Index Vakbarát Hírportál

Csak a szokásos nyomasztó kupavereség

2014. július 31., csütörtök 22:39

A Diósgyőr két kiemelt csapat kiverésével jutott el az Európa Liga harmadik fordulójába, ami rajta kívül a két másik magyarnak (Ferencváros, Győr) nem sikerült.

A magyar futball pillanatnyi helyzetében a máltai kiemelt Birkirkarát kettős győzelemmel kiütni jó eredmény, a bolgár Litexet idegenbeli bravúrral (2-0) és hazai kudarccal (1-2) sikerült felülmúlni, ami egyértelműen erő feletti teljesítmény.

Már a sorsoláskor nyilvánvaló volt, az orosz Krasznodar ellen ennél lényegesen több kell. És nagyjából az is nyilvánvaló volt, hogy erre a Diósgyőr nem lesz képes. Nem csalódtunk.

Oroszország 13. leggazdagabb embere (Szergek Galickij) ugyanis 11 ország válogatott futballistáit igazolta le az öt évvel ezelőtt alakított klubhoz. Koman Vladamirt is ide vitték két éve, de esélye sem volt rá, hogy a kezdőbe kerüljön, így el is kellett mennie.

A meccs a szokásos forgatókönyv szerint ment le, megalázó vereség lett a vége, pedig a Diósgyőr az egyetlen kapuralövését góllal fejezte be.

Az első húsz percben még nem történt semmi, utána volt egy három húzásból végigvitt orosz támadás, de kevéssel mellément a labda.

A 29. percben Ari kapott remek keresztlabdát, és ugyan a magyar védők pontosan tudták, hogy a brazil csatár a legveszélyesebb, nem sikerült szemmel sem követni a csatárt. Joazinho tökéletes ívelt keresztbe, jó negyven méteres passz volt.

Még a félidő előtt jött a második. Kis területen kipasszolták a magyar védelmet, Gazzinszkij mellel maga elé vette, sarokkal tette vissza a labdát, Ahmedov pedig hét méterről könyörtelen volt és kihasználta.

A fordulás után életjelet adott magáról a Diósgyőr, a becserélt Grumics egy jó beívelés után tíz méterről fejelt a kapuba. A török játékvezető azonban érvénytelenítette les miatt, nem biztos, hogy igaza volt.

Egy perc múlva Grumics a másik cserének, Bognárhoz passzolt, ő kiemelte a védők közül, Bacsa kapásból bevágta éles szögből a rövidre.

Nyeretlen magyarok

Dzsudzsák Balázs csapata, a Dinamo Moszkva hazai pályán nem tudta legyőzni az izraeli Kirjat Smonát. (1-1) Turi Géza és a Vikingur hazai pályán 5-1-re kapott ki a Ferencvárost búcsúztató Rijekától. Lovrencsics Gergő és a Lech Poznan Izlandon kapott ki 1-0-ra a Stjarnantól. A Győrt legyőző svéd Göteborg hazai pályán kapott ki a Rio Avetól. (0-1)

A gól felbosszantotta az egyébként igen kényelmesen mozgó oroszokat, Pereyra két perc múlva tolt egyet a labdán, és 18 méterről hajszálpontosan kilőtte a bal felsőt.

Ezek után volt olyan szakasza a meccsnek, amikor percenként alakította a Krasznodar a helyzeteit - a térfeléről sem tudott kijönni a magyar csapat -, és ha nincsenek Antal Botond bravúrjai, nagyon súlyos vereség is lehetett volna. Emellett nagyon nem erőltették a pontos befejezéseket a vendégek, önfeledten és könnyelműen szórakoztak.

Antal a 74. percben megsérült egyébként, amikor kilépett kapujából, kifordult a bokája, emiatt összeesett, Bisztrov megszerezte a labdát 17 méterre a kaputól, ám az üres kapu mellé gurított.

A 87. percben az idegesen mozgó Gosztonyi összehozott még egy tizenegyest, ha nem kellett volna a kapust lecserélni, már nem is maradhatott volna a pályán. Joazinho ezt bevágta a bal felsőbe.

A diósgyőri drukkerek a klub szokásos indulóival köszönték meg csapatuknak a meccset.

EL-selejtező, 3. forduló, első mérkőzés:
Diósgyőri VTK-Krasznodar (orosz) 1-5 (0-2)
  Debrecen, Nagyerdei Stadion, 5000 néző, v.: Bülent Yildirim (török)
    gólszerzők: Bacsa (49.), illetve Ari (28.), Ahmedov (40.), Pereyra (51.), Joaozinho (88.), Bisztrov (90.)
    sárga lap: Gosztonyi (66.)
Diósgyőri VTK:  Antal B. (Rados, 80.) - Eperjesi (Bognár I., a szünetben), William Alves, Debreceni (Grumic, a szünetben), Husic - Egerszegi, Kádár, Elek Á., Gosztonyi, Németh M. - Bacsa

Krasznodar:  Szinyicin - Jedrzejczyk, Martinovics, Sigurdsson, Kalesin - Gazinszkij - Laborde (Bisztrov, 59.), Pereyra (Pomerko, 81.), Ahmedov, Joaozinho - Ari (Wanderson, 59.)

Rovatok