Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak rászálltak a FIFA-ra, szabálymódosításokat követelnek

2014. augusztus 28., csütörtök 12:21

Az agyrázkódások problémája a nyári világbajnokság óta lett téma a futballban, ennek is szerepe van abban, hogy kaliforniai szülők és futballisták egy csoportja beperelte a FIFA-t, az amerikai szövetséget és utánpótlásért felelős szervezetet is.

Úgy gondolják, nincsenek elég komoly szabályok az agyrázkódások megelőzésére, úgyhogy egészen radikális szabálymódosításokat harcolnának ki. Például szabályoznak azt, hogy

egy tizenhét év alatti futballista egy meccsen hányszor fejelhet bele a labdába.

Mit tiltson meg a FIFA?

  • 1440
    A túl sok futást egy meccsen
  • 513
    A fejelést, végleg
  • 411
    Az esős meccseket, mert balesetveszélyes

Azt nem tudni, ezt pontosan hogyan ellenőriznék, és mi lenne, ha valaki kimeríti a keretét, de minden szinten bevezettetnék azt is, hogy legyen átmeneti csere a futballban, amennyiben egy játékos fejsérülést szenved. Így lenne idő alaposabban megvizsgálni, van-e agyrázkódása.

Adataik szerint 2010-ban ötvenezer futballista szenvedett agyrázkódást Amerikában, csak a középiskolás korosztályban. Az Egyesült Államokban az agyrázkódások és a sport viszonya azért is téma évek óta, mert az NFL-t sorra perlik be a visszavonult amerikaifutballisták a pályafutásuk során elszenvedett maradandó károsodások miatt. 

A FIFA-t azután kezdték el támadni többen, hogy a vb-n több vitás eset is volt, az uruguayi Alvaro Pereira például visszamehetett a pályára, miután elájult egy ütközés miatt. De a döntőben a német Cristoph Kramer is pályán maradt miután kiütötték, meg is lett az eredménye, néhány perccel később le kellett támogatni. 

A nemzetközi futballszövetségi augusztus közepén árulta el, hogy a világbajnokságon elszenvedett sérülések tizenhárom százaléka nyaki vagy feji, ebből minden hetedik agyrázkódás. 

Rovatok