Index Vakbarát Hírportál

Kizuhant a Fradi az EL-ből, a DVTK túlélte

2014. július 24., csütörtök 23:06

A Diósgyőr két kiemelt csapat kiverése után egyedüli magyarként várhatja az Európa Liga harmadik körét. A bolgár Litexet itthon nem tudta legyőzni, de a vereség is továbbjutást ért. A Ferencváros kettős vereséggel zuhant ki, a Győr legalább nyert Svédországban.

A Diósgyőr nagy meglepetésre idegenben nyert a múlt héten a bolgár Litex Lovecs otthonában 2-0-ra, így igen jó eséllyel várhatta a visszavágót.

A múlt héten a bolgárok ugyan sokat támadtak, kihagyták helyzeteiket, míg az utolsó tíz percben a magyarok eldöntötték a meccset. A bolgárok futballistaként vb-negyedik edzője, Kraszimir Balakov elnézést kért a drukkereiktől, de nem adta fel.

Tomiszlav Szivics igyekezett tűzben tartani csapatát, hiszen ha kényelmesen játszanak, veszélybe kerülhetnek. Ahogy ez meg is történt a hajrában, de ennyire ne szaladjunk előre.

A bolgárok nem kezdtek rosszul, bár messze nem rontottak rá a DVTK védelmére, sőt Bacsa hagyott ki nagy helyzetet a másik oldalon. A 12. percben Grumic forgott le a védőjéről, üresen álló csatártársa elé tette a labdát, aki a jobb oldalról, nyolc méterről laposan lőtt jobbal, Vinicius kapus beleért, így ment mellé.

Ezek után is a bolgároknál volt többet a labda, távolról próbálkoztak is, de ezek nem voltak igazán veszélyesek. Ha a magyar védők zavarba jöttek, és nem tudtak egymáshoz passzolni, akkor sem tudtak komoly helyzetbe kerülni a csatárok. Debreceniről a 23. percben veszélyesen pattant a labda, de centikkel a bal felső mellé. Vajushi pedig erőtlenül lőtt éles szögből.

A 38. percben megszerezte a vezetést a Diósgyőr. Okukát a tizenhatos sarkánál Boumal egyértelműen megrúgta, a teljesen felesleges szabálytalanságot észrevette a svájci játékvezető is, és azonnal büntetőt ítélt.

Gosztonyi jobbal a bal sarokba gurított, a kapus jó irányba vetődött, de kiütni nem tudta a pontos labdát.

Vajushi még az első félidő vége előtt egyenlíthetett volna, de az ötös sarkáról Antal lába mellett nem tudta elrúgni a labdát.

A második félidőben is leginkább Antal volt a főszereplő, magabiztosan védett, és egészen a 80. percig nem is kapott gólt. A Diósgyőr teljesen feladta a támadásokat, fáradtan és nehézkesen és erőtlenül mozogtak, amiből majdnem baj lett. A vereséget nem kerülhette el a csapat, de a ciki kiesést legalább igen.

Boumal a 80. percben a felezővonaltól a védők mögé ívelt, Asprilla átvette a labdát, és a bal alsó sarokba lőtte.

Öt perc múlva Okuka magával rántotta az ötösön belül Jordánt, a játékvezető ezt a tizenegyest is megadta. Jordán pedig belőtte - Antal nem találta el a sarkot -, így öt percük volt még a bolgároknak, hogy lőjenek egyet, amivel tovább is jutottak volna.

Asprilla elfutott a szélen, középre adott, de senki sem kísérte a támadást, így odalett a helyzet. A 90. percben Kádár előre akarta bikázni a labdát, amibe beleléptek, Jordán csak azért nem tudott lecsapni rá hat méterre a kaputól, mert furcsán pörgött fel.

A négy perces ráadásban a bolgárok átálltak a magyarokhoz, besegítettek egy kicsit. Felesleges szabálytalanságaikat megkoronázta Balakov megmozdulása, aki bement a pályára, és pár méterrel hátra rúgta a labdát. Ezzel nemcsak megfogta csapata lendületét, ki is állították, a Diósgyőrnek így küzdenie sem kellett a hátralévő két percben.

A DVTK a máltai Birkirkara ellen sem volt kiemelt - kettős győzelemmel verték ki őket -, ezért remek eredmény, hogy a magyarok közül a legmesszebb jutott ebben a sorozatban.

Tomislav Szivics így látta a meccset. "Szívünket, lelkünket kitettük, megérdemeltük. Mindig mondtam, hogy jó csapat a bolgár, ezúttal is igazolták. Nem volt tudatos, amikor visszaálltunk a második félidőre. Ez pszichológia, nem hiszünk eléggé a sikerben. Még akkor is félünk, ha már a kezünkben van a siker. Emellett látszott, hogy rövid a kispadunk is erre a szintre. De ez így is egy bravúr volt.

Gosztonyi értékelése a következő volt az m2-n.

"Melegre sikerült a vége, de sokkal többet tettünk a továbbjutásért, büszkék lehetünk magunkra. Maximlisan betartottuk a taktikát, ezért meg is lett a továbbjutás. 3-0 után csak mi tudtuk volna elrontani, összességében minden pozitív. A Krasznodar másik szint, de nincs lehetetlen, akarattal és alázattal bármi lehet. Megpróbálunk továbbjutni."

A Diósgyőrre az a Krasznodar vár, amelyik 9-0-s összesítéssel verte ki észt riválisát.

A Ferencváros nem okozott nagy meglepetést, hazai pályán is kikapott a horvát Rijekától, amikor már 2-0-ra vezettek a vendégek az első félidőben, a szurkolók egy része otthagyta a meccset. Nem csoda, 135 perc után lőttek először kapura a zöld-fehérek.

Ugrai ugyan a fordulás után büntetőből szépített, de ez már semmin sem változtatott: a Fradi simán kipottyant.

A csapat edzője, a német Thomas Doll annyit mondott a meccs után, hogy Böde és Gyömbér lelkesedése nemzetközileg kevés. Ilyen korban már nem lehet őket megtanítani ütközésre, mert azt korábban kellett volna.

A Rijeka a feröeri Vikingurral, Turi Géza csapatával játszik a következő kanyarban. A feröeriek továbbjutása a norvég Tromsővel szemben azt igazolja, fejlődik a futballjuk, nem árt erre figyelni, mert velük vagyunk egy csoportban az Európa-bajnoki selejtezőben.

A játéknap egyetlen győzelmét a Győr érte el, amelyik Rudolf Gergely kiállítása után két perccel a 68. percben Göteborgban belőtte a győztes gólt. Igaz a múlt heti hazai háromgólos vereség után csak a szép búcsú motiválhatta a magyarokat.

Jegyzőknyvek:

Diósgyőr - Litex Lovecs 1-2 (1-0)
 Nyíregyháza, 4500 néző, v.: Hänni (svájci) 
    Továbbjutott: a Diósgyőri VTK, 3-2-es összesítéssel
    gólszerzők: Gosztonyi (38., 11-esből), illetve Jordán (80., 85., a másodikat 11-esből)
    sárga lap: Okuka (84.), illetve Cvetkov (27.), Vajushi (45.), Boumal (76.), Nedljakov (93.)
    Diósgyőri VTK: Antal – Okuka, Debreceni, Kádár, Husic – Egerszegi, Elek – Bacsa, Bognár (Marjanovic, 63.), Gosztonyi (Bori, 73.) – Grumic (Németh M., 82.)
    Liteksz Lovecs: Vinícius – Popov (Bozsikov, 86.), Bodurov, Mendy, Nedjalkov – Malinov (Rumenov, 77.), Boumal, Cvetkov (Angelov, 66.) – Asprilla, Jordán, Vajushi   

Ferencváros-HNK Rijeka (horvát) 1-2 (0-2) 
  Puskás Stadion, 5200 néző, v.: Valeri (olasz)     
    Továbbjutott: a Rijeka, kettős győzelemmel, 3-1-s összesítéssel 
    gólszerzők: Ugrai (65., 11-esből), illetve Krstanovic (20., 11-esből), Samardzic (37.) 
    kiállítva: Krstanovic (55.) 
    sárga lap: Mateos (49.), Lauth (57.), Ugrai (68.), Gyömbér (75.)illetve Brezovec (30.), Jajalo (42.), Krstanovic (53., 55.), Leovac (64.), Samardzic (68.), Sharbini (85.) 
    Ferencváros:  Dibusz - Nalepa (Kukuruzovic, 65.), Mateos, Pavlovic, Bosnjak - Dilaver, Gyömbér, Gera (Böde, 61.), Somália - Lauth, Ugrai (Busai, 79.) 
    HNK Rijeka:  Vargic - Tomecak, Samardzic, Leskovic, Leovac - Brezovec, Jugovic - Jajalo (Kvrzic, 69.), Kramaric (Zlomislic, 60.), Sharbini (Mitrovic, 87.) - Krstanovic  

IFK Göteborg (svéd)-Győri ETO FC 0-1 (0-0) 
  Göteborg, 8000 néző, v.: Frankowski (lengyel) 
    Továbbjutott: az IFK Göteborg, 3-1-es összesítéssel. 
    gólszerző: Andric (68.) 
    kiállítva: Rudolf (66.) 
    sárga lap: Augustinsson (71.), illetve Rudolf (33.), Pátkai (41.), Lang (72.) 
    IFK Göteborg:  Sandberg – Augustinsson, Jonsson, Bjärsmyr, A. Johansson – Larsson (Sobralense, 69.), J. Johansson, Allansson, Smedberg (Söder, 79.) – Mahlangu – Vibe 
    Győri ETO FC:  Kocic – Svec, Wolfe, Lang, Völgyi – Kamber, Pátkai (Windecker, 75.), Kronaveter (Koltai, 71.) – Varga R. (Illés, 83.), Rudolf, Andric

Rovatok