Index Vakbarát Hírportál

5 gond, ami miatt nem megy a Realnak

2014. szeptember 2., kedd 08:27

Carlo Ancelotti, a Real Madrid olasz vezetőedzője dühösen nyilatkozott csapata vasárnapi mérkőzése után, ami érthető is, hiszen a Cristiano Ronaldót nélkülöző madridiak 2-0-ás előnyt szórakoztak el a Real Sociedad otthonában.

„Valamin változtatnunk kell, és ez meg is fog történni” – fogadkozott az olasz, de bőven lesz dolga, mert idén eddig öt meccsből csak egyen, a Sevilla elleni Európai Szuperkupa-meccsen volt meggyőző a Real játéka.

Vasárnap a Madrid Cristiano Ronaldo nélkül visszatért ahhoz a 4-4-2-es felálláshoz, amit sikerrel alkalmazott tavaly a Spanyol Kupadöntőben a Barcelona ellen, amikor szintén nem játszott a portugál. Ez valóban jól működött a mérkőzés első harmadában, utána viszont a Sociedad remekül használta ki a Real hibáit, melyeket öt pontban szedtünk össze.

1. Nem tudnak mit kezdeni a szögletekkel

Ez nem idei probléma, sőt még csak nem is Carlo Ancelotti hozadéka, hiszen a Real Madrid nagyjából az elmúlt 10 évben szinte folyamatosan gyengén védekezett a szögletek és a beívelt szabadrúgások ellen. Ez vasárnap sem volt másképp Inigo Martinez góljánál, amikor a hosszú kapufa maradt őrizetlenül, hiába próbált Sergio Ramos kétségbeesetten visszaérni a berobbanó védőre.

Inigo Martinez vs Real

A negyedik Sociedad-gólnál sem voltak a helyzet magaslatán, már azelőtt sem, hogy Carlos Velához került volna a labda, utána pedig egy emberként reklamálták a kezezést, pedig elég lett volna, ha csak Iker Casillas játékban marad, mert megfoghatta volna a mexikói lövését, ami nem sokkal mellette vágódott a kapuba.

Carlos Vela vs Real

Ezen némileg segíthetne, ha Casillas helyett lehetőséghez jutna a nyáron igazolt Keylor Navas, aki sokkal határozottabban és pontosabban mozdul ki az ilyen labdára a kapujából, de a védők gyenge helyezkedésén ő sem tud segíteni.

2. Fegyelmezetlen védelem, segítség nélkül

Bár a szezon során először merült fel ez a probléma, Xabi Alonso eladása miatt a továbbiakban állandó gond lehet, hogy a 4-4-2-ben tulajdonképpen a négy védő kivételével nem volt senki, aki besegített volna a védekezésbe. Xabi Alonso rendszeresen hátra lépett, de sem Luka Modric, sem Isco, sem Toni Kroos, sem pedig James Rodríguez nem alkalmas arra, hogy a védősor előtt labdáért harcoljon és megakassza az ellenfél támadásait.

Nem véletlen, hogy Sergio Ramos a második gól után – amikor a Sociedad villámgyorsan jutott át Madrid nemlétező középpályáján – hevesen mutogatott előre, mekkora a különbség a két sor között.

Ez az ESPN FC, a játékosok átlagos pozícióját mutató rajzán is jól látszik: Isco (23), Kroos (8) és Modric (19) is jóval Ramos és Pepe előtt, alig valamivel a csatár Benzema  mögött játszott.

3. Még nincs kész az aranylabdás

James Rodríguez remekül játszott a világbajnokságon, de kolumbiai válogatottban a számára ideális, 10-es pozícióban szerepelt, a csatársor mögött, klasszikus irányítóként. Ezt a szerepet Realnál csak 4-2-3-1-es felállásban tudná betölteni, még a vasárnapi 4-4-2 sem volt alkalmas arra, hogy kihasználják a vb aranylabdásának képességeit. Főleg úgy nem, hogy minden középpályás támadni akart, miközben Sami Khedira a kispadon ült.

Carlo Ancelottinak időt kéne hagynia arra, hogy beépüljön James a keretbe, amíg ez nem történik meg, a 80 millió eurós vételára ellenére sem kellene erőltetnie, és nyugodtan lecserélhette volna a Sociedad ellen is, nem pedig Modric helyére kellett volna felhoznia Khedirát.

4. Nincs egyensúly a keretben

Javier Hernandez, a Manchester United csatárának kölcsönvétele után összesen 19 mezőnyjátékosa van a Real Madridnak az első keretben. Ebből 10 ugyan vagy védő, vagy védekező középpályás, ám Raphael Varane, Fabio Coentrao, Sami Khedira, Alvaro Arbeloa és Nacho Fernandez még nem játszott (egyenként) 90 percet az eddigi öt meccsen, miközben a támadók közül csak a sérült Jese Rodríguez nem kapott lehetőséget az idén.

Még Xabi Alonso (és Ángel di María) távozását beleszámolva is jól látható, hogy Ancelotti a támadójátékot erőlteti, miközben a védelemnek is nagyon kéne legalább egy ember a középpályán.

5. Cristiano Ronaldo nélkül elfogy az ötlet

Hiába minden idők legdrágább csapata, ha nem játszik a portugál, nem megy a Realnak, ez világosan kiderült abból a két meccsből, amit kihagyott (az Atlético elleni Spanyol Szuperkupa második meccse és a Sociedad elleni bajnoki), pontosabban még annyira sem megy a Realnak, mert a Córdoba elleni szenvedős meccsen sem kápráztattak el senkit.

Hiába a rengeteg kreatív támadójátékos, Bale és CR kivételével nem nagyon van, aki be tudja fejezni az akciókat, ráadásul nagyon hiányzik az előző szezonban állandó csereként lendületet hozó Jese is, aki térdszalag-szakadásából csak október környékén térhet majd vissza.

Igaz, sem ő, sem, Cristiano Ronaldo nem segít sokat a védekezésben, de ha 2-0-nál Ronaldo lő még egyet, vagy 2-2-nél Jese felrázza a csapatot, elkerülhető egy 2-0-ról 2-4-es összezuhanás.

Rovatok