Index Vakbarát Hírportál

EL-selejtezők: már profi ellenfelek jönnek

2014. július 17., csütörtök 13:23

Három magyar csapat is pályára lép csütörtökön az Európa Liga második selejtező fordulójában. A Diósgyőr Bulgáriában, a Liteksz otthonában szerepel, a Ferencváros Horvátországban kezd, a Rijeka vendége lesz. A Győri ETO odahaza kezd, a svéd IFK Göteborgot fogadja.

Igazi erőpróba lesz már ez a forduló is a magyar csapatoknak. Talán a győriek dolga a legnehezebb, hiszen a Göteborg játékban van, a svéd bajnokságból már 14 forduló lement, és a 18-szoros korábbi bajnok jelenleg a hatodik helyen áll úgy, hogy mindössze egyszer kapott csak ki, igaz a győzelmekből is csak öt van a neve mellett. Jó tudni, a csapat április 2-a óta egyetlen tétmeccset sem veszített el. Legjobban talán a svédek 27 éves dán csatárára, Lasse Vibére érdemes figyelni, aki az eddigi 10 meccsén kilenc gólt lőtt, ezzel vezeti a góllövőlistát is.

A Győr edzője, Horváth Ferenc úgy véle, hogy a mieink mellett a kreativitás szólhat, ebben ugyanis jobban állunk. "A játékosaik  bivalyerősek és mindenki tudja a dolgát, a klasszikus északi játékot játsszák, de azt nagyon jól".

Nem lesz egyszerűbb a Ferencváros helyzete sem, amely roppant gyenge játékkal verte ki máltai ellenfelét az első körben. A Rijeka ehhez képest klasszisokkal jobb csapat. Bizonyította ezt a hétvégén is, amikor Dinamo Zágrábot legyőzve elhódította a horvát Szuper Kupát. Nagyon oda kell figyelni a Andrej Kramaric, Ivan Krstanovic duóra, a két csatár a legutóbbi idényben együtt 30 gólt rúgot. Még szerencse, hogy Leon Benko már nincs a csapattal, a horvát válogatott csatár Kínába szerződött, a legutóbbi idényben 15 gólig jutott.

A Rijeka tavaly a csoportkörbe verekedte magát, többek között a Stuttgartot is kiverte, a főtáblán aztán nem nyert egyetlen meccset sem, igaz, négyszer döntetlent játszott a Lyon, a Betis és a Vitória Guimaraes ellen. Fradiban bemutatkozhat Gera Zoltán, aki pár hete írta alá szerződését. A magyar válogatott csapatkapitánya 2004. április 4-én, a Győr elleni 4-0-s bajnokin játszott utoljára a Fradiban.

A Diósgyőrnek a bolgár Liteksz jutott, amely 1998 óta csak kétszer nem jutott el az európai kupákba. Idén a harmadik helyen zárt a bajnokságban, 2011-ben nyerte negyedik bolgár bajnoki címét. A Diósgyőr kettős győzelemmel a máltai Birkirkarát búcsúztatta az első körben, míg a Lovecs a moldovai Verist az idegenbeli gól nélküli döntetlen után a hazai pályán elért 3-0-s győzelemmel ejtette ki.

A bolgár csapat legutóbbi szezonjának legjobbja egy kolumbiai csatár, Wilmar Gil lett. A Dél-Koreából igazolt támadó 35 meccsen 20 gólt lőtt, a Veris elleni visszavágón kétszer is betalált.

A Diósgyőr mérkőzése 19.45-kor, a Győré 20 órakor, a Ferencvárosé 20.30-kor kezdődik. A Disógyőr meccsén ciprusi, a Győrén ukrán, míg a Fradién német birók működne közre. Az Index mindhárom találkozót élő, szöveges tudósítással követi.

Rovatok