Index Vakbarát Hírportál

Évtizedek óta lopnak, sikkasztanak, vesztegetik őket

2014. augusztus 7., csütörtök 20:44

A FIFA története összenőtt a korrupcióval, volt elnökök, végrehajtó bizottsági tagok sorra keveredtek gyanúba. A legalját mostanra érték el.

Jól jellemzi a FIFA-n belüli állapotokat, hogy két nappal a nyári futball-világbajnokság előtt a futallszövetség több tagja is nyíltan támadta az elnök Sepp Blattert, miután kiderült, újra akar indulni az elnökségért. Azt mondták, ő tehet arról, hogy a FIFA-t egy ideje már csak a korrupciókkal és a botrányokkal azonosítják. 

A FIFA-filmről szóló kritikánkat itt olvashatja

A svájci még 1998-ban vette át az elnökségét, de nem csak ő keveredett balhékba, a nagy lenyúlás már évtizedekkel korábban elkezdődött. Sokáig lehetne sorolni a balhékat. 

Éppen elődje, a FIFA-t huszonnégy éven át vezető brazil Joao Havelange bukott le egy korrupciós botrányban, mert a szervezet első embereként egymillió dollárt fogadott el az ISL nevű marketingcégtől a kilencvenes években. Cserébe biztosította számukra a világbajnokságok közvetítési jogait. Az egészről az akkor főtitkár, az elnök jobbkeze, Sepp Blatter is tudott, de azzal magyarázta a dolgot, hogy nem volt tisztában azzal, mi történik valójában. „Nem lehet ítéletet mondani a múltban történtek fölött a mostani értékrendek szerint". 

Havelange megszégyenült, 2011-ben a NOB-nak is kínossá vált, tagságát visszaadta, és a FIFA tiszteletbeli elnöki címéről is lemondott. Andrew Jennings angol oknyomozó újságíró írta azt a FIFA-korrupcióval foglalkozó könyvében 2006-ban, hogy a brazil sportvezető akár ötvenmillió dollárt is zsebre tehetett a vesztegetésekből a két sportszervezet tagjaként. 

De nemcsak a ma 98 éves Havelange bukott az ISL-botrányban, hanem a brazil futballszövetség vezetője és a FIFA végrehajtó bizottságának tagja, Ricardo Teixeira is. Egy nyomozás szerint ők ketten negyvenmillió dollárnyi korrupciós pénzzel gazdagodhattak, amíg a vb-közvetítési jogokkal üzleteltek. A lopás családi ügy volt, mert Teixeira korábban feleségül vette Havelange lányát.

Az idén áprilisban szintén kiderült, hogy 2011-ben ismeretlenek Teixeira tizenegy éves lányának számlájára utaltak kétmillió dollárt, ami a katari világbajnokság rendezési jogával lehet kapcsolatban. A brazil sportvezető neve nem először bukkant fel korrupciós ügyekben, 2012-ben egészségügyi okokra hivatkozva vissza is vonult a sportdiplomációtól, de mindenki tudta, hogy nem erről van szó. Azóta Miamiban él, miközben Brazíliában több nyomozás folyik ellene. 

Amikor lemondott tisztségéről, a brazil válogatott csatárlegendája, Romario írta twitterén, „ma ünnepelhetünk, eltávolítottunk egy daganatot a brazil futballból”. 

Aztán ott volt a 2011-es FIFA-elnökválasztás, ahol Blatterrel szemben a katari Mohamed bin Hammam akart indulni, bele is tett pármillió dollárt, hogy megvesztegessen néhány FIFA-tisztségviselőt. Nem egy olyan tag volt, akinek milliókkal hízott meg a számlája, miközben Blatter megválasztása ellen kampányolt. Több karibi térségből származó FIFA-tag is belekeveredett a botrányba, nem ez volt az első korrupciós ügyük, akadt, aki a futballszervezet pénzét több évtizeden át arra használta, hogy fényűző életmódját fedezze. Hammamot örökre eltiltották a futballtól a történtek után. Itt érdemes még megjegyezni, hogy a FIFA évente közel százmilliót költ tagjainak bérére, juttatásaira. 

A FIFA végrehajtói bizottságából 2010 óta tizenkét embert vádoltak meg különböző korrupciós ügyekben tavaly nyárig. De Blatter és a nemzetközi futballszövetség a 2022-es katari világbajnoksággal érte el a legalját, miután 2010-ben odaadták az arab országnak a rendezést. 

Több lap és oknyomozó újságíró is állítja, a katariak egyenként vették meg a FIFA-n belüli sportvezetőket. Azóta egymást érik a balhék a rendezés miatt. Nem csak a korrupciósak, mert a munkások is embertelen körülmények között dolgoznak, már legalább ezer halálos áldozata van az építkezéseknek. A kluboknak sem tetszik, hogy Katarban lesz a vb, a klíma miatt ugyanis egyre valószínűbb a téli rendezés, ez pedig évekre borítaná fel a nemzetközi futballnaptárt. 

A katariak vesztegetését a már említett Mohamed bin Hammam irányította a vádak szerint, ő ötmillió dollárt költhetett el arra, hogy afrikai sportvezetőket vesztegessen meg. Katari nyaralásra hívta őket, konferenciákat finanszírozott, vagy pályaépítésre adott néhány tízezer dollárt.

Az elmúlt két évben sorra jöttek ki a vesztegetésről szóló bizonyítékok, ezért már a FIFA is arra kényszerült, hogy felkérjen egy független jogászt, Michael Garciát, hogy vizsgálja meg ezeket. De nemcsak a 2022-es katari rendezéssel kapcsolatban, hanem a 2018-as orosz vb-pályázat miatt is nyomoznia kell, az is gyanús. Akár még az is előfordulhat, hogy elveszik a katariaktól a rendezést, de ehhez nagyon erős bizonyítékok kellenek, már ha lesznek ilyenek. Vagy hagyják azokat nyilvánosságra kerülni.

Ugyanis éppen júliusban, a világbajnokság után halasztották el a Garcia-beszámolót, a FIFA nem nyilatkozott az okokról, leghamarabb az ősszel derülhet ki, talált-e bizonyítékot vizsgálata során. 

Sepp Blatternek közben esze ágában sincs lemondani, a vb megnyitója előtti FIFA-kongresszuson is kerülte a kényes témákat, és inkább a futball megállíthatatlan fejlődéséről beszélt. Ráadásként még a vb-re is jutott egy botrány, a FIFA egyik alvállalkozó cégcsoportjának igazgatóját egy illegális jegyértékesítési ügyben indított nyomozásban tartóztatták le. 

Rovatok