Index Vakbarát Hírportál

Az akadémiák nagy vizsgája az U19-es Eb

2014. július 19., szombat 08:47

Szombaton kezdődik a 19 évesek Európa-bajnoksága, ahová Magyarország a rendező jogán kijutott. 24 év után van újra ilyen rangos nemzetközi torna itthon.

Az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) az elmaradott futballkultúrájú országok felzárkóztatása egy fontos szempont, hiszen egy korosztály egy jó meccsel is eljuthat egy világbajnokságra, vagyis akár két olyan tornának is a résztvevője lehet, ahová egyébként kevés esélye van kijutni épp a nagy nemzetek miatt.

Tavaly a szlovákok egy U17-es Eb-t kaptak, elődöntősök lettek rajta, automatikusan ott lehettek a világbajnokságon, és még ott is mentek egy kört, a fiataljaik ezzel bekerültek egy olyan körforgásba, ahová nemigen lett volna esélyük másként.

Nagyjából ezt a vissza nem térő esélyt kellene átérezni a magyar 19 éveseknek, hiszen a jövő évi új-zélandi vb-n azokkal játszhatnának, akik a 2018-as világbajnokságon már főszereplők lehetnek. (Elég csak a kolumbiai James Rodriguez előmenetelére gondolni.)

Mészöly Gézának kellene ezt a tehetségesnek gondolt korosztályt sokáig eljuttatni. Ezek a játékosok szinte kivétel nélkül akadémiákon nőttek fel, rengeteg nemzetközi meccset kaphattak, amelyiken fejlődhettek, mert végig koncentrálniuk kellett, nem úgy mint a hazai korosztályos meccseken.

Ha ez a korosztály sem lesz sikeres, az alapjaiban rengetné meg az akadémiai képzést, ha viszont befut, akkor egy újabb lépcsőre lépnének, onnantól kezdve jön egy újabb szint, a felnőtté válás átmenetét jól megoldani. Az U20-as vb-bronzos csapatnál sem sikerült jól és zökkenőmentesen. De ne is szaladjunk előre, maradjunk csak a ránk váró három meccsnél.

A németek itt is favoritok

A torna nagy favoritja a másik csoportban szereplő Németország. A bő tíz évvel ezelőtt beindított német programhoz természetesen ez a korosztály is hozzátartozik. A németek a spanyolokat búcsúztatták a selejtezőben, gyorsan hátrányba került a barcás El Haddadi gólja után, de aztán hárommal válaszoltak.
Ellenfeleik a másik csoportban: Szerbia, Ukrajna, Bulgária.

Ausztria az első ellenfél szombaton, Újpesten. Nem könnyű rivális, hiszen Sinan Bytyqi például a Manchester City játékosa, Florian Grillitsch pedig a Werderből érkezik, többen az Austria Wien keretének a tagjai, például Sascha Horvath is.

A U21-es osztrák csapat idegenben és hazai pályán verte a magyarokat idén, ami nem túl biztató előjel. Romániát és az oroszokat megelőzve jutottak ki, a románoknak például ötöt lőttek idegenben.

Utána jönnek jövő kedden - Felcsúton - a portugálok, akiket megvertünk már felkészülési meccsen, de nagy kérdés, tétmeccsen képesek vagyunk-e még magasabb szinten futballozni, vagy a portugálok tétmeccsen sokkal jobban és koncetráltabban játszanak.

Van a keretükben játékos a Manchester Cityből, a Lille-ből, Montpellier-ből, és természetesen a három nagy portugál klubból, a Benficából, a Sportingból és a Portóból. Portugália Belgiumot ütötte ki a továbbjutásért, a belga képzésről pedig sokat elárul, hogy a 19 éves Origi a Lille profija a felnőtteknél döntött el meccset a vb-n. (Az oroszokat verte meg.)

A harmadik találkozón Izrael vár ránk, a jövő pénteken, megint Újpesten. A selejtezőben nekik nem voltak nagy nevű riválisaik, Ciprust, Grúziát és Svájcot is elintézték azonban, és még gólt sem kaptak, miközben ötöt is vágtak. Mindezt nem hazai pályán, hanem Svájcban.

Talán ők a leginkább verhetőek, de semmiképpen sem olyan teljesítménnyel, mint amit ez a korosztály az üzbégekkel szemben nyújtott a két utolsó felkészülési meccsen. Széteső védekezés, agresszivitás és ütközés nélküli középpálya, többnyire ötlet nélküli támadások, és minden nem írható az edzőtábor számlájára. Az első meccsen például az első szögletet a 91. percben rúgtuk.

Pedig a magyar keretben is van játékos a Milanból (Tamás Krisztián), Atalantából (Forgács Dávid), Kalmár Zsolt pedig vagy a Salzburg vagy a Leipzig játékosa lesz jövőre.

Abban bízhatunk, hogy arról a szintről csak feljebb léphet a társulat – lejjebb talán már ninc sis semmi -, és Mészöly meg is tesz mindent azért, hogy ne álmodozzanak a játékosok, ne beszéljenek minduntalan éremről, mert épp elég nehéz lesz itt meccset is nyerni.

Mészöly azt is kiemelte, reméli, nem hat bénítólag a játékosokra, hogy sokan lesznek, hiszen csak iskolások az ország számos pontjáról 120 busszal érkeznek, hogy buzdítsák a magyarokat az első meccsen.

Ha a játékosok átérzik, akár csak egy jó meccs is megváltoztathatja az életüket, ha felnőnek erre az egy hétre, és függetleníteni tudják magukat a langyos, nem teljesítményorientált közegtől, ha nemcsak szavakban fontos nekik a profi mentalitás, akkor kijöhet egy győztes meccs, vagy akár négy pont is, amivel szerencsés esetben elődöntőben találják magukat. De ezért nagyon küzdeni kell.

A magyar keret:

Kapusok: Székely György (1860 München), Hrabina Alex (Nyíregyháza)

Védők: Talabér Attila (MTK), Asztalos Dávid (MTK), Bobál Dávid (Honvéd), Lenzsér Bence (Győri ETO FC), Tamás Krisztián (AC Milan), Forgács Dávid (Atalanta)

Középpályások: Nagy Dominik (FTC), Németh Márió (Szombathelyi Haladás), Mervó Bence (Győri ETO FC), Kalmár Zsolt (Győri ETO FC), Medgyes Zoltán (Szombathelyi Haladás)

Támadók: Zsótér Donát (Videoton FC), Farkas Zoltán (Győri ETO FC), Bobál Gergely (Honvéd), Balogh Norbert (DVSC), Varga Szabolcs (Heerenveen)

Rovatok