Index Vakbarát Hírportál

Egy bal térden ennyi még nem múlott

2014. június 16., hétfő 14:40

Cristiano Ronaldo saját bevallása szerint készen áll a vb hétfői napjának csúcsmeccsére a németek ellen. Ezzel Paulo Bento legnagyobb gondja meg is oldódott - ha az aranylabdás pályán van, meghatványozódnak az esélyeik a nyitómeccsükön, amely akár a csoportelsőségről is dönthet.

Ezt tudja az a Joachim Löw is, aki viszont több poszton is variálhat. „Sosem lehet őt teljesen megállítani, hiszen egy olyan játékosról beszélünk, aki 50 gólokat lő egy szezonban” - mondta Ronaldóról a szövetségi kapitány.

A német lapok szerint Philipp Lahm és Toni Kroos kezd majd a középpályán (miután Bastian Schweinsteiger és Sami Khedira sincs tökéletes állapotban), ami egyet jelent azzal, hogy Jerome Boateng lesz a jobbhátvéd, neki kell majd fognia Cristiano Ronaldót. Balra papíron Erik Durmot írhatjuk be, de Benedikt Höwedes komolyabb rutinnal bír a dortmundosnál, még ha nem is balbekk-ként, így ott is nehéz jósolni.

A középpályán viszont pont a bőség okozhat zavart, ugyanis még úgy is, hogy Miroslav Klose nem játszik és Thomas Müller kezd legelöl, nincs elég hely minden klasszisnak - és Marco Reus el sem tudott utazni Brazíliába.

Lukas Podolski kezdhet a balon, Mario Götze a jobbon, köztük pedig Mesut Özil, de így Andre Schürrle és Julian Draxler kimaradnak, pedig ők is képesek lehetnek eldönteni egy ilyen fontos találkozót.

Van tehát választási lehetőség, és bárhogy is dönt Löw, a védelem 1-2 tagjától eltekintve világválogatottat nevezhet az első meccsükre, amire a németek tradicionálisan nagyon jól készülnek: 17-ből 12-t megnyertek eddig, miközben csak egyszer vesztettek a nyitányon, igaz, az csúnyára sikerült, hiszen Algéria verte őket 1982-ben, amikor végül ezüstérmesek lettek.

Nem szabad megfeledkezünk Miroslav Kloséról sem, aki jelenleg egyetlen góllal marad el a brazil Ronaldo 15 gólos vb-rekordjától, így ha játszik és betalál, beéri őt a portugálok ellen. Mint ahogy Portugáliát sem tekinthetjük egyszemélyes csapatnak. Nani a válogatottban rendre sokkal jobban érzi magát, mint a Manchester Unitedben, bár ez nem is csoda, hiszen a legutóbbi szezonban csak 13-szor kapott lehetőséget.

Portugália és Németország egyébként az elmúlt években háromszor is találkoztak nagy tornán, köztük a 2006-os vb bronzmeccsén, a 2008-as Eb-negyeddöntőben, míg két éve az Eb-n a csoportban. A németek háromból hármat nyertek, de kérdés, hogy folytatható-e ez a sor egy CR-t is a soraiban tudó Portugália ellen.

Várható kezdők

Németország: Neuer - Boateng, Mertesacker, Hummels, Durm - Kroos, Lahm - Götze, Özil, Podolski - Müller

Portugália: Rui Patricio - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Veloso, Meireles, Moutinho - Nani, Almeida, Cristiano Ronaldo

Rovatok