Index Vakbarát Hírportál

Ki és mi kell Van Gaalnak a sikerhez?

2014. augusztus 30., szombat 08:18

Nem nyertünk bajnokságot három országban négy csapattal, se BL-t az Ajaxszal, vb-3. szövetségi kapitányok se voltunk, de megmondjuk, mit tennénk a MU-edző helyében, ha a pozíciójába csöppennénk. Bár jelenleg úgy tűnik, a drámai szezonrajtja miatt sok a dolga, a helyzet közel sem annyira bonyolult, és mivel a pénz sem gond, minden gyorsan megoldható.

Vázoltuk már a napokban, milyen stratégia változtatást akar keresztülvinni tűzzel-vassal az új Manchester United edző, Louis van Gaal a klubnál, arról is írtunk, kiket igazolt eddig, hogy az elképzelt 3 védős rendszere működjön. Eddig nem megy a bajnokságban, egy hazai zakót és egy ikszet sikerült összehozni, ezt követte a vérciki Ligakupa-kiesés Milton Keynes-ben, a harmadosztályú MK Donstól.

Van Gaal terve érthető, a világbajnokságra ebben a rendszerben építette fel a holland válogatottat, és lett vele harmadik, többek között legyalulta a volt vb-címvédő spanyolokat is, 5-1-re. Azt mondja, nincs kétségbeesve, senki ne ijedjen meg, a munkának meg lesz a gyümölcse, de nem egy hét vagy hónap alatt, az is lehet, hogy egy év sem elég hozzá.

A gond csak az, hogy Van Gaaltól nem azt várják a Glazer-fivérek, hogy 2016-ban kezdjen nyerni, hanem hogy most, ebben a szezonban. Ha türelmesek lennének, és nem a ma a futballt is teljes mértékben meghatározó bizniszt tartanák szem előtt, nem rúgták volna ki David Moyest alig 10 hónap után. A Bajnokok Ligája, amiből Moyes miatt a United 22 év után először marad ki, alapkövetelmény, a klubnak itt kell szerepelnie ahhoz, hogy üzletileg megérje működtetni olyan kereskedőknek, mint a mostani tulajdonos amerikai üzletemberek.

Egyelőre ott tart Van Gaal projektje, hogy a korai vereségek után azonnal elkezdték szórni a pénzt: Di Mariára 80 millió euró ment el, és a piac hétfő éjféli zárásáig szinte biztosan jönni fog Arturo Vidal is, kábé egy ötvenesért, a Juventusból. Előtte Van Gaal az argentin bal- és középhátvéd Marco Rojót vette meg 23 millió euróért a Sportingból, erre a posztra feltétlenül szükséges volt valaki, mivel a nyáron Rio Ferdinandot elküldték, középhátvéd párja, Nemanja Vidics pedig az Interhez szerződött.

Rojo a vb-n jól játszott, de magasabb szinten még nem bizonyított, Di Maria sokak szerint megfelelő szélsőnek, van, aki szerint nem - de legalábbis nem 80 millióért. Valószínűleg a jobb oldalra szánja a holland, ahova tényleg kell is ember.

Vidal majd kiderül, mert ő a Juventusban a Serie A-ban mindent csinált, ám amint az olaszokkal kilépett Európába, a BL-be, már nem tűnt többnek egy jó középpályásnál, és a vb-n sem alkotott semmit. A keret még velük is hiányos lesz, további játékosokra van szükség, de ami még fontosabb: a háromvédős rendszer átgondolására.

Csinálhatja Van Gaal, de egy dologgal számolnia kell: az angol, illetve brit védői sosem fogják olyan szinten megtanulni ezt a stratégiát, hogy azzal bajnokságot vagy Bajnokok Ligáját tudjanak nyerni, sőt, ebben a szonban azt kockáztatja velük, hogy újra nem lesz meg a BL-t érő negyedik hely. Az ellenfelek, a ManCity, a Liverpool, az Arsenal, a Chelsea, de még az Everton és a Tottenham is remekül erősítettek, közülük hármat biztosan meg kell előzni a BL-ért. Az első meccsek alapján ráadásul még a mindig elfárádó Tottenham is életképesnek tűnik. Vagyis Van Gaal nagyot kockáztat a három védővel.

Sokkal egyszerűbb lenne ott folytatni, ahol Alex Ferguson 27 év után abbahagyta 2013 nyarán, négy védő, négy középpályás, egy plusz egy csatár. Ebben a sokkal egyszerűbb rendszerben is lehetne használni Di Mariát, Rojo simán beilleszkedne középre hátul, Vidal lehetne az egyik belső középpályás.

Igazi irányítója, esze viszont se három, se négyvédős rendszerben nincs még a Unitednek, emiatt szenvedett már Ferguson is utolsó éveiben, tavaly meg Moyes végig: Paul Scholest évek óta nem sikerül pótolni. Ferguson még a visszavonulásából is reaktiválta minden idők egyik legjobb középpályását, akihez a jelenlegi futballból csak Iniestát, Xavit, Pirlót és Cesc Fabregast lehet hasonlítani. Legyen 34 éves, Xavi még mindig simán eltologatna ott középen, és mivel a Barcában fix csere lesz ebben a szezonban, megfelelő fizetéssel el lehetne csábítani. Pirlo egy évvel idősebb a katalánnál, ő is átrepült volna a Juventusból, ha kellő összeggel hívják. Nem véletlen Pep Guardiola Bayern-edző meglepő lépése: a napokban egyik lesérült középső embere helyett a 32 éves Xabi Alonsót vitte el a Real Madridból 8 millió euróért.

Hosszabb távú megoldás lehetne a posztra a PSG-s Marco Verratti, aki Pirlo utódja lesz az olasz válogatottban, és a Serie B-ből egyenesen Párizsba került, mégsem vallott szégyent. Még csak 21 éves, tuti igazolás lenne.

Kell még egy jobbhátvéd is a MU-ba, mert egyelőre csak Smalling és Rafael bevethető ezen a poszton. Van Gaal Smallingot belső védőként használja egyelőre, és annak sem rossz, elférne arra a helyre négyvédős rendszerben is. A brazil, bár óriási tehetségnek indult hat éve, nem lett United-szintű futballista, azonnal meg kéne szabadulni tőle. És ha már annyi pénze van a Unitednek, mint látjuk, meg lehetne venni a vb-n jobbszélsőként villogó kolumbiai Cuadradót. 50 millió euróra tarja a Fiorentina, a Barcának emiatt nem kellett. A ManU-ba dzsóker lenne, mert annyit tud futni, és olyan technikás, hogy az egész jobboldalt bejátszhatná, akár három középhátvéd mellett is.

Valencia van még jobb-bekkbe a ManUnitednél, de őt hagyjuk is, azonnal lapát, sosem volt, és sosem lesz a klub szintjén.

Ha ezek az emberek meglennének, Van Gaal elkezdhetne építkezni négy védővel, majd idővel lehetne gondolkozni ennek háromra csökkentésén. Nem véletlen ugyanis, hogy a BL-ben egy csapat sem ért el semmit háromvédős taktikával, de a nemzeti bajnokságokban is csak a Juventus járt vele sikerrel a harmatos Serie A-ban. Guardiola a Barcában utolsó szezonjában jónéhányszor állt fel három védővel, de ő is inkább csak a kisebb csapatok ellen, mert érezte, hogy a nagycsapatokba még olyan zsenikkel is belebukna, akikkel ő dolgozhatott akkoriban.

Ami biztos: Van Gaal és a United még költeni fog, és a következő 10 hónap sikerét egyrészt ez határozza meg, másrészt az, hogy a holland tréner elképzelése erősebb lesz-e a valóságnál, azaz meddig köti az ebet a karóhoz az új rendszerrel, és mire megy vele.

Rovatok