Index Vakbarát Hírportál

Durván lehúzták a Unitedet a nyári üzletekkel

2014. szeptember 3., szerda 10:50

A svájci CIES Football Observatory elemzése szerint a Manchester United ötvenhétmillió euróval fizetett többet a nyári igazolásaiért, mint amennyi a játékosok reális értéke lett volna.

De nem csak ők tehetnek a futballvilágban egyre erősebb trendről. 

A cég az életkor, szerződés, teljesítmény, gólok alapján kalkulálja ki egy futballista valódi értékét, de számít az is, hogy meccsenként átlagosan hány pontot hoz a csapatának, azaz milyen hasznosan játszik.

Az angol klub hetvenötmillió euróért hozta el Di Maríát a Real Madridtól, ami angol átigazolási rekord lett, de a Foorball Observatory szerint óriási túlfizetés is. Úgy becsülték, hogy a Manchester United nagyjából harmincmillió fonttal fizetett többet az argentinért.

Jól járt az Athletic Bilbao is, a baszk klub tizenötmillió euróval kapott többet Ander Herreráért, mint amennyit ért volna, és Luke Shaw-ra is ráfizettek a Unitednél, legalább hétmilliót.

A francia PSG az elmúlt években szórta a pénzt, most is csak az UEFA pénzügyi fair playre vonatkozó szabálya fogta vissza őket, így is jóval többet adtak a brazil David Luizért, mint amennyit ér. A brazil vb-n rengeteget hibázó játékosért hatvanmillió eurót fizettek, ennyiért soha senki nem vett védőt, a becslés szerint ez huszonkilencmilliós ráfizetés volt.

A Real Madrid nyári sztárigazolása, a kolumbiai James Rodriguez is húszmillióval került többe a spanyol klubnak, mint amennyit valójában ért, a Monacónak nyolcvanmillió eurót adtak. 

A Football Observatory számításai szerint a nagy európai klubok átlagosan tizenhat százalékkal fizetnek többet egy sztárért, mint öt évvel ezelőtt.

Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a PSG és a Manchester City is szórta a pénzt, amióta milliárdos tulajdonosi köre van, a franciák egészen elképesztő összegeket költöttek az elmúlt években, meg is lett az eredménye, nemzetközi élcsapattá váltak. 

Viszont voltak olyan játékosok, akiket áron alul szerzett meg néhány klub. Ilyen volt például a Milanból a Liverpoolhoz szerződött Mario Balotelli, ő tizenhatmillió euróval volt olcsóbb, mint amennyit ér.

Kisebb meglepetésre ugyanebbe a kategóriába tartozik az uruguayi Luis Suárez is, ő 81 millióba került a Barcelonának, így is tizenegymillióval kevesebb volt, mint a valódi értéke.

A nyári igazolások közül a pont jó árkategóriába az Atlético Madridhoz szerződött Mario Mandzukic, az Everton által megvett Romelu Lukaku és a Real Madridhoz került Toni Kroos tartozik az elemzés szerint. 

A cég honlapján található kalkulátorral egyébként különböző adatokat betáplálva lehet kiszámolni, mennyit ér egy futballista valójában. 

Rovatok