Index Vakbarát Hírportál

Hétből csak 1 játékos győzte meg Van Gaalt

2014. augusztus 6., szerda 12:31

A Manchester United amerikai túrája legalább hét játékos – Ashley Young, Nani, Anderson, Marouane Fellaini, Kagava Sindzsi, Wilfried Zaha és Javier Hernandez – számára próbajátékkal ért fel, öt meccsük és szűk két hetük volt ugyanis arra, hogy meggyőzzék a csapat új vezetőedzőjét, a holland Louis van Gaalt, hogy helyük van a keretben a 2014-15-ös szezonban.

A hírek szerint viszont ez mindössze egy játékosnak sikerült, ami talán nem is akkora meglepetés, ha figyelembe vesszük, hogy a holland teljesen új játékrendszerben játszatta csapatát – vélhetően a szezonban is használni kívánt 3-4-1-2-es (3-5-2-es) felállással dolgozott ugyanis.

Ez az egy pedig nem más, mint Ashely Young, akinek támadó szélsőből jóval hátrébb húzódva kellett helytállnia, de ezt sikerrel tette. Youngnak nagyjából hasonló helyet szán Van Gaal, mint Dirk Kuytnek a világbajnokságon a válogatottban, csak épp nem a bal, hanem a jobb oldalon.

„Még kicsit korai is döntést hozni, de a futballban dönteni kell, mert minden játékosnak, akiken látom, hogy nem képesek magas szinten játszani, esélyt adok arra, hogy eligazoljanak. Időben kell szólnom nekik. Augusztus 31-e már túl késő, ezért kell a túra után közölnöm velük, és nem a sajtóval” – mondta korábban Van Gaal.

Az angol lapok ennek megfelelően már el is kezdték kiárusítani a többi játékost. A híreik szerint az Atlético Madrid egyből kettő iránt is érdeklődik, állítólag a mexikói csatárt, Javier Hernandezt és a japán középpályást, Kagava Sindzsit is megvennék. A spanyol Mundodeportivo ehhez annyit tett hozzá, hogy utóbbi esetleg Arda Turan kapcsán egy csereüzlet része lehet, de a japánról azt is írják több helyen, hogy korábbi csapatához, a Borussia Dortmundhoz térhet vissza. Cáfolja viszont Van Gaal eladási szándékait, hogy mindkettejüknek mosolyogva gratulált az utolsó, Liverpool elleni edzőmeccsük után.

Young mellett Antonio Valenciának is hátrébb kellett vonulnia az új játékrendben, de az ecuadori is sikerrel vette a próbát. Nani nem, így neki is távoznia kell, annak ellenére, hogy épp tavaly szeptemberben hosszabbított 5 évre. Iránta két olasz klub, az Internazionale és a Juventus érdeklődik, utóbbi Hernandezzel együtt bevonná Arturo Vidal eladásába a szélsőt.

A brazil Anderson szinte egyből sérüléssel kezdte a nyári edzőtábort, azóta sem kapott sok lehetőséget, hasonlóan Wilfried Zahához, akit viszont megmenthet a mexikó csatár eladása. Persze mindkettejük maradása meglepetés lenne, mert őket már januárban kölcsönadta a klub, tavasszal a Fiorentinában, illetve a Cardiffban játszottak. Van Gaal nincs meggyőződve arról, hogy Zaha legjobb helye a középpálya szélén van, és cserecsatárt csinálna belőle, de csak akkor, ha Hernandez távozik a nyáron.

A belga Marouane Fellaini ráadásul ott sem volt Amerikában, hiszen csak egy hete állt újra edzésbe, ennek ellenére a holland őt is eladná – számára a Napoli lehet a végcél, ha a két klubnak sikerül megegyeznie, ám ez nem lesz egyszerű, mert az olaszok csak kölcsönbe szeretnék venni, míg a United szeretné a tavalyi 27,5 millió fontos vételár döntő többségét visszakapni az üzletben. A Napoli viszont igen komoly kérőnek mutatkozik, úgyhogy a pénzes adásvétel sem kizárt.

Rovatok