Index Vakbarát Hírportál

Új utánpótlásfőnököt talált az MLSZ

2014. július 23., szerda 10:27

A hazai rendezésű U19-es labdarúgó Európa-bajnokság magyar-portugál meccsének félidejében tudatta a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapja, hogy személyi változások voltak a szövetségben. (A félidei 0-2 után 1-6 lett a felcsúti meccs eredménye.)

Nyilasi Tibor sportigazgatót még januárban menesztették, ő is az egyik nagy dicsérője volt a 19 éves korosztálynak.

Már meg is van az utód: Kovács Ferenc. A szakember már 80 éves is elmúlt, az ő vezetésével jutott a Videoton az 1985-ös UEFA-kupa döntőjébe. Orbán Viktor hívó szavára tért vissza a futballba.

A feladatköre: az utánpótlásképzés megkezdett reformjának folytatása, és a program előrehaladásának ellenőrzése.

Utánpótlás Tanácsadó Testület is segíti a munkáját, ennek egyébként ő a vezetője, a tagok pedig: Dárdai Pál, Garami József, Herczeg András és Tamási Zsolt.

Dárdai Berlinben él, Garami József az MTK vezetőedzője, 75 éves lesz augusztusban. Herczeg András a debreceni akadémia vezetője, Tamási az MTK akadémia szakmai irányítója. A belga Double Pass objektív jelentése szerint itthon a legjobb akadémia a Debrecené, 66 százalékkal.

Az MLSZ reformjának három pillére van: régiós felelősségű utánpótlás központok szakmai irányítása, a korosztályos válogatottak versenyeztetése, valamint a labdarúgás egészségügyi központ kialakítása.

A korosztályos válogatottak mellett dolgozó szövetségi edzők munkájának összehangolásáért Róth Antal vezetőedző felel, akit szintén januárban távolítottak el, miután hetedszerre is sikertelenül próbált meg kijutni korosztályos csapattal nagy tornára.

Gólvonal-technológia a Fradi-stadionban

A szövetség honlapja szerint a testület tagjai hozzájárultak ahhoz, hogy a világbajnokságon alkalmazott rendszert használják a Groupama Arénában, amelyben - Magyarországon elsőként - a legmodernebb technika segíti majd a játékvezetőket annak megítélésében, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon. A német Goal Control GmbH még májusban szerződött a kivitelezést végző Market Zrt. egyik leányvállalatával a technológia kiépítésére.

A megállapodás értelmében a GoalControl-4D technológiát használhatják meg a stadionban, amely kapunként 7 nagysebességű kamera segítségével képes pontosan megállapítani, hogy a labda átjutott-e teljes terjedelmével a gólvonalon. A rendszert többek között a 2014-es világbajnokságon is használták a vitás esetek eldöntésére.

Rovatok