Index Vakbarát Hírportál

Megvan James: újabb Galaktikus-korszak a Realnál

2014. július 22., kedd 14:24

A Barca megvette Luis Suarezt, a Madrid nagy igazolással válaszolt, bár nem tudni, James hova fér majd be, illetve ki marad ki az ő érkeztével. Ami biztos: aláírt, kedd este bemutatják a Bernabeu-ban.

Vasárnap a madridi repülőtérre érkezett James Rodriguez, a kolumbiai válogatott középpályása, majd kedden átesett az orvosi vizsgálaton a Real Madridnál, és délután kettőkor a klub hivatalosan közölte weboldalán, hogy szerződtette őt a Monacótól.

A transzferdíj egyelőre nem nyilvános, de az AS hírei szerint 80 millió euróért vált meg a vb gólkirályától a francia csapat, amely eredetileg 115 milliót szeretett volna kapni érte. Így is keresnek azért rajta, hiszen egy éve 45 millió euróért vették meg a Portótól. (A Porto meg előtte 2,5 - két és félmillióért - Kolumbiából.)

A Real mindenképpen szeretne egy játékosát bevonni az üzletbe, ám az eredetileg erre a célra kiszemelt Casemiro végül a Portóhoz került kölcsönbe, két portugál védő, Pepe és Fabio Coentrao pedig hallani sem akartak arról, hogy a Monacóba kerüljenek. Így végül valószínűleg készpénzes az átigazolás, vagyis csak pénzt kap a Monaco, futballistát nem. A madridi lapok szerint viszont Khedira és Di Maria eladása fogja finanszírozni Jamest, előbbi az Arsenalba, utóbbi a Manchester Unitedbe tart, de ha nem is oda, valahová menni fognak.

Úgy tudni, James 5 évre, évenként ötmillió euróért írt alá, bő négyszeresét fogja keresni, mint Monacóban. Este 8-kor mutatják be a Bernabeu stadionban, akkor veszi fel a fehér Madrid-szerelést először.

Az első Galactico-éra, ahogy Madridban nevezték, olyan játékosokat vitt a klubhoz, mint Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo és David Beckham, akik addigra már valódi világsztárok lettek. Ez részben igaz a már leigazolt Toni Kroosra is, aki világbajnokként kerül hozzájuk a Bayernből, de Jamesre is áll, hiszen nem akárkiből lesz vb-gólkirály, pláne nem 23 évesen. És akkor még ott van a Costa Rica-i válogatottban – és előtte a Levantéban is – remeklő kapus, Keylor Navas, aki Iker Casillas utóda lehet a csapatban.

Carlo Ancelotti dolga viszont az újak érkezésével még nehezebbé válik, mert ennyi játékosnak sem helyet, sem megfelelő játékidőt nem tudnak adni egy ekkora klubnál.

Egyből kapusposzton három embere van egy, maximum két helyre, ha ugyanúgy megosztaná a munkát, mint az előző szezonban. Ha Navas csatlakozik, vélhetően nem a padra akarják ültetni, de Iker Casillasnak, a klub ikonjának 2015-ig érvényes a szerződése, ha csak ő nem akar menni, biztos, hogy nem küldik el. Valószínű persze, hogy távozik, állítólag már kérte is, engedjék el.

A védelembe egyelőre nem érkezett új ember, és a Real Sociedad-os Inigo Martinezt is csak b tervként emlegetik arra az esetre, ha Pepe távozna a nyáron, ott tehát nincs gond. A középpálya és a támadósor összerakása viszont igazi kihívás lesz.

Eközben Madridban

Ugyanabban a boltban, ahol Luis Suárez leigazolása előtt már kapni lehetett az uruguayi nevével és 9-es mezszámmal ellátott Barcelona-mezeket, már a 10-es, James feliratú Madrid-szereléseket is árulják. Ráadásul a Real nem osztott ki 10-es mezt a keretben, az edzőközpontjában, a Valdebebasban pedig kiürítette a 110-es szobát, hogy legyen hova beköltöznie a kolumbiainak. James a szuperszámot nem veszi el senkitől, a Realnak az előző szezonban nem volt 10-es mezes játékosa.

Elöl tavaly a Bale-Benzema-C. Ronaldo-hármas jelentette az alapot, az angol sajtó el is nevezte őket BBC-nek. Most azzal nem foglalkozunk, hogy Falcaót is szeretné megszerezni a Real, de mögöttük főként a Modric-Xabi Alonso-di María hármas kapott lehetőséget, és most ide kellene betenni Jamest és Kroost is.

A középpályás Casemirót már odaadták kölcsönbe a Portónak, a fiatal csatárt, Alvaro Moratát eladták a Juventusnak, de egyikük sem vethető össze mondjuk Kroosszal és Jamesszel. Xabi Alonso már öregszik, helyette és Khedira helyett játszhatna a német Kroos, míg James Rodriguez az argentin Angel di Maria helyét vehetné át a középpályán.

Így ment neki 10 évesen

Már akkor látszott rajta, hogy micsoda tehetség, amikor elkezdett focizni.

A 10 éves James Rodrigez

Ám ehhez el kéne adni Khedirát és Di Maríát. Előbbi talán maradna inkább, utóbbit pedig hiába venné meg 60 millió euróért a franca PSG, az UEFA által kiosztott büntetésük miatt az idén már nem költhetnek, amíg el nem adnak valakit.

A szélsőt a Manchester United is vinné, de ha egyedüli kérőként jelennek meg, az lenyomhatja a játékos árát, hiszen ennyi érkezővel inkább a Realnak fontos, hogy megszabaduljon egy-két emberétől, mint másoknak, hogy 60-70 millió eurót adjanak érte.

A korábbi Galaktikus-korszakból viszont egyet megtanulhatott a Real: a megvásárolt tehetségeket nem szabad elherdálni a drága, új játékosok miatt. Miközben egykor Figókra, Zidane-okra és Beckhamekre ment a pénz, Makélélé, Juan Mata, Alvaro Negredo és Roberto Soldado kikerült a csapatból, és most hasonló sorsra juthat a saját nevelésű Jesé, a tavaly megvett Isco, és a már el is passzolt Morata.

Jesé sérült, térdszalagszakadása van, bár Ancelotti egészségesen nagyon számolt vele, nem tudni, milyen lesz, ha visszatér. Isco az igazi rejtély, egy éve ilyenkor még Zidane-hoz hasonlították, remekül kezdett a Madridban, de Ancelotti aztán kivette a kezdőből, és nem is rakta vissza a rendszerébe, cserejátékossá vált. Vele nagyon jól járna egy másik klub, illetve ő is a levegőváltozással, mert jelenleg annak is fenn áll a veszélye, hogy a karrierje elsikkad. Nagy veszteség lenne a futballnak, még ha a Realnak nem is.

Rovatok