Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos közegben robban a futballbomba

2014. augusztus 17., vasárnap 16:17

Emlékszik még Trezeguet-re, Piresre, Ljungbergre, Luis Garciára? Velük indul ősszel az első indiai szuperliga, a háttérben milliárdos üzletek zajlanak, a krikettet megverni viszont nagyon nehéz lesz. Hol van már a mezítlábas indiai válogatott?

Robert Pires, Freddie Ljungberg, David Trezeguet, David James, Luis Garcia, Joan Capdevilla, mind olyan csúcsfutballisták a kétezres évek elejéről, akikről évek óta nem hallottunk már, vagy mert visszavonultak, vagy mert az isten háta mögé vonultak el levezetni. Nos, a velük kapcsolatos legfrissebb hír, hogy július végén sorra írtak alá különböző indiai klubokhoz.

A magyarázat, hogy az 1,2 milliárdos országban az ősszel elindul a profi alapokon szerveződő szuperliga, amelynek célja, hogy az európai futballt követő több tízmilliós indiai közönséget megfogja. Három hónap alatt le is zavarják az egész szezont, kiesők, feljutók nem lesznek, kicsit olyan lesz az egész, mint Amerikában, franchise-okat építenek, miközben a háttérben ezerrel zajlik az építkezés és a szövetségek kiépítése.

Amikor még mezítláb játszott a válogatott

Az indiai futball évtizedek óta sehol sincs, a világranglistán Mianmarral és Thaifölddel vetekedik. Ugyanakkor hatvan-hetven éve jóval magasabban jegyzett volt, mint most. Az 1948-as olimpián még mezítláb lépett pályára az ország válogatottja, akkor 2-1-re kaptak ki a franciáktól, így is óriási tapsot kaptak a közönségtől.

A FIFA az olimpia után megtiltotta a mezítlábas futballozást a válogatottaknak, az indiaiak nem is utaztak el a vb-re, de állítólag más okok voltak a háttérben. Az olimpia mellett nem tartották olyan fontosnak a vb-t, és anyagi okokra hivatkozva nem mentek el Brazíliába. Miután már ők is cipőben játszottak, jöttek a sikerek, az 1956-os olimpián az elődöntőig jutott a csapat, első ázsiaiként. Négy évvel később az Ázsia-játékokon megnyerték az aranyat, 1964-ben pedig a döntőben kaptak ki az Ázsia-kupán.

Ezután jött a lejtmenet, többé nem jutottak ki olimpiára, 1970-ben még szereztek egy bronzot az Ázsiai-játékokon, aztán szépen lassan visszacsúsztak. Az indiai válogatott a legutóbbi FIFA-világranglistán a 151. helyen állt. 

Igény az van, manapság 90 millió indiai követi fordulóról fordulóra a nyugati bajnokságokat, 49 millióan valamelyik angol csapatnak szurkolnak. 

Az angolok, spanyolok és hollandok egyből ráugrottak

Éppen ezért sem meglepő, hogy a Premier League (PL) volt az egyik első igazán nagy partnere az alakuló indiai profi bajnokságnak. A két liga vezetői stratégiai megállapodást kötöttek, az indiai szövetség stratégiai, szakmai és anyagi támogatást kap az angoloktól, hogy minél dinamikusabban fejlődjenek, és népszerűsítsék a sportágat. A PL még abban is segít, hogy a klubok hogyan alakítsák ki a vezetői struktúrájukat, hogyan építsenek fel brandet, és hogyan vegyék fel a harcot a korrupció, a bunda és a dopping ellen. Marketing és játékvezetés terén is várható együttműködés:

gyakorlatilag az alapoktól kezdve mindent átadnak az óriási indiai piacnak. 

A megállapodás még csak júniusban született meg, de már több utánpótlástornának és futballrendezvénynek is voltak PL-es vendégei Indiában. A Premier League és az Indian Super League vezetői is kiemelték, az a fontos, hogy hosszan tartó, gazdaságilag kölcsönösen előnyös együttműködést hozzanak össze.

De nem csak az angolok látták meg az indiai fociban a lehetőséget. A Delhi Dynamos a holland Feyenoorddal állt össze, a rotterdamiak edzőket küldenek, néhány év múlva pedig már akadémiát is nyitnának Indiában, mert „páratlan üzleti lehetőséget látnak az indiai futballban". 

A spanyol bajnok Atlético Madrid még áprilisban jelentette be, hogy létrehozták első külföldi franchise-ukat, a Atlético de Madrid Kolkatát. Az Indian Super League-ben szereplő csapat az anyaklub színeit viseli majd, és a madridiak adják a szakértelmet is ázsiai csapatuknak, segítenek a fejlesztésekben, a csapat népszerűsítésében. Mindehhez egy komplett spanyol stábot küldtek. 

Azóta az indiai Atlético már spanyol játékosokat is igazolt. A korábbi spanyol válogatott Luis Garcia legutóbb Mexikóban futballozott, de legjobb éveiben a Liverpoolban alapember volt, ő harminchat évesen szerződött Indiába. A korábbi spanyol utánpótlás-válogatott Borja Fernandez már annyira nem ismert, a Valladoidban húzott le éveket, harminchárom évesen érkezett Indiába. 

A csapat egyik indiai válogatott tagja, Arnab Mondal azt mondta, a külföldiek nagyon jól fogják majd magukat érezni a bajnokságban, szerinte az új liga India megállíthatatlan gazdasági fejlődésének az eredménye. 

Draftolnak, mint Amerikában 

Az Indian Super League a lebonyolításban is külföldi mintát követ. A nyolccsapatos bajnokságban nem lesznek kiesők, valószínűleg nem is nagyon lenne olyan hátterű csapat, amely a kieső helyére tudna lépni. A bajnokságban minden klub kétszer meccsel egymással, aztán az első négy csapat rájátszásos rendszerben játszik tovább, a végén egyetlen meccs dönt a bajnoki címről. 

A bajnokságban részt vevő csapatok: Atletico de Kolkata, Delhi Dynamos FC, NorthEast United FC, Kerala Blasters FC, Goa, Pune, Mumbai, Bangalore.

A szezon előtt draftot is rendeztek, amit az amerikai látványsportok mintájára bonyolítottak le, a csapatok körönként választhattak a benevezett játékosokból. A keretek összetételét ugyanúgy szabályozzák, mint az amerikai MLS-ben. A kluboknak csak egy nagy nevet szabad szerződtetniük, aki a fent már említett játékosok közül lesz valamelyik. Itt is úgy működik majd, hogy a sztár fizetése nem számít bele a szigorú fizetési keretbe, akár Amerikában, ahol csak így tudtak több nagyszerű nevet is leszerződtetni, és ahol a szabályt éppen Beckham miatt léptették életbe.

Az indiai csapatoknak legfeljebb hét külföldit szabad nevezniük a keretükbe, és hozzájuk jön még tizennégy hazai játékos, akik közül négynek a csapat városából kell származnia. 

Az egykor ismert játékosokat nem is volt olyan egyszerű elcsábítani, többen a határidő kitolását kérték, mert a világbajnokság miatt nehéz volt felvenniük a kapcsolatot kiszemeltjeikkel. Az első kiírás előtt ez valóban nem könnyű feladat, az elszántság viszont megvan. 

Kit érdekelnek a levezető 40 évesek? 

Persze kritikusokból is bőven akad, nem mindenki lelkes. Még az ország korábbi futballistái sincsenek meggyőzve, hogy a nagy felfordulás akkora lökést adhat az indiai futballnak. Az érintettek persze optimisták. 

„Az Indian Super League egyik célja, hogy az indiai futball jellegén változtassunk, remélhetőleg a futballnézési szokások alapjaiban alakulnak át. Manapság a fiatalok az angol Premier League függői, de nem mennek ki az indiai meccsekre, mert nincs színvonal. Ezen változtat majd az ISL" - vélte Mondal.

Az öregfiúk válogatott

David Trezeguet, 36 éves – Pune City

Robert Pires, 40 éves – Pune City

Luís Garcia, 36 éves – Atlético de Kolkata

Joan Capdevilla 36 éves – North East United

David James, 43 éves – Kerala Blasters

Fredrik Ljungberg, 36 éves – még tárgyal 

A kritikusok szerint viszont az öregedő sztárok semmit nem tesznek majd hozzá a színvonalhoz, mert aki Premier League-meccseket és Messi megmozdulásait látja hétről hétre, azt nem nagyon fogja érdekelni, hogy a harminchat éves Luis Garcia vagy a negyvenéves Robert Pires hogyan vezet le. 

Satyajit Chatterjeet korábban India egyik legjobb játékosának tartották, ma már edző. Neki is megvan a véleménye a veteránokról, azt mondta, a Bundesliga, a Premier League és a spanyol bajnokság után a fiatalok a kiöregedő sztároktól nem kapják majd meg azt, amit a tévében látnak minden hétvégén. Szerinte jobb lett volna, ha inkább középszerű, de nem kiöregedő futballistákat csábítanak Indiába.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a külföldiek beáramlása miatt a legnagyobb indiai tehetségek egyszerűen eltűnnek, vagy lehetőséget sem kapnak. Ez olyan probléma, ami más, európai országokban is ismerősen cseng, ugye? 

A draftra nyolcvannégy játékos nevezett be. Nagy meglepetésre éppen az egyik legnagyobb tehetségnek tartott 20 éves Brandon Fernandes nem kelt el, holott őt korábban több angol klub is tesztelte, járt próbajátékon az angol Sunderlandnél, Readingnél és Leicester Citynél is.

A draft előtt még azt remélte, hogy végre otthon lehetőséget kap, hiszen például a válogatottba eddig esélye sem volt bekerülni, mert nem indiai csapatban futballozott, hanem Dél-Afrikában. Ügynöke most úgy gondolja, az indiai klubok egyszerűen nincsenek tisztában azzal, mekkora tehetség a fiatal futballista. 

Milliárdok, U17-es vb, klubvilágbajnokság

Annál azért sokkal többről van szó, hogy kiöregedett egykori sztárok elmennek pár százezerért haknizni néhány hetet Indiába. Az ország futballja tényleg fellendülőben van. 

A FIFA 2012-ben állt be az indiai futball mögé, az elmúlt két évben több akadémia létrehozását is segítették, az ország utánpótlásának pedig már voltak kisebb sikerei is, a korosztályos Ázsia-kupára többször is kijutottak csapataik. 

Tavaly decemberben eldőlt, hogy 2017-ben Indiában rendezik az U17-es világbajnokságot, ez lesz az első nagyobb nemzetközi torna, aminek az ország otthont ad. Írországot, Üzbegisztánt és Azerbajdzsánt előzték meg a rendezésben, a torna mérkőzéseit nyolc városban rendezik, azokban, ahol az ISL-franchise-ok is lesznek. 

Az indiai futballszövetség elnöke idén májusban azt is bejelentette, hogy pályáznak a 2015-ös és a 2016-os klubvilágbajnokság megrendezésére is, mellettük eddig csak Japán jelezte a szándékát. Látható, hogy az indiaiak tényleg igyekeznek bekerülni a nemzetközi futballba, vagy legalább jelezni a szándékukat, hogy feljebb akarnak lépni. 

De mi lesz ebből az egészből?

A külföldi partnerek akadémiákat építenek, a szakértelem külföldről érkezik, de a kérdés, hogy hova futhat ki a nagy kezdeményezés. Az Egyesült Államokban egy-két nagyobb sztár érkezése átmenetileg megdobta a bajnokság iránti érdeklődést, de itt nem Beckham-kaliberű sztárokról beszélünk. Ráadásul Beckham akkor még a csúcson, 32 évesen ment a Los Angeles Galaxyba.

A népszerűsítésben azonban segíthet India hagyományos sportja. Krikettsztárok és az országban híres Bollywood-színészek is résztulajdonosai lettek az ISL-kluboknak. 

Az ősszel elinduló Indian Super League-nek már megvannak a névadó szponzorai, korábban az Egyesült Arab Emirátusok is érdeklődött, be akartak fektetni. A tévés jogokat más sportágakkal csomagban dollármilliárdokért értékesítették, az anyagi háttér tehát biztosított. 

Annyiban hasonlít a helyzet Amerikához, hogy a futball közel sem a legnépszerűbb sport, a krikett a legnagyobb őrület, és óriási hagyománnyal rendelkező sportág az 1,2 milliárdos országban. Pont a krikettszezon miatt kellett októberre elhalasztani a bajnokság indulását a napokban.

A krikett miatt jelen van a bundázás is, mint a régió többi országában, ezt is meg kell majd oldaniuk a szervezőknek, akik a következő hónapokban több előadást is tartanak a játékosoknak a fogadási csalás veszélyeiről. 

A bajnokság egyik promótere az IMG lesz, ennek képviselője, Jefferson Slack nyilatkozta nemrég, hogy apró lépésekben gondolkodnak. Egyelőre az a legfontosabb, hogy a játékosoknak legyen megfelelő öltözőjük, és a pálya is mutasson jól a tévében. Meg persze legyenek tele a stadionok. 

Rovatok