Index Vakbarát Hírportál

Akiket, akkor se verünk, ha behugyozunk

2014. július 28., hétfő 14:36

Mészöly Géza azt mondta az U19-es válogatott 1-6-os égése után, ha behugyoztak, akkor sem verték volna meg a portugál csapatot, akkora volt a különbség. A hazai rendezésű U19-es Eb eddig nem éppen a kiemelkedő magyar egyéni teljesítményekről szólt, de vannak olyan játékosok a torna mezőnyében, akik jó formát hoznak a csoportkörben. 

Andres Iniesta, Fernando Torres, Juan Mata és Lars Bender is U19-es tornán alapozták meg karrierjüket, miattuk is összeszedtünk néhány nevet, akik berobbanhatnak a következő években. 

Marcos Lopes

A Manchester City tizennyolc éves tehetsége a torna egyik legszebb gólját lőtte a portugálok első meccsén, Izrael ellen. Egy átvétel után vágta be a labdát kapásból az ellenfél kapujába. A 3-0-ra megnyert csoportmérkőzésen duplázott, ő volt a meccs embere, de nem mindenkinek volt meglepetés a jó szereplése, egy ideje már az egyik legnagyobb portugál tehetségnek tartják, új Cristiano Ronaldóként is emlegetik

Lopes csak tizenhat volt, amikor egy felkészülési mérkőzésen pályára lépett az angoloknál, 17 évesen pedig gólt is szerzett az FA Kupában, ezzel ő lett a klub legfiatalabb gólszerzője. A múlt szezon előtt rendszeresen játszott a barátságos meccseken, de csak kétszer fért oda a kispadra a Premier League-ben. Az FA Kupában és a Ligakupában is kezdő volt egy-egy találkozón. Ligakupa meccsén két gólpasszt adott a West Ham ellen, 3-0-ra nyertek. Pellegrini edző akkor azt mondta róla, minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amire egy kész futballistának szüksége lehet. Lopes a következő idényt a Lille-ben tölti kölcsönben. 

André Silva

Az U19-es Európa-bajnokság eddig legjobb góllövője a portugál csatár, igaz ezért a mi válogatottunk is sokat tett, a 6-1-es találkozón egymaga vágott négyet, az izraelieknek egyet rúgott, így most öt góllal ő a legeredményesebb a csapatban. 

A tizennyolc éves jobb lábas csatár a Porto játékosa, a múlt szezont a B csapatukban húzta le a másodosztályban, ott háromszor volt eredményes, közben szórt tizenötöt a portugál csapat U19-es csapatában, az U19-es válogatottban sokat javított a statisztikáin az Eb-n, 11 meccs után 11 góllal áll. A tornán egyébként ő próbálkozott a legtöbbször a góllövéssel az eddigi két mérkőzésen, hat kísérlete volt, ebből öt be is ment, azt ellenünk is megmutatta, milyen jól tudja befejezni az akciókat. Már az elit körben is ment neki, három találkozón négy gólt szerzett. 

Davie Selke

A német csatár a második a góllövőlistán, háromszor talált be eddig, a Werder Bremen futballistája. Az etiópiai származású játékos a múlt szezonban már a bajnokságban is bemutatkozott, háromszor lépett pályára a Bundesligában, miközben a második csapatban tizenkilenc meccsen ötször talált be. 

A korosztályos csapatokban szórta a gólokat, ötven meccsen harmincötször talált be U17-ben és U19-ben, de az áttörésre még várnia kell, talán majd most az Eb-n sikerül neki, a kapu előtt jól mozog, és 192 centiméter magas. A szerbek elleni 2-2-es meccsen remekül húzott háttal a kapuba egy lecsorgó labdát. Aztán jött az ukránok elleni 2-0-s győzelem, mindkét gólt ő rúgta, így ő is öt góllal áll a csoportkör után, nyolc próbálkozása volt eddig a tornán. 

Sinan Bytyqi

Az osztrák játékos Marcos Lopeshez hasonlóan a Manchester City utánpótlás játékosa, a mostani tornán nekünk és az izraelieknek is betalált. Még 2012-ben igazolt az angolokhoz az Admira Wackertől, egy utánpótlástornán szúrták ki, egy felkészülési mérkőzésen már a nagycsapatban is pályára lépett. 

A koszovói születésű futballista csatárként és a jobb oldalon is tud játszani, amióta Patrick Vieria irányítja az angol klub U21-es csapatát, alapember lett, nagy szerepe volt abban, hogy az U21-es Premier League-ben eljutottak az elődöntőig, ott a Chelsea-től kaptak ki. 

Az U19-es Eb az elődöntőkkel folytatódik, hétfőn este a németek az osztrákokkal, a portugálok a szerbekkel meccselnek a döntőért. 

Javultak a magyar statisztikák

A magyar válogatott az Izrael ellen 2-1-re megnyert mérkőzéssel javított statisztikáin, átlagosan 2,67 kapuralövéssel zárta az Eb-t, ezzel az ukránokat sikerült megelőzni a mezőnyben. Szabálytalanságokban viszont a mi válogatottunk végzett az élen, átlagosan 20,67 falt volt a meccseiken. 

Rovatok