Index Vakbarát Hírportál

A Dortmundnak ősszel kell nagyot hajráznia

2014. augusztus 22., péntek 14:38

Évről évre ugyanaz a lemez a Bundesliga indulásánál: a Bayern München és a Borussia Dortmund harcáról szólhat a szezon, mindenki más csak a BL-t érő helyekért küzdhet majd, de tulajdonképpen a Dortmund is csak akkor lehet esélyes a bajnoki címre, ha valami nem klappol a Bayernnél.

Ismerős?

Nos, az idén az a helyzet, hogy valami nem klappol Münchenben, pontosabban több minden sincs rendben.

Az örök páros

A Bayern fölénye az elmúlt években akkorára nőtt, hogy tavaly még szinte el sem olvadt a hó, máris megnyerték a bajnokságot. A sikerek pedig a szurkolóikat is annyira elkényeztették, hogy egy bajnoki cím és egy kupagyőzelem már nem is elég nekik.

Hogy egy kicsit megmozgassa a müncheni állóvizet, Pep Guardiola vezetőedző úgy döntött, hogy a 2014–15-ös szezonnak új taktikával, 3-4-3-as felállással vágnak neki. Már önmagában egy ilyen újítás is elég időigényes lenne, de néhány sérülés át is írta a katalán edző terveit.

A csapat a felkészülés során sem volt elég meggyőző, de ezt még be lehetett tudni a keret vb utáni fáradtságának, hiszen a Bayern adta a világbajnok német válogatott gerincét. Sőt, a regenerációért még a Német Szuperkupát is beáldozták (Dortmund – 2-0). A meccsen azonban Javi Martinez, majd utána Bastian Schweinsteiger is megsérült. A németé a könnyebb sérülés, de a spanyol válogatott játékosnak ki kell kihagynia 6 hónapot, pedig rá kulcsszerep hárult volna az új rendszerben.

Bastian Schweinsteigerre pár hétnyi kihagyás várhat, de Thiago Alcantarának is hónapok kellenek még, mire újra formába lendül. További hiányzók: Toni Kroos a Real Madridot erősíti és Rafinha sincs rendben a védelem jobb oldalán. 

Túlzottan azért így sem kell őket félteni, egyrészt azért, mert szeptemberig még van idejük pótolni Javi Martinezt – a Romában játszó Mehdi Benatiát és a realos Sami Khedirát emlegetik többek között –, illetve mert Robert Lewandowski megszerzésével életveszélyes támadójátékuk lehet.

Utóbbi igaz a legfőbb kihívó Dortmundra is, ahol Pierre-Emerick Aubameyang, Henrih Mhitarjan, Ciro Immobile és Adrian Ramos felelnek majd a gólokért. A Szuperkupában át is rohantak egy 2-0-val a Bayernen, pedig Marco Reus, a csapat egyik legjobbja még vissza sem tért sérülése után.

Mindenki más

A Bayern–Dortmund-páros mögött a Leverkusen és a Schalke, az utóbbi már Szalai Ádám nélkül, ismét harcban lesz a harmadik helyért.  A Schalke Eric Maxim Choupo-Motinggal és Sidney Sammel erősített, a Bayer pedig Hakan Calhanoglu és Josip Drmic leigazolásától vár jobb formát, de mellettük a Wolfsburggal és a Mönchengladbachhal is számolni kell majd a BL-indulást jelentő helyekért zajló harcban. Sőt, a Chelsea-től kölcsönvett Thorgan Hazard, illetve a Baseltől megvett Yann Sommer és az Augsburgtól leigazolt André Hahn érkezésével akár a szezon meglepetését is okozhatják.

Szalai Ádám idén már nem a Schalkét, hanem a Hoffenheimet erősíti, ahol nem csereként, hanem első számú csatárként számíthatnak rá, Kevin Vollanddal a jobb szélen pedig veszélyes támadósor része lehet. Szalai mellett a Hamburghoz igazolt Stieber Zoltán lesz az egyetlen másik magyar játékos a Bundesligában. A HSV tavaly csak osztályozón tudta elkerülni a kiesést, a Hoffenheim viszont a kilencedik volt, onnan pedig nem elérhetetlen az EL-indulást jelentő hetedik hely, de ehhez mindenképp javítaniuk kell a tavaly kapott 70 gólhoz képest, még ha Szalai ebben nem is sokat segít majd.

Ők dönthetnek

Robert Lewandowski már a Dortmundban is egészen pazarul játszott, hiszen 131 bajnokin 74 gólt lőtt az elmúlt négy évben, de a Bayernben talán még tehetségesebb középpálya lesz mögötte, így a 26 éves lengyel még jobb lehet. Támadásban nem lesz gondja Guardioláéknak, tavaly sem volt, az átalakulás és a sérülések miatt viszont a védelemben mindenképp kell a segítség. Ha nem igazolnak senkit szeptemberig, akkor a súlyos térdsérülésekből 1,5 év után visszatérő Holger Badstuber lehet a megmentőjük. A fiatal védő tehetségét senki nem vitatja, de óriási rizikó, hogy ennyi kihagyás után milyen formában lesz, vagy egyáltalán mikorra lendül újra játékba.

Henrih Mhitarjannak az első évben kicsit gyorsnak bizonyult a Bundesliga a Dortmundban, bár a szezon végére elég jól beilleszkedett, de az idén már nincs kifogás, és hogy mire lehet képes az idény alatt, azt jól mutatja a Bayern elleni játéka a Szuperkupában, ahol egészen remek volt.

Josip Drmic tavaly 17 gól lőtt a Nürnbergben, idén legalább ennyit vár tőle a Leverkusen, Stefan Kiessling oldalán pedig képes is lehet erre a svájci, és ezzel akár még a harmadik helyhez is hozzásegítheti a Leverkusent.

Nicklas Bendtner karrierje mélypontra került az Arsenalnál, sokan azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán akarja-e folytatni a dán a labdarúgást. Nos, úgy tűnik, hogy igen, legalábbis a Wolfsburggal kötött szerződése erre utal, és ha csak kicsit komolyabban veszi a munkáját, mint Londonban tette, nagy fogás lehet.

Triplázhat a Bayern

Hiába a rengeteg sérülés és a taktikai átállás, nagyon hosszú lesz a bajnoki szezon, a Bayern München pedig csak erősebb lett tavalyhoz képest. Akkor a Dortmundnál volt rengeteg sérült, ezért is lehettek már tavasszal bajnokok – hasonlót idén nem várunk, de címvédést és ezzel triplázást igen, vagyis meglesz a Münchennek a 25. bajnoki címe.

A Dortmundé lesz a 2. hely, ez a két csapat külön kasztot képvisel Németországban (bár a Bayern klasszisokkal jobb, a Transfermarkt értékelése alapján például a Bundesliga 15 legdrágább játékosából 12 náluk játszik, míg a Dortmundnál csak kettő). A harmadik helyért a Schalke 04 és a Leverkusen lehet majd nagy csatában, és az idén az utóbbi talán nem is szórakozza el a szezon végét.

Az újonc Paderborn nem marad sokáig a legjobbak között, mellettük a Freiburg és a Köln készülhet, hogy jövőre a másodosztályban kell majd helytállnia.

Az első forduló programja

08.22. 20.30 Bayern München–Wolfsburg

08.23. 15.30 Hoffenheim–Augsburg

08.23. 15.30 Hannover 96–Schalke 04

08.23. 15.30 Hertha BSC–Werder Bremen

08.23. 15.30 Köln–Hamburger SV

08.23. 18.30 Borussia Dortmund–Bayer Leverkusen

08.24. 15.30 Paderborn–Mainz 05

08.24. 17.30 Borussia Mönchengladbach–Stuttgart

Rovatok