Index Vakbarát Hírportál

Kiszenvedte a vb-indulást az U19-es válogatott

2014. július 25., péntek 20:28 | kilenc éve frissítve

Hiába kezdte két vereséggel és 2-9-es gólkülönbséggel a hazai Eb-t az U19-es csapat, egyetlen győzelem elég volt ahhoz, hogy kiharcolják az indulást a 2015-ös világbajnokságra. Izrael ellen sem volt szép a játék, a de a totális kudarcot elkerülte a válogatott.

Az Izrael elleni utolsó csoportmeccsnek egyetlen tétje volt a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon: nyerni kellett ahhoz, hogy az előzetes célt elérve ott legyen a válogatott a 2015-ös U20-as világbajnokságon. Ez sikerült ugyan, de ez nem biztos, hogy megváltást hoz ennek a korosztálynak.

Hiába volt a győzelmi kényszer, a három helyen megint megváltoztatott magyar csapat kicsit unottan, álmosan és idegesen kezdte a mérkőzést, mintha a döntetlen nekünk, és nem Izraelnek lett volna megfelelő eredmény. Persze nehéz volt felpörögni a portugálok elleni 1-6 után, főleg úgy, hogy az első, osztrákok elleni meccshez képest alig volt néző a Szusza Ferenc Stadionban.

A 25. percben megszerzett gól is egy izraeli lehetőségből indult, Székely György mellett Asztalos Dávid védett a gólvonal elől, majd Kalmár Zsolt sprintelt végig a pályán a labdával. Szépen húzta ki a védőket jobbra, majd áttette a labdát a másik lábára és 20 méterről kilőtte a hosszú sarkot.

Ezzel a góllal először vezetett az U19-es válogatott a tornán, de 10 perc sem kellett az ellenfélnek ahhoz, hogy kiegyenlítsen – Hugy fejelhetett a korábban még nagyot mentő Asztalos mellől egy jobboldali beadás után.

A döntetlen viszont csak percekig maradt, egészen pontosan 3 percig, mert Varga Szabolcs újabb gólpasszt hozott össze az Eb-n: a beadására Balogh Norbert érkezett, aki balról keresztbe csúsztatva juttatta újra vezetéshez a csapatot a 39. percben.

A második félidőben Izrael még kezdeményezőbb lett, a magyar csapat főleg kontrákra állt be, amikből volt is veszély, de nem sikerült a ziccereket kihasználni. Ám ugyanez igaz volt az ellenfélre is, amely az utolsó 25-30 percre nagyon komoly előnybe került. Székelytől több bravúr is kellett a hajrában, miközben Kalmár és Zsótér Donát is eldönthette volna végleg a mérkőzést kontrák végén, de végül nem hiányzott egyik kihagyott helyzet sem.

Az utánpótlás-válogatott 2009 után szerepelhet majd újra U20-as világbajnokságon jövőre, vagyis teljesítette a minimális célkitűzést, melyet Mészöly Géza még a mérkőzés előtt is hangsúlyozott, ám a két korábbi csoportmeccs igen komoly hiányosságokra mutatott rá, lesz tehát még mit csiszolni az új-zélandi tornáig.

A csoport másik mérkőzésén Portugália 2-1-re nyert Ausztria ellen, így csoportelsőként jutottak tovább, Ausztria lett a második, Magyarország a harmadik, Izrael pedig lemaradt a vb-szereplést jelentő helyekről.

Eredmény, A csoport:

Magyarország-Izrael 2-1 (2-1)

gólszerzők: Kalmár (25.), Balogh (39.), illetve Hugy (36.)

    a magyar csapat összeállítása: 

Székely - Talabér (Medgyes, 59.), Asztalos, Lenzsér, Tamás - Nagy D. - Mervó (Németh, 84.), Kalmár - Zsótér, Balogh (Bobál G., 74.), Varga

Rovatok