Index Vakbarát Hírportál

Ennyi van Van Gaalban?

2014. augusztus 27., szerda 20:03

Eddig két bajnokin egy pont és überciki kiesés a Ligakupából egy harmadosztályú csapat ellen. Moyes után jobbat reméltek a Manchester United-szurkolók, de a holland türelmet és hitet kér. Olyannal kísérletezik, amit Angliában még nem is próbáltak, mikor lesz ebből működő futball?

Louis van Gaal első angliai hetei nem úgy alakultak a Manchester Unitednél, ahogy azt a szurkolók remélték. A bajnokságban két meccs alatt csak egy pontot szereztek, sokkal rosszabbul kezdtek, mint az egy év alatt megutált, majd szezon közben kirúgott David Moyesszal. (Ő győzelemmel és iksszel nyitott.)

Az igazán nagy égés kedd este jött, a Ligakupában a harmadosztályú Milton Keynes Donstól kaptak egy négyest. Ez még úgyis vérciki, hogy összes kulcsjátékosát pihentette, annak ellenére, hogy egyetlen nemzetközi kupában sem érdekelt a csapat. Hat kipróbált név viszont volt a kezdőben, igaz, azok, akiktől állítólag meg akar szabadulni még az igazolási piac hétfői zárása előtt.

Pedig a nyári felkészülés alatt még minden rendben volt, Van Gaal bevezette a vb-n a holland válogatottnál használt háromvédős rendszert, a Bajnokok Kupája amerikai felkészülési tornán sorra nyerték a meccseiket, a Romát, a Real Madridot és a Liverpoolt is megverték, és úgy tűnt, végre sínre került a csapat. A holland szakember akkor azt mondta, a játékosai kezdik érteni, mit vár el tőlük, de lesz még munka velük.

Aztán visszatértek Angliába, és kiderült, hogy tényleg nem tartanak még ott, ahol azt sok szurkoló remélte, az eddigi mérkőzéseken időnként ugyanolyan reménytelen volt a csapat játéka, mint David Moyes idején, sőt.

Tradíció

Kezdjük ott, hogy a háromvédős rendszerre átállni Angliában, ahol a 4-4-2-t kőbe vésték, nem egy néhány hetes folyamat, a hétvégén már több szakértő is hangsúlyozta a Sunderland elleni 1-1 után, hogy Angliában a négyvédős rendszertől elszakadni nagyon kockázatos. Pláne azok után, hogy Van Gaal nem éppen csúcsállapotban vette át a csapatot, konkrétan romokban heverő Unitedről beszélt kinevezése után.  

Gary Neville és Jamie Carragher, a ManUnited, illetve a Liverpool volt hátvédje szakkommentátorként öt percet vitatkozott a múlt héten a SkySportson arról, meg lehet-e csinálni az átállást. Neville pozitívan állt a dologhoz, kiemelte, hogy "Angliában ilyet még soha senki nem hozott össze, de ha valakinek, akkor van Gaalnak sikerülhet".

Volt szélsőhátvédként arra is kitért, miben kíván ez a pozíció mást a bekkektől, és megkérdőjelezte, hogy egy sima jobb/balbekk át tud-e állni a feladatra. Carragher szerint ez a váltás nem olyan nagy kunszt, egyelőre úgy látszik, mégis az, és van abban valami, amit Neville mondott: azaz, hogy a két poszt teljesen más, és mást vár el az embertől. Nem mindegy csak a saját térfeleden vagy az ellenfélén futkosni fel, itt mindkettőn kell.

A háromvédős rendszer áldozatai 

Az MK Dons elleni kupameccsen is látható volt, komoly zavar van a fejekben az új koncepció miatt. Az első bekapott gól előtt a sérülések után visszatérő Johnny Evans, aki élesben először játszott a három védő középső tagjaként, illetve egyáltalán, életében hármas védelemben, arra számíthatott, hogy lesz még mellette valaki. Jól látni, hogy nem érti, miért van a nyakán két ember, a bekkek meg miért helyezkednek a felezővonalon. El is passzolta a labdát.

A káosz végigkövette az egész mérkőzést, ráadásul fizikálisan sem voltak rendben, a szétzilált védelem az összes gólban benne volt. Arról nem beszélve, hogy Evans mellé két ifistát rakott a hármasba Van Gaal, Marnick Vermijlt és Michael Keane-t, akiknek felnőtt szinten semmi tapasztalatuk, nem beszélve a hármas rendszerről.

Manchester United vs MK Dons 0:4

A kínos vereség után Van Gaal azt mondta, semmit nem bán, a módszerük megfelelő volt, egyéni hibák döntöttek a továbbjutásról, és a második félidőben már voltak helyzeteik is, igaz, azok kimaradtak. 

A Swansea ellen elvesztett bajnoki nyitányon is látszott, hogy a Unitedből többen nem találják a helyüket Van Gaal rendszerében. A wing backként - visszavont szélsőként - használt Adnan Januzaj sem tudja egyelőre bejátszani a pozícióját, pedig a múlt idényben egy széteső Unitedben is ígéretesen tudott futballozni. Azon a meccsen még így is ő volt a legjobb.

A volt arsenalos Martin Keown azt nyilatkozta, hogy a 3-5-2-re való átállás nemcsak a fiataloknak nagyon nehéz feladat, hanem a többévnyi Premier League-rutint felhalmozó profiknak sem megy egyik hétről a másikra. „Ha a szélsők helyezkedése nem tökéletes, akkor a középső védőknek kell reagálni, és megoldani a veszélyes helyzeteket, ez pedig oda vezethet, hogy a csapat védelmének tengelye ide-oda rohangál. Ez történik a Uniteddel a szezon elején" - mondta a már visszavonult védő.  

De a United korábbi futballistája, Phil Neville is kritizálta a rendszert. A manchesteri klub védelmében tíz évet eltöltő egykori játékos szerint sokat lassul a játék 3-5-2-ben, ő nem hisz abban, hogy ez a szisztéma működhet. 

Visszatérve a Swansea elleni bajnokihoz, az is észrevehető volt, hogy sokszor a középpályások sem tudnak besegíteni, többször lerohanták őket létszámfölényben, és így kiszolgáltatva hagyták a védelmet, ez vezetett a vendégcsapat első góljához. Innen is hiányzik egy olyan ember, aki kreativitásával, munkavállalásával nyakába tudja venni a csapatot. A szünetben hiába váltottak vissza négy védőre, a szervezetlentség megmaradt.

A második fordulóban, a Sunderland ellen megint jött a 3-5-2, az pedig egészen elképesztő, és Van Gaal konokságát bizonyítja, hogy ugyanazt a 3 embert nevezte középre, akit a Swansea-zakónál: a teljesen rutintalan, két hete még tökismeretlen Tyler Blackettet, a jobbhátvéd Chris Smallingot és a középhátvéd vagy védekező középpályás Phil Jonest. Ezt a hármast bontotta meg a Swansea ellen szünetben, aztán egy hét múlva újra összerakta.

A szélen játszó Valencia igyekezett, Januzaj pedig hosszas egyezkedés és mérlegelés után került ki oda a második félidőben. Van Gaal mondta azt, hogy Kagava az amerikai tornán nem vált be ebben a pozícióban, Matával is beszélt, de vele meg abban maradtak, hogy ő inkább tízesként lehet hasznosabb. Így került oda a védekezéssel nem nagyon foglalkozó Young helyett csereként beálló fiatal belga, és a holland is látta, hogy új neki a dolog. A szélsők megfelelő védőmunkája nélkül pedig bárki játszhat középen, könnyen összeomlik a rendszer. Young is csak kényszerből került ki a szélre, ez pedig túlságosan kockázatos, túl sok múlhat rajtuk.   

Nem beszélve arról, hogy Young soha nem volt balhátvéd, világéletében balszélsőként rohangált a felező- és az ellenfél alapvonala között. Nem véletlen, hogy Valencia a jobbon használhatóbb volt, ő már Alex Ferguson alatt is játszott klasszikus jobbhátvédet, ráadásul fizikálisan jobb is Youngnál.

Eddig 5 embert érintettünk a 10 mezőnyjátékosból, egyértelmű, ha a fél csapat nem érti, hogyan és hova kellene mozognia, akkor az a csapat működésképtelen lesz - ez történt eddig Van Gaal mindhárom tétmeccsén.

A világbajnokságonKujt és Blind játszott általában a széleken, Blind a holland csapat egyik legjobbja volt, Kujt hőtérképéről pedig mémek is születtek, szinten mindenhol ott volt a pályán. Erre kellene beprogramozni most a United szélsőként alkalmazható futballistáit. 

Türelem az most nincs

A tapasztalatlanságot is sokan megemlítették mint a védelem problémájának egyik okát. Az előző idény után távozott Vidics és Rio Ferdinand is, és a sérülések miatt többször kellett kényszermegoldásokat alkalmaznia Van Gaalnak, így kerültek fiatalok a védelembe.

Kritizálták már Van Gaal edzésmódszereit is, hogy túlhajtja a játékosait, duplaedzéseket vezet, és lesz olyan, aki emiatt esik ki. Például minden idők legdrágább angol tinédzsere, a harmincmillióért igazolt Luke Shaw ezért nem állhat most rendelkezésre a védelemben, mert plusz egyéni munkát írt neki elő a tréner.

Nemcsak ezen változtatott, Rooneyt tette meg csapatkapitánynak, kamerákkal rakta tele az edzőközpontot, hogy mindent lásson utólag, még az asztalokat is kicserélte a csapat menzáján, hogy többet beszélgessenek egymással. Persze nem emiatt nem nyernek.

A holland a kedd esti 0-4-es égés után azt mondta, a szurkolóknak hinniük kell az új rendszerben, és azt is el kell fogadniuk, hogy nem egy hónap alatt fog működni, sőt. „Egy olyan csapatot építünk, amit nem egy hónap, vagy egy év lesz megalkotni. Az eredmény csalódást okozott, de remélem, megmarad a bizalmuk, mert a mostani filozófiával időbe kerül, amíg jönnek az eredmények."

Korábban hangoztatta, hogy a régebbi klubjainál négy hónapra volt szüksége, mire az általa kitalált rendszer működni kezdett. Akár így, akár úgy, a Bayernnél az első évében bajnok, másodikban BL-döntős és bajnok lett - négy védővel. A szurkolóknak viszont most a legkevésbé van türelmük egy kísérleti projektre, éppen elég volt átvészelniük David Moyest a múlt idényben.

Lényegesebb, hogy maga a klub sem engedhet meg magának még egy nyeretlen idényt. Ha így lenne, akkor nem rúgták volna ki Moyest abban a pillanatban, amikor biztossá vált, nem nyernek semmit. Ez a Manchester United, a Premier League legsikeresebb klubja 22 év alatt 13 bajnoki címmel. Itt nyerni kell, ahogy nyerni kell a Real Madridnál, a Barcelonánál, a ManCitynél és a PSG-nél is, azoknál az egyesületeknél, ahol a pénz még manapság sem számít.

A klub egy rakás pénzt vert el az utóbbi évben olyan igazolásokra, akik nem váltak be. Az összeg 150 millió font körül mozog a nyáron érkezett Ander Herrerával együtt, kedden pedig angol rekordot ledöntő igazolás, a realos Angel Di María érkezett 60 millió fontért, mintegy 80 millió euróért.

Di María menthet-e valamit? 

A kérdés, hogy Di María leigazolásával lesz-e változás a rendszerben, vagy Van Gaal továbbra is ragaszkodik a 3-5-2-höz.

Szinte biztosan az argentin világbajnoki ezüstérmessel próbálja majd meg az egyik szélt bejátszatni, kérdés, neki mennyire fog menni. Elméletileg jobban, mint az angol bajnokságban nevelkedetteknek, a vb-n az argentinok is 3 belső védővel mentek a döntőig.

A szintén argentin Rojo leigazolásával is nyerhetnek, mivel ő pont ennek az argentin védelemnek volt a tagja, játszott a belső hármasban és feljebb tolt balhátvédszélsőként is. Több stabilitást adhat a védelemnek, de egyedül ő nem tudja majd megállítani a rohamokat, ha ugyanolyan kiszolgáltatott helyzetbe hozzák a középső hármast, mint az eddigi meccseken. Illetve, ha a középső hármas továbbra sem tud helyezkedni. Jelenleg, úgy tűnik, 5 posztból kettőt old meg Van Gaal Di Mariával és Rojóval.

Még egy posztra, középső középpályásnak kért embert a holland tréner. Paul Scholest ugyanis már Alex Ferguson is csak azzal tudta pótolni, hogy visszahívta Paul Scholest a nyugdíjból. A poszt egy éve teljesen megoldatlan, senki sem bizonyult oda alkalmasnak. Van Gaal ötlete a juventusos Arturo Vidal, az utolsó napok nagy, illetve nagyon drága átigazolása lehet a chilei, 50 millió euró alatt nehezen válnak majd meg tőle az olaszok.

A hollandokkal vb-bronzig jutó Louis van Gaalt néhány hét vagy hónap után biztosan nem fogják kirúgni, és ő sem akart elérhetetlen célokat kitűzni, az első négyben szeretne végezni. De ahogy Van Gaal is mondta a Sunderland elleni döntetlen után, az, ami most van, kevés és kiábrándító egy Manchester Unitedtől. 

Márpedig a négyben ott kell lennie a Unitednek. Ez Moyesnak nem sikerült, abban a pillanatban ki is rúgták, és a klubot már gazdaságilag is érintené, ha még egy év kimaradna. Van Gaal maradni fog, ez nem kérdés. A kérdés az, hogy ha a 3 védő Di Mariával, Rojóval, majd esetleg Vidal jelenlétével sem működik, mihez kezd: erőlteti-e tovább a válogatottban, hollandokkal bevált stratégiáját, vagy visszanyúl a biztos, Ferguson - és egész Britannia - preferálta 4-4-2-höz. (Vagy 4-4-1-1-hez).

A Manchester Unitedet meg kell menteni, így látja Manchester fele és így látják a klubtulajdonos Glazer-fivérek is. Ha lenne idő kísérletezgetni, meghagyták volna Moyest vagy a tűzoltóként a skót után négy meccsre kinevezett, edzőként tapasztalatlan Ryan Giggset. A fejesek a biztoshoz nyúltak: Van Gaalhoz, aki bárhol is dolgozott, bajnok lett, viszont most azt látják, az egész mégis bizonytalan.

Instant megoldásra számíthattak, megvenni Fabregast, Vidalt, esetleg Pirlót vagy Xavit, akik a legközelebb állnak Scholeshoz, köréjük rakni két jó szélsőt, a szupercsatár Rooneyt vagy/és Van Persie-t, meg persze a négy védőt, és kész. Nem ezt kapták.

Van Gaal a bonyolult utat választja, megy az időigényes váltás egy sosem látott szisztémára.

Rovatok