Index Vakbarát Hírportál

FIFA: Az orosz vb-bojkott nem megoldás

2014. szeptember 3., szerda 09:18

Az orosz–ukrán konfliktus miatt a 2018-as orosz rendezésű futball-világbajnokság bojkottja is szóba került a napokban, a FIFA viszont hallani sem akar arról, hogy máshol legyen a torna. 

Sepp Blatter, a szervezet elnöke azután reagált az ügyben, hogy az EU állítólag fontolóra vette, az oroszokat úgy is szankcionálnák, hogy elveszik tőlük a nagyobb sport- és kulturális események rendezési jogát. A sport esetében ez a világbajnokságot és a Forma-1-et érintené leginkább. A vb elvételét a Financial Times szerint leginkább Litvánia és Észtország támogatná. 

„Nincsenek kétségeink a 2018-as orosz világbajnoksággal kapcsolatban. Már korábban is elmondtuk, bízunk a 2018-as és a 2022-es vb rendezőiben. Egy bojkott még sosem oldott meg semmit" – mondta Blatter. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt nyilatkozta, reméli, hogy nem veszik el a tornát tőlük, és a FIFA is többször kijelentette már, a sportnak és a politikának függetlennek kell lennie egymástól.

Az orosz rendezéssel kapcsolatban egyébként korrupciós vádak is felmerültek, ebben az ügyben a FIFA is vizsgálatot indított, amelynek eredményei ősszel lehetnek meg.

Hidegháborús lépés lenne a bojkott

A vb mellett felmerült az Orosz Nagydíj bojkottja is mint szankciós lehetőség, ám egyelőre semmi konkrét lépés nem körvonalazódott az október 12-i futammal kapcsolatban. Ugyanakkor a szocsi futam bojkottálása kapcsán az Eurasia Group politikai elemző cég egyik munkatársa úgy nyilatkozott, hogy hidegháborús jellege lenne a lépésnek, és nem csak azért, mert az oroszokat sokkal komolyabban érintené pénzügyileg, mint az EU egyéb tervezett szankciói.

Rovatok