Index Vakbarát Hírportál

Az angolok belátták: az agyrázkódás nem játék

2014. augusztus 7., csütörtök 09:11

Már az augusztus közepén kezdődő új szezontól szigorít az angol Premier League azokon a szabályokon, melyek a fejsérülést szenvedő játékosokra vonatkoznak, miután az előző idényben és a nyári világbajnokságon is több súlyosabb eset is előfordult.

Az angoloknál tavaly a Tottenhamet érte kritika, miután a kapus Hugo Llorist pályán hagyták az Everton ellen, amikor a Romelu Lukakuval történt ütközése után rövid időre eszméletét vesztette. A vb-n például az uruguayi Alvaro Pereira, illetve a döntőben a német Christoph Kramer is agyrázkódást szenvedett.

Az eddigi szabályok szerint elég volt, ha egy csapat vezetőedzője alkalmasnak ítélte a játékosát a játékra, ezentúl viszont a csapat orvosának kell kimondania a végső döntést. Az ő munkáját ráadásul egy plusz orvos is segíti majd, ugyanis minden rendező csapatnak biztosítania kell a két csapatorvos mellett egy harmadikat is, többek között az agyrázkódásos esetek elbírálására.

A Premier League a játékosok és az edzők szövetségével együttműködve kampányba is kezd, hogy felhívják a figyelmet a fejsérülések veszélyeire, míg a PL orvosa közös kutatást indít a csapatorvosokkal a tapasztalatok összegzése kapcsán. Továbbá a játékosok éves orvosi vizsgáltának ezentúl egy neurológiai vizsgálat is részévé válik, ami segíti majd az orvosok munkáját, hogy megismerjék, kinél mekkora a felépülési idő az agyrázkódások után.

Arra a felvetésre, hogy az edzői, vezetői és szurkolói nyomásra adott esetben a  csapatorvos inkább visszaküldené a pályára a klub legjobb játékosát, az Arsenal egészségügyi stábjának, egyben a PL orvosi csoportjának vezetője, Gary O'Driscoll válaszolt a Telegraphban:

Túl kell már lépnünk azon a gondolaton, hogy bátor és hősies dolog tovább játszani agyrázkódással, és hogy ez egy olyan sérülés, amit ki lehet mozogni.

Vagyis, amennyiben kollégái is osztják a véleményét, nem lehet baj az új szabályból.

Rovatok