Index Vakbarát Hírportál

Olyan az edzés, mint otthon, csak egész más a dinamika

2014. augusztus 26., kedd 09:11

Bódog Tamás másodedző az idén az első osztályt megcélzó Lipcsénél.

Három forduló után 4-0-s gólkülönbséggel vezeti a német másodosztályt az RB Leipzig. A Red Bull támogatásával a negyedosztályból fokozatosan, minden évben egyet előrelépő újonc klub a Német Kupában is áll még, ráadásul az első osztályba frissen feljutott Paderbornt hosszabbításos meccsen verte ki.

Nagyobb dicséretet nem is kaphattunk volna, minthogy mi keltettük az élvonalbeli csapat benyomását, hiszen helyzeteket alakítottunk ki, nyomás alatt tartottuk a jobban jegyzett csapatot. Na, annak a meccsnek a hatása látszott a mostani fordulóban, tompák voltunk, az egyik fontos védőnk kiesése pedig megbontotta az egységet is, már nem olyan magasan védekeztünk, ahogy azt mi általában kérjük és elvárjuk a csapattól” - értékelte az Aue legyőzését (1-0) Bódog Tamás másodedző.

A 44 éves Bódog Ralf Rangnick bizalmasa évek óta. Rangnick pedig már harmadszor vesz át alacsonyabb osztályban egy klubot, hogy utána az élvonalig vezesse. Ulmban és a Hoffenheimnél is sikeres volt ez a modell.

Fantasztikus dolog egy ilyen építkezés részese lenni, közelről végigkísérni ezt a dinamikus fejlődést. Nem kaptunk még gólt, sok munkánk van ebben, de nemcsak a védelmet kellett jól összecsiszolni, hanem egyúttal az egész csapat védőmunkáját. Azt szeretjük, ha az egész csapat 30-35 méterre sűrűsödik össze, és már az ellenfél térfelén letámad, labdát szerez, és abból villámgyorsan a kapu elé ér. Rangnicknak ez a filozófiája, ehhez kerestünk megfelelő játékosokat, így találtunk rá például Kalmár Zsoltra is, akit tudunk még formálni, a kedvünk szerint hajlítani. Gyorsan megértette, mit szeretnénk tőle, eddig zökkenőmentes a beilleszkedése, talán gyorsabb is, mint amire számítottam. Ezért is mutatkozott be, és a 15 perc alatt is volt egy extra passza, ezzel igazolta, hogy olyat tud, amit kevesen. Meg kell értenie, hogy állandó mozgásban kell lennie, itt az nem fér bele, mint a hazai bajnokságban, hogy egy helyváltoztatás után, ha esetleg nem kap labdát, akkor leragadjon. Abban hiszünk, hogy jövőre a klubbal együtt élvonalbeli játékos lehet.”

Bódog is olvasta Rangnick kifakadását, amit a Kickernek mondott, hogy sok zavaró körülmény volt a 19 éves győri játékos átigazolásnál, és sokan akartak nyerészkedni rajta. Azt pedig meghökkenve olvasta, hogy Bognár György szerint ötmillió euróért is el lehetett volna adni két év múlva.

A legjobb időben került hozzánk, mert most még felgyorsulhat. Két év múlva már sokkal nehezebb és körülményesebb lett volna szoftvert cserélni nála. Így is fárasztó neki még, hogy az egyik szemével előre, a másikkal pedig hátra tekintgessen. Sokszor olvasom, amikor a magyar edzők külföldi tapasztalataikról azt mondják, hogy ugyanolyan edzések vannak külföldön is, hogy a külföldiek is ugyanazt csinálják, amit ők. Hát persze hogy azt, nincs forradalom a futballban, csak a tempó, a dinamika és az intenzitás nem ugyanaz. Ennyin múlik a futball” - jelentette ki a szakember, aki az azóta német válogatott és Chelsea-alapemberré lett André Schürrle egyik nevelőedzője is volt Mainzban.

Mivel Bódog volt a Videotonnál is másodedző, a kontrasztot testközelből láthatta és átélhette.

Nem akarok okoskodni, mert távol vagyok, megsérteni sem szeretnék senkit. Németországban van egy jól működő rendszer, ezt otthon nem sikerült felépíteni. Ez a rendszer itt teljesen természetesnek tűnik. José Mourinho sem véletlenül nem értette a kérdést, amikor az utánpótlás-nevelés titkáról faggatták Budapesten. Neki természetes, hogy egy megalkotott, jól kitalált rendszerből özönlenek a tehetségek. Egy jól működő rendszert kellene felépíteni otthon sok tapasztalatot bevonva, az lenne az előrelépés motorja. Az edzőknek pedig többet kell követelniük, amit, tudom, nehéz, mert ha egy fiatal játékos megsértődik, vagy nem tetszik neki valami, akkor azonnal talál magának másik csapatot, vagyis nincs versenyhelyzet. Lipcsében most épül az akadémia, ami egyben regionális központ lesz, nagy a harc, hogy kik kerülhetnek be. A legjobb edzőket igazolták le. A kölni főiskolán végzett edzők közül az osztályelsők mind hozzánk kerültek, vagyis megvan a fejlődés garanciája.”

Vagyis a Leipzig akár már jövőre első osztályú lehet, hosszú távon pedig saját nevelésű játékosokkal szeretnének sikeresen az élvonalban szerepelni.

Rovatok