Index Vakbarát Hírportál

A 94. percben tört meg a Debrecen, oda a BL

2014. augusztus 5., kedd 21:35

Pedig a a magyar csapat még vezetett az első félidőben, aztán egy ostoba kiállítás után minden megváltozott. A BATE végig nyomott, a hatperces hosszabbításban kiharcolták a továbbjutást.

A Debrecen 1-0-s előnyből kezdte a BATE elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóját abban a tudatban, ha sikerül továbbjutniuk, akkor már legalább az Európa Liga-csoportkör megvan.

A hazai BATE bekezdett, már az első percben volt egy helyzetük a debreceni kapu előtt, de a közeli lövés elakadt az egyik debreceniben. A magyar csapat viszont nem illetődött meg, jól tartotta a labdát eleinte, a 9. percben már majdnem ziccerük is volt Seydi megindulása után.  

A BATE ment a folytatásban is, a komolyabb helyzetek elmaradtak, aztán a 19. percben Seydi a félpályánál lecsapott egy labdára. A tizenhatosig vezette, jött a BATE-kapus, elütötte a labdát és a Debrecen-csatárt is, a bíró büntetőt adott, Csernik kapusnak meg sárgát. A tizenegyest Sidibe magabiztosan belőtte, összesítésben már 2-0-ra vezetett a DVSC, és megvolt a nagyon fontos idegenben szerzett gól.

A BATE-nek innentől hármat kellett volna rúgni, és mivel a legutóbbi három meccsen csak egyszer találtak be, óriási változás kellett volna. A támadásokból persze nem vettek vissza, viszont a debreceni védelem jobb szélét a most is remekül játszó Jovanovics jól zárta. A 30. percben jött az újabb veszélyes BATE-megmozdulás, 25 méterről Mladenovics tekerte a kapu mellé. 

A Lokinak közben volt néhány szépen felépített támadása, csak a tizenhatoshoz érve fogyott el az ötlet. A 37. percben viszont újabb fordulópont jött, a debreceni Bouadlának már volt egy sárgája, amikor hátulról felrúgta az egyik fehéroroszt, értelmetlen, fölösleges szabálytalanság volt, akárcsak az első lap előtt, amikor egy szabadrúgást nem engedett elvégezni. Második sárgával leküldték, a magyar csapatnak emberhátrányban kellett folytatnia. 

A fehéroroszok hamar ki is használták ezt, egy perccel a kiállítás után egy legurítás után Volodko lőtte ki laposan a bal alsó sarkot, a hiányzó három gólból egyet tehát még a szünet előtt berámolt a hazai csapat. A félidő végére nagyon benyomta a BATE a megzavarodott Debrecent, de annak sikerült kihúznia 1-1-gyel a szünetig.

DEBRE20140805003

Aztán a hazaiak a második félidőben egyből rohamozni kezdtek, Novakovics majdnem adott is egy gólt nekik, egy beadást kiejtett, az volt a szerencse, hogy Szihnevics már nem tudott rendesen kapura fordulni. Az ötösre belőtt labdákkal rendre meg lehetett zavarni a Debrecent, Novakovicsnak kellett résen lennie. A magyar csapatnál továbbra is Seydi volt a legveszélyesebb, a labdát jól tartotta fent, és voltak lendületes megindulásai. 

A debreceni kiállítás után csereként érkező Szihnevics egyre több gondot okozott a debreceni védelemnek, de a vezetést nem ő, hanem Rogyionov szerezte meg: ez is egy beívelés után jött, a BATE-támadó közelről tette be a labdát a 66. percben. Már csak egy gól kellett a hazaiaknak, és egyre nagyobb fölényben játszottak. Nem sokkal később ráadásul Szakály is kiesett, egy lövés után elakadt a lába az egyik védőben. Nagy fájdalmai voltak, hordágyon vitték le, nem tudta folytatni. 

Még ezután is volt helyzete a Debrecennek, Sidibe egy letett labdát lőhetett laposan kapura tízről, fél méterrel zúgott el a jobb alsó mellett a labda. A második hazai gól után már óriási nyomás alatt játszott a Loki, a 78.-ban Gordejcsuk lőtt veszélyesen, Novakovics fogta. Seydi is eljutott a kapuig a másik oldalon Korhut tökéletes kiugratása után, de a védők tisztáztak előle.

A hajrában már alig tudta megtartani a labdát a magyar csapat, az volt a szerencséjük, hogy a BATE játékosai is idegesen futballoztak, ők is kezdtek egyre jobban elfáradni. Azonban hat perc hosszabbítás jött, a fehéroroszok iszonyatosan nyomtak, és hiába védekeztek kétségbeesetten a debreceniek, a 94. percben meglett a harmadik BATE-gól, amiben az egész Loki-védelem benne volt.

BATE-Debrecen 3-1

Egy beívelésre ketten is üresen érkeztek a hosszún, Novakovics is rosszul jött ki, Krivec pedig öt méterről befejelte. Még két percig ment a meccs, nem volt már lehetősége a Debrecennek. 

A BATE hátrányból jött vissza, és rúgott hármat a hatvan percig emberhátrányban játszó magyar csapatnak, amely az Európa Ligában még játszhat a a csoportkörért. A BL-szereplésnek viszont vége.

BATE Boriszov (fehérorosz)-Debreceni VSC 3-1 (1-1)

Boriszov, 7000 néző, v.: Stefan Johannesson (svéd)

gólszerzők: A. Volodko (39.), Rogyionov (66.), Krivec (94.), illetve Sidibe (20., 11-esből)

piros lap: Se. Bouadla (37.)

sárga lap: Csernyik (19.), Rogyionov (86.), illetve Se. Bouadla (9., 37.)

Továbbjutott: a BATE Boriszov 3-2-es összesítéssel.

BATE Boriszov:

Csernyik - Hagus (Pavlov, 69.), Poljakov, Filipenko, Gajducsik (Szihnevics, 42.), Mladenovic - Krivec, Lihtarovics (Olehnovics, 55.), A. Volodko - Gordejcsuk, Rogyionov

Debreceni VSC:

Novakovic - Jovanovic, Máté P., Mészáros N. (Brkovic, 84.), Korhut - Se. Bouadla, Varga J., Zsidai (Ludánszki, 65.), Szakály P. (Bódi, 71.) - Seydi, Sidibe

Eredmények, 3. forduló, visszavágók:

Bajnokok ága:

Makkabi Tel-Aviv (izraeli)-NK Maribor (szlovén) 2-2 (1-1)

Továbbjutott: Maribor, 3-2-es összesítéssel 

korábban:

BATE Boriszov (fehérorosz)-Debreceni VSC 3-1 (1-1)

 Tj.: BATE Boriszov 3-2-es összesítéssel

Nem bajnokok ága:

Panathinaikosz (görög)-Standard Liege (belga) 1-2 (1-2)

Tj.: Standard Liege, 2-1-es összesítéssel

Rovatok