Index Vakbarát Hírportál

Nincs már hely ennyi sztárnak

2014. augusztus 23., szombat 13:46

Mindhárom tavalyi dobogós, az Atlético, a Barcelona és a Real Madrid is többet költött a nyáron, mint 100 millió euró, a keretek tehát átrendeződtek, az erőviszonyok nem. Ez a hármas dönthet a bajnoki címről idén is Spanyolországban, de vajon a legjobbjait pótolni kénytelen Atlético Madrid képes-e sorban kétszer a csodára?

A címvédő sötét ló

Nem sokan gondolták tavaly, hogy az Atlético Madrid nemcsak felveheti a versenyt a Barcelonával és a Real Madriddal, de le is tudja őket győzni, ráadásul úgy, hogy a bajnokság mellett a Bajnokok Ligájában is végig talpon maradtak – csak a döntőben buktak el, pont a Real ellen.

Diego Simeone bebizonyította, hogy remek edző, ám ha lehet, idén még nagyobb kihívás elé néz, mivel olyan alapembereket kell pótolnia, akiknek kulcsszerepük volt a tavalyi nagy menetelésben.

  Diego Costa  Chelsea  
  Filipe Luís    Chelsea 
  Thibaut Courtois  Chelsea
  David Villa  New York City FC
  Adrián  FC Porto 

Csak a két csatár esetében 40 bajnoki gólról beszélünk, amit nem lesz könnyű pótolni.

Helyettük érkezett két kiváló támadó, Antoine Griezmann és Mario Mandzukic, egy új kapus, Jan Oblak, két védő, Guilherme Siqueira és Cristian Ansaldi (utóbbi kölcsönbe), valamint két olyan támadó, akik inkább csak mellékszereplők lesznek Griezmann és Mandzukic mellett: Ángel Correa és Raúl Jiménez.

Összesen 87,5 millió eurót kaptak az eladott játékosokért, így 100 millió fölötti összegből erősítettek, csakhogy így újra össze kell raknia a csapatot Simeonénak, ami időbe telhet – az utolsó fordulóban a Barcelona ellen pályára lépő kezdőből öten már nincsenek a csapattal. Ezért is valószínű, amit Simeone nem sokkal a szezon előtt is mondott, hogy idén nem a Barca és a Real ellen kell majd harcolniuk, hanem hátrébb a Sevillával és a Valenciával, bár a Szuperkupa-győzelem alapján már most is rendben vannak.

Hiszen a védelem magja Diego Godínnal, Mirandával és Juanfrannal adott. A kapuban ugyan Oblak nem hozza azt a szintet, mint a belga (majd ha végre őt teszik a kezdőbe), de a kispadon még mindig ott lesz Miguel Ángel Moyá, ha gondban lennének. A középpályán is maradt Raúl Garcia, Arda Turan, Tiago, Koke és Gabi, belőlük kell majd mindig négyet választani, szóval túl nagy átalakítás nem kell, de tény, hogy Diego Costa és David Villa egészen más stílusú játékosok, mint Mandzukic és Griezmann.

Vissza a gyökerekhez

Tata Martino vezetésével a Barcelona nem nyert semmit, amiért az argentinnak távoznia kellett a szezon végén, egyenesen a válogatott szövetségi kapitányi posztjáig repült. Helyette a régi és bevált módszert alkalmazták (ahogy Guardiolánál például), és a klub egyik korábbi játékosát, Luis Enriquét nevezték ki vezetőedzőnek.

 Carles Puyol visszavonult  
 Victor Váldes átadólistán 
 José Pinto átadólistán 
 Cesc Fabregas Chelsea  
 Alexis Sánchez Arsenal  
 Cristian Tello   FC Porto  
 Gerard Deulofeu  Sevilla

Carles Puyol visszavonult, Victor Váldes és José Manuel Pinto kapusok távoztak, Fábregast a Chelsea-nek, Alexis Sánchezt pedig az Arsenalnak adták el komoly összegért. Utóbbi helyén sokat játszhatott volna Cristian Tello és Gerard Deulofeu is, ám ehelyett a Portóhoz és a Sevillához küldték őket kölcsönbe.

A kapuba érkezett a B csapatból Jordi Masip, kívülről pedig Marc-André ter Stegen és Claudio Bravo, a védelembe Jérémy Mathieu és Thomas Vermaelen, a középpályára Ivan Rakitic, a támadósorba pedig Luis Suárez, így lényegében minden távozó helyett van új emberük.

Viszont Suárez nem játszhat októberig, így addig vélhetően el sem tudja kezdeni a gyökeres átalakításokat Enrique, aki Lionel Messit is új helyre tenné és a középpályát is megvariálná kicsit, de ehhez kellene az eltiltott uruguayi center. Nagy kérdés, hogy mire ő visszatér az El Clásicóra, hogy áll majd a Barcelona a bajnokságban, mert hogy utána a Messi-Neymar-Suárez hármas a világ egyik legjobbja lesz. Addig viszont döcöghet a támadójáték, miután a szezonnyitó előtt Neymar összeszedett egy kisebb sérülést, így Messi egy rövid időre magára marad elöl.

De nem is elöl van náluk a nagy gond, hanem a védelemben, ahol Mathieu és Vermaelen a két jelölt Gerard Piqué mellé a védelem közepére, aki nem volt valami jó formában az előszezonban, Vermaelen kisebb sérülése miatt azonban Javier Mascherano újra visszakerült a védősorba annak ellenére, hogy a vb-n bizonyította, továbbra is a világ egyik legjobb szűrője.

Lesz tehát dolga Luis Enriquének, mire megtalálja a nyerő kombinációt Dani Alves és Jordi Alba között.

Aranylabdás aranylabdás hátán

A 2013-as aranylabdás Cristiano Ronaldo mellé megérkezett a vb aranylabdása, James Rodríguez is a Real Madridba, ahol talán egész Európa legveszélyesebb támadóalakulata állhat össze Karim Benzemával és Gareth Bale-lel kiegészülve.

A kolumbiainak még be kell illeszkednie a csapatba, hiába lőtte meg az Atlético elleni Szuperkupa-meccsen az első gólját, de láthatóan még nem értette meg magát tökéletesen a társakkal. Nem úgy Toni Kroos, aki úgy szállt be a középpályára a világbajnok német válogatottból, mintha évek óta Luka Modricék mellett játszott volna.

Igazán komoly játékost nem vesztett a Real (még), a kapuban Diego Lópezt kicserélték Keylor Navasra, bár még kérdéses, hogy ő, vagy Iker Casillas lesz-e az első számú kapus. Viszont könnyen lehet, hogy Kroos és Rodríguez érkezése miatt Ángel di Maríának és Sami Khedirának is mennie kell, ők pedig mennének is, hogy játéklehetőséghez jussanak.

 Diego López  A C Milan  
 Angel DiMaría   lélekben már távozott  
 Sami Khedira  lélekben már távozott

Az argentint például nem is nevezték a Spanyol Szuperkupa második meccsére (az elsőn is csak csere volt), Khedira pedig a három idei tétmeccsen egyetlen percet sem játszott a Realban.

Mi lesz a kapuban?

Mindhárom tavalyi legjobbnál nyílt a kezdő kapus posztjáért zajló harc. Az Atléticóban Jan Oblak és Miguel Ángel Moyá küzdenek egymással, a Szuperkupa mindkét meccsén Moyá védhetett, de nem azért tették a spanyol bajnokság legdrágább kapusává a szlovént, hogy a kispadon üljön egész szezonban, úgyhogy az ő ideje is eljöhet lassan.

A Barcelonánál hárman is esélyesek: a B csapatból felvitt Jordi Masip, illetve a nyáron egyaránt 12 millió euróért vett Claudio Bravo és Marc-André ter Stegen közül a chilei véd jelenleg, de a német sérült, így ha felépül, ott is komoly harc lehet a kapuért.

Iker Casillas a Real Madridban megszabadult Diego Lópeztől, aki 1,5 éven át kiszorította a kapuból, mind a Spanyol-, mind az Európai Szuperkupa meccsein ő védett, de Ancelotti sem nevezte meg, kit tervez játszani a bajnokságban és kit a Bajnokok Ligájában, de vélhető, hogy Keylor Navas nem szeretne sokat ülni a padon, így Casillas nem követhet el olyan hibákat, mint a BL-döntőben vagy épp a világbajnokságon.

Azért persze Carlo Ancelottinak sem lesz könnyű dolga, hiszen azt a posztot, ahol a kolumbiai a legjobb (támadó középpályás) tavaly lényegében egyáltalán nem használták, így kell majd némi átszervezés a szezonra a csapatnál. A Sevilla elleni Európai Szuperkupában jól játszottak, a Spanyol Szuperkupában az Atlético viszont könnyedén akasztotta meg és végül győzte le őket.

Az olasz szerint idén a tavaly rekordösszegért vett Gareth Bale lehet a legfontosabb emberük, a walesi pedig valóban remek formában kezdte a szezont, de szükség is lehet rá, ha Cristiano Ronaldo nem tudja elkerülni a kisebb-nagyobb sérüléseket.

Leszakadóban a mezőny

Jól mutatja a tavalyi három dobogós fölényét, hogy a legnagyobb fogadóirodáknál a Real Madrid és a Barcelona nagyjából azonos eséllyel lehet bajnok (mindkettőre kb. 2-szeres az odds), az Atléticóra 15-szörös pénzt fizetnek, utána viszont 100-szoros szorzó fölött van a Valencia és az Athletic Bilbao is.

Az első háromé minden pénz

Az Atlético ugyan főleg az eladásai miatt, de idén csatlakozni tudott a Real és a Barcelona költekezéseihez, hiszen mindhárom csapat 100 millió euró fölötti összegért vett játékosokat. Eközben a másik 17 csapat összesen vett 84 millió euróért játékost, négy klub egyáltalán nem is fizetett új érkezőért, a top3-on kívüli legnagyobb igazolás pedig a Valenciáé volt, ami 15 milliót fizetett a Benficának André Gomesért.

A Bilbao eladta Ander Herrerát és csak a saját ifijeikkel erősített, a Sevilla ugyan megvette Éver Banegát és kölcsönvette Gerard Deulofeut, Iago Aspast és Denís Suárezt, de mindannyian nagyon fiatalok még, miközben Alberto Moreno, Ivan Rakitic és Federico Fazio is távozott főlük.

A Real Sociedad egy csatárt (Haris Seferovic), egy kapust (Claudio Bravo) és egy támadót (Antoine Griezmann) vesztett a nyáron, Alfred Finnbogason és Esteban Granero pedig nem biztos, hogy megfelelő utód lesz a helyükre. A Valencia se lett sokkal erősebb, bár a Mathieu, Adil Rami, Banega és Juan Bernat négyes helyett érkező André Gomes, Shkodran Mustafi és a Benficától kölcsönvett Rodrigo trió nem rossz csere, de a védelemben lehetnek gondjaik.

Hátul nagyobb lesz a verseny

Óriási meglepetés lenne az Atlético Madridtól, ha sorban két szezonban is komoly ellenfele lenne a Real-Barcelona párosnak, de Diego Simeone képes lehet rá, hogy az új emberekkel is bajnokesélyes csapatot építsen. Ennek ellenére a harmadik helyre várhatóak csak, annál lejjebb semmiképp, hiszen sokkal erősebbek a mezőny többi részénél. A két óriás csatájából a kevesebb kérdőjel miatt jelenleg talán a Real Madrid jöhet ki jobban, ami Gareth Bale hihetetlen formája miatt akár még azt is el tudja viselni, ha Cristiano Ronaldo sérülései miatt nem játszhat annyit, mint tavaly.

Ami a mezőny végét illeti, az abszolút újonc Eiber szereplése mindenképp érdekes lesz. Az alig 27 ezres város csapata tavaly remekül hajrázott a másodosztályban, bár így is csoda lenne tőlük, ha kiharcolnák a bennmaradást a legjobbak között. Az Elche épp csak, hogy megmenekült az elmúlt szezonban, idén már komoly anyagi gondjaik is vannak, ezért könnyen kieshetnek, de a Levante és a Celta dolga sem lesz könnyű – mindkettő elvesztette remek edzőjét (Joaquin Caparros és Luis Enrique), emellé előbbitől a kiváló kapus, Keylor Navas, utóbbitól pedig az irányító Rafinha távozott.

A spanyol bajnokság szombaton este hétkor a Málaga–Atletic Bilbaó-meccsel kezdődik.

Rovatok