Index Vakbarát Hírportál

Hisztéria lett a világbajnoki ünneplésből

2014. július 16., szerda 13:07

A berlini Brandenburgi kapunál ünneplő német válogatott hat tagja kifigurázta a döntőben legyőzött argentinokat – görnyedt járással gauchóztak, – és ez sokaknál kiverte a biztosítékot, rasszizmussal is megvádolták a világbajnok játékosokat.

A német szövetség (DFB) egy luxusüdülőnek beillő edzőtábort építtetett a csapatnak Brazíliában, Porto Seguro közelében, az Atlanti-óceán partján, ahol a játékosok lakóközösségekbe osztva éltek. A világbajnoki cím megszerzése után mindegyik csoport kitalált egy-egy műsorszámot a keddi, berlini fogadásra, amelyen több százezren ünnepelték a hazatérő győzteseket.

Az egyik csoport (Klose, Götze, André Schürrle, Shkodran Mustafi, Roman Weidenfeller és Toni Kroos) görnyedve lépdelt be a színpadra, és azt skandálták, hogy „így mennek a gauchók (a pampák argentin lakosai) ), a gauchók így mennek", majd felegyenesedve, kidüllesztett mellel vonultak tovább, és azt harsogták, hogy  „így mennek a németek, a németek így mennek".

Így gauchózott a német válogatott

A nem túl bonyolult műsorszámért a helyszínen mindenki megőrült, de később megtámadták ezért a sportolókat. Többen úgy vélték, Kloséék méltatlanul viselkedtek a végig sportszerűen küzdő argentinokkal. Ezzel a poénnal mindent elrontottak, megsértették az argentinok nemzeti büszkeségét, és a meghaladottnak gondolt német felsőbbrendűségi érzést és nagyhatalmi vágyat sugározták.

Ön mit gondol az ünneplésről?

  • 13843
    Csak bunkók
  • 11703
    Örömmámorban ez belefér
  • 1486
    Rasszisták voltak

Más vélemények szerint nem is kell foglalkozni a gauchózással, mert szó sincs rasszizmusról vagy rosszindulatról, csak közösségépítő játékról, amit valószínűleg berúgva találtak a ki a játékosok. A Die Welt szerint nem a nacionalizmusról szól, hanem a helyes viselkedésről kell csak beszélni, írja az MTI.

A Frankfurter Allgeimeine Zeitung szerint azért fura rasszista poénról beszélni, mert éppen lengyel szülők gyermeke, Klose volt az egyik gauchózó, és hát a német válogatott is tele van bevándorlókkal, tunéziai, ghánai vagy török származású játékosokkal. Nehéz volna intoleranciával megvádolni őket.

Vannak, akik szerint a felháborodás megjátszott, és valójában arról van szó, hogy „a labdaérzék nélküli stréberek bosszút akarnak állni a focistákon, amiért menők és szép lányokkal járnak" - idéztek egy véleményt a Twitterről a ZDF közszolgálati televízió szerdai összeállításában.

Rovatok