Index Vakbarát Hírportál

Legyen ön is szurkoló, rövidítse meg a klubját!

2014. augusztus 19., kedd 15:24

Hét napja próbálom megérteni, hogy ki, mikor és miért fog ezentúl magyar futballmérkőzésekre járni, és főleg, hogy ez kinek, mikor és miért lesz jó. Valamelyest sikerült megértenem, szenvedjenek velem. Kérdések és válaszok.

Amikor tavaly bevezették a szurkolói regisztrációt, nagyjából világosak voltak a szándékok, legyen azonosítható mindenki, aki Magyarországon futballmeccsre jár.

Már miért kellene azonosíthatónak lenniük a szurkolóknak?

A magyar futball odáig jutott, hogy szurkolói regisztráció és az ebből következő szankcionálási lehetőségek nélkül a FIFA a magyar labdarúgást visszalőhetné a kőkorszakba. Ahogy az majdnem meg is történt a közelmúltban, amikor a nemzetközi futballszövetség nézőtéri zsidózásért megtiltotta, hogy nézők legyenek a Puskás Ferenc Stadionban annak ellenére, hogy sorsdöntő válogatott mérkőzés következett Romániával. A zárt kapus, kongó stadionban pontokat veszítettünk továbbá a pótselejtezőt, holott 30-40 ezer néző előtt akár kicsikarhattuk volna a győzelmet, amely csak az utolsó percben ment el (2-2). A FIFA ráadásul azzal fenyegette meg Magyarországot, hogy egy újabb nézőtéri gyűlölködés, rasszizmus esetén kizárja a versengésből, ami azzal járna, hogy Magyarország nem indulhatna a vb-ért vagy az Eb-ért.

Ugyanúgy igaz nemcsak a válogatott meccseire, hanem az NB I.-es meccsekre is, hogy nézőtéri viselkedés miatt büntetnek, hetente egyre nagyobb pénzbüntetést kapnak a klubok. Az MLSZ és a klubok szerint regisztrációval pontosan meg lehet majd állapítani, kik voltak a botrány kirobbantói, akiket aztán távol tudnak tartani a stadiontól, és kár esetén kártérítésért perelhetnek. Ezért tavaly óta csak névre szóló jeggyel lehet meccsre járni.

Ha ez ilyen egyértelmű, sok szurkoló miért berzenkedik és bojkottálja saját csapata meccseit?

Az világos, hogy a szurkolói regisztráció miatt az érintett balhézók mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák a bevezetését. Bojkottálták csapatuk meccseit, mint például az újpestiek az elmúlt év őszén, vagy mint a ferencvárosiak két hete a saját stadionavatójukat, ami helyett inkább egy másik mérkőzésen szurkoltak. Egyes szurkolói csoportok szerint szeretett klubjuk vezetői saját szurkolói bázist akarnak létrehozni, a régieknek meg fel is út, le is út. Ez amúgy nem egyedülálló lenne a világon.

Nem azt állítjuk, hogy kizárólag a balhésoknak nem tetszik a regisztráció, hiszen előfordulnak olyanok is, akik a vénaszkennertől idegenkednek, vagy az nem tetszik, hogy nem politizálhatnak a lelátókon, de viszonylag sokan, a békésebbek ettől még kijártak a meccsekre.

Akit nem zavar a regisztráció, simán kimehet a meccsekre?

Nem csak a regisztráció elvével volt probléma. Tavaly az is kiderült, hogy a regisztráció bevezetését nem követte semmilyen infrastruktúra-fejlesztés, így a gyakorlatban nem működik. Több mint két percig tart egyetlen jegy megvásárlása, mindenki megadja az adatait, amit bevisznek a gépbe, ami több száz vagy ezer néző esetén hosszú órákat vesz igénybe. Éppen egy éve, Kaposváron több száz újpesti álldogált fél órával a meccs kezdete után is az egy szem nyitva lévő pénztárablaknál, mert mindenkinek regisztrálnia kellett. A helyzet az, hogy azóta sem sikerült felgyorsítani a folyamatot, a hétvégén Győrben rekedt kint 800 szurkoló miközben a meccs már javában zajlott.

Mit tesz az MLSZ, hogy a regisztráció folyamata felgyorsuljon?

Az MLSZ az idén június végén döntött úgy, hogy az állandó regisztráció helyett elég lesz csak egyszer felkeresni adatainkkal a szükséges irodát. Bevezették a klubkártya intézményét, így kiváltva a jegyvásárlásoknál a tumultuózus jeleneteket, hiszen a kártyához elég csak egyszer regisztrálni, három évre szól, utána pedig már a jegyet erre a kártyára adják ki.

Azokra is gondoltak, akik nem mindig ugyanannak a csapatnak a meccseire járnának ki, nekik az MLSZ futballkártyát vezetett be, amit nem egy-egy klub emblémája díszít, de a kluboknak is el kell fogadniuk a jegyvásárlásnál. Az ilyen kártyával rendelkezők nem a hazai szektorokba, hanem a vendég, illetve semleges szektorokba kaphatnak jegyet. Ezekkel a kártyákkal nemcsak NB I.-es meccsekre lehet majd kijárni, hanem a válogatott meccseire is. Sőt, szeptember 15-től ezek egyike nélkül (klub vagy futballkártya) egyáltalán nem lehet majd meccsre járni. A két kártya csereszabatos, és szeptember 15-ig ingyenesen igényelhető.

Aki már megvette pénzért valamelyik klubon keresztül a kártyáját, annak visszajár a pénz, a kluboknak az MLSZ megtéríti az összeget. 

Az egyszeri regisztrációhoz a névre, születési időre és a helyre van szükség, továbbá egy fényképre.

Kimaradnak a rendszerből a futballturisták? A Rangadó.hu közölt egy interjút a Videoton egyik szurkolói csoportjának vezetőjével, aki említést tett olyan belga Anderlecht-szurkolókról, akik Magyarországon jártak, és eszükbe jutott megnézni csapatuk egyik volt játékosát, a Fehérvárra igazolt Juhász Rolandot.

Ők a jövőben kártya nélkül nem mehetnek meccsre. Igaz, szem és fültanúi voltunk tavaly, amikor a Ferencváros még a Puskásban rendezte a mérkőzéseit, hogy egy külföldi jeggyel akart bejutni, felmutatta, de kérték tőle a szurkolói kártyát is, amivel viszont nem rendelkezett. Tudjuk be magyaros vendégszeretetnek, hogy amikor kiderült, külföldi, beengedték kártya nélkül is. Az eset azonban nem egyedi, az MTK és a Honvéd meccsein is gyakori vendégek külföldiek, főleg angolok, akik ha már Magyarországon járnak, szívesen megnéznek egy mérkőzést. Erre az MLSZ-nek ki kell találnia egy hatékony megoldást.

A klubok örömmel fogadják az MLSZ kártyás rendszerét?

Van, aki igen. Az MLSZ júniusi döntései között nagy szerepet kapott az előzetes és online jegyvásárlásra vonatkozó kitétel is, ami azonban összekuszálta a helyzetet. Az MLSZ 10-10 százalékos engedményt adna annak, aki elővételben és/vagy online veszi meg a kártyát. De számoljunk 20 százalékkal, hiszen az online vásárlás feltételezi az elővételt, ezért az MLSZ 10-10 százalékos kedvezményes konstrukciója online esetében valójában 20 százalék, amit nehezen nyelnek le a klubok, amelyeknek megvan az egész évre szóló költségvetésük, az MLSZ 20 százalékos engedményre szóló felhívása ebbe pont nem fér bele.

Az MLSZ elvenne 20 százalékot a kártyás bevételekből?

Az MLSZ azt mondja, a kedvezmény nem kötelező, hanem ahogy a jegyáraknál, úgy a klubok maguk határoznak a kedvezményről is. A félreértést az okozhatta, hogy az MLSZ egységes szöveget küldött, és akart megjelentetni az összes klub hivatalos honlapján, amiben a kedvezmény is szerepelt, ezt azonban nem fogadták el a klubok.

Úgy tudjuk, az MLSZ a héten is egyeztet a klubokkal. 

Nem adnak ki több klubkártyát

A Ferencváros technikai okokra hivatkozva kedden felfüggesztette a szurkolói kártyák kiadását, olvasható a Fradi.hu oldalon: Kérjük, figyeljék az FTC média felületeit (web- és Facebook oldalunkat), ahol azonnal tájékoztatást adunk arról, mikortól lehet ismét kiváltani az új szurkolói kártyákat, írják. Ugyanakkor meccsre menni kizárólag szurkolói kártyával lehet.

Mi van például azzal a ferencvárosi szurkolóval, aki nem volt hajlandó a vénaszkenner vagy politikai ellenszenve miatt ferencvárosi klubkártyát venni?

Most vehet MLSZ-futballkártyát, amivel kijárhat az Üllői útra a Groupama Arénába, és mint futballkártyás vagy más klubtól vásárolt kártyás nem kötelező végigmennie a vénaszkenneres átvilágításon, mert az csak a Fradi-regisztráltaknak kötelező. És hogy még ennél is izgalmasabb legyen, egyenesen a vendégszektorba is ülhet, hacsak a Ferencváros vezetői nem rendelkeznek másképpen.

Mennyibe kerül a futballkártya?

Szeptember 15-ig ingyenes, utána várhatóan 1000 forintba kerül, de ennél a klubkártyák egészen biztosan drágábbak lesznek. Hogy lesz-e olyan, aki egy ezres megspórolása érdekében inkább vált futballkártyát, mint klubkártyát, nem kérdés, de hogy ez a klubnak érezhető bevételkiesés lesz-e, az majd kiderül.

Egyelőre azonban az a helyzet, hogy amíg csak egy ablakban, vagy kevés kártyaolvasóval és jegynyomtatóval látják el a klubokat, marad a sorban állás.

Rovatok