervezetek álltak mögéjük.

A tornára egyébként közel hatszázezer szurkoló és turista érkezését várják, a rendre százötvenezer rendőr és katona  vigyáz az egy hónapos vb alatt. 

A tanároknál és  a buszvezetőknél is elszakadt a cérna

Hétfőn a brazil válogatott, köztük a barcás Neymarral és a PSG-be készülő David Luizzal éppen edzésre indult Rio de Janeiróban, amikor a csapat buszát százan vették körül, dühös tanárok tüntettek az elmaradt bérük miatt. A buszt teleragasztották olyan feliratokkal, hogy Brazíliában nem lesz világbajnokság. Később, amikor Neymarék az edzőközpontba érkeztek, ott is százak vártak rájuk, a rendőrség itt is rendet tudott tartani, nagyjából. 

A Sao Paoló-i buszvezetők kedden 24 órás sztrájkkal fenyegetőztek, miközben egyre nagyobb az aggodalom, hogy a tömegközlekedési fejlesztések nem készülnek el a torna kezdetére. Korábban amúgy a stadionokkal is komoly problémák akadtak, több haláleset is történt az építkezéseken, a Sao Paoló-i Corinthians Aréna állapota néhány hete még siralmas volt.  Pedig itt lesz a nyitómeccs.

Egy másik helyszínen, a döntő stadionjában, a legendás Maracanában az angol Daily Mail felvételei szerint olyan a pálya minősége két héttel a kezdés előtt, mint egy rosszabb legelőn, amit 3 hete legelnek a birkák: a múlt héten már a rutinos kapus, Rogerio Ceni is a fűre panaszkodott egy 5-2-es vereség után. Rióban egyébként szerda este újabb erőszakos megmozdulás volt, rendőrök csaptak össze tüntetőkkel az egyik nyomornegyedben. 

A FIFA és a botrányos vb-helyszínválasztások

Már a négy évvel ezelőtti dél-afrikai világbajnokság előtt sokan kritizálták a FIFA-t a helyszínválasztás miatt, nagy volt az aggodalom a közbiztonság miatt, végül szerencsére nagyobb botrány nem robbant ki. Brazília után 2018-ban Oroszországba megy a világbajnokság, a szocsi téli olimpia előtt rengeteget lehetett hallani a korrupciós botrányokról, egyes orosz lapok szerint ugyanez lesz majd a vb előtt is. A 2022-es világbajnokságot Katarban rendezik, botrány volt, amikor az arab ország megkapta a rendezést, a francia sajtó szerint egyenként vették meg a döntőbizottság tagjait. Az építkezések zajlanak, embertelen körülmények között, azóta a katari kormány is elismerte, közel ezren haltak meg az építkezéseken. Ekkor már a FIFA-elnök Blatterből is kijött: „hiba volt Katarnak ítélni a rendezést".

A világbajnokság nagykövete, Ronaldo is tanácstalan. A korábbi aranylabdás és világbajnok brazil csatár azt mondta, az embereknek meg kell érteniük, hogy a politikusokon múlik minden. „A kormányokat választják, ennek semmi köze a futballhoz és a világbajnoksághoz" - mondta, majd csalódottságáról is beszélt.

Amikor 2007-ben Brazília megkapta a vb-t, Lula elnök azt ígérte, minden rendben lesz, erre most teljes zűrzavar, késés és bürokratikus problémák vannak. Ez nagy kár. Szégyellem magam, ez az én országom, és nem ilyen képet kellene közvetítenünk magunkról 

A brazil világbajnokság június 12-én kezdődik, a nyitómeccsen a házigazda Brazília a horvát válogatottal mérkőzik meg. 

Rovatok