Index Vakbarát Hírportál

Isten keze a pápa tenyerébe csapott

2014. szeptember 2., kedd 12:53

Csak idő kérdése volt, mikor találkozik a világ egykor legjobb csatára, és a szintén argentin, futballrajongó Ferenc pápa. A hétfőn, Rómában rendezett Béke-meccs előtt Diego Maradonát is fogadta a pápa.

Maradona sok hülyeséget összehordott már élete során, de leginkább az 1986-as világbajnokságon ütött góljáról tett nyilatkozata lett szállóigévé. Szerényen csak úgy fogalmazott, hogy ő nem szabálytalankodott, isten keze juttatta kapuba a labdát, ami az angolok legyőzéséhez segítette Argentínát.

A pápával most nemcsak kezett rázott, de egy argentin mezt is átadott neki. „Ma két erő egyesült, isten keze és a pápáé. Ferenc pápáé azonban sokkal többet jelent, mint Maradonáé. Ő egy igazi sztár. Egyház nélkül nőttem fel, mert azt gondoltam, semmi hasznosat nem ad, de Ferenccel ez egészen máshogy megy" – nyilatkozta a futballista.

A Béke-meccs a gázai konfliktus megoldására hívta fel a figyelmet, valamint a vallások közötti közeledést próbálta elősegíteni. A két sztárcsapatba emiatt is hívtak meg különböző hítű futballistákat, így ott volt például a buddhista Roberto Baggio és a muszlim Zindedine Zidane is, de zsidó és hindu hitű játékos is szerepelt csapatokban a keresztények mellett. Pályára lépett többek között Carlos Valderrama, Diego Simeone, Alessandro Del Piero is.

Az egyik csapat edzője Tata Martino, a másiké Arsene Wenger volt, a csapatkapitányi szerepet pedig a Béke-meccset kitaláló Javier Zanetti és Gianluigi Buffon kapta. A két csapat alapítványokról kapta a nevét, Zanettiék voltak a Pupi, Buffonék a Scholas Occurrentes.

A mérkőzést kétgólos hátrányból fordítva a Pupi nyerte 6-3-ra. Maradona 90 percig a pályán volt, Baggiónak gólpasszt is adott. A meccset a mesterhármast szerző Mauro Icardi döntötte el.

Rovatok