Index Vakbarát Hírportál

Grosics vetődését oktatni kellene

2014. június 13., péntek 17:41

A napokban már írtunk a Labdarúgás művészete című kiállításról, akkor Kocsis és Puskás legendás mozdulatairól volt szó. Grosics Gyula halála után a kiállítás szervezői felhívták a figyelmet arra, hogy az Aranycsapat kapusának mozdulatai is láthatóak a tárlaton, Kozák Lajos művészi képein.

Kozák nem kis technikai bravúrral és saját maga által átalakított kamerával fázisfotókat készített, így egy-egy mozdulat, mint egy Grosics-vetődés, vagy Kocsis-fejes minden mozzanatában végigkövethető. Ha gyorsan egymás mögé vetítenék a képeket, kisfilmet kapnánk. Kozák fotói Csanádi Árpád és Bukovi Márton szakkönyveihez készültek illusztrációként.

Grosics vetődését oktatni kellene

Kozák sportfotóit hobbistaként készítette, a futballistákat szabadidejében fotózta, majd a fürdőszobájából átalakított laborjában dolgozott éjszakánként a képekkel.

Az ötvenes években készült képek negatívjai a Sportmúzeumban rejtőzködtek közel hatvan évig, de az összeszáradt száz tekercset, közel 1500 fotót sikeresen restaurálták.

A labdarúgás művészete című kiállítás június 12-étől látogatható a Millenáris Teátrumban, a fotókat a magyar futball első ötven évének szakmájáról szóló hangos tárlatvezetés és videó játékelemzés is kiegészíti.

Rovatok