Index Vakbarát Hírportál

Pintér, takarodj: első Eb-selejtezőjén égett a válogatott

2014. szeptember 7., vasárnap 20:05

A világranglistán 95. északírek fordítottak az utolsó percekben sérülés miatt emberhátrányban játszó válogatottunk ellen. Pintér Attila szövetségi kapitány 2-1-es vereséggel kezdett első tétmeccsén, így megyünk Bukarestbe egy hónap múlva.

Háromvédős rendszerrel kezdett a magyar válogatott az északírek elleni első Eb-selejtezőn, Pintér Attila szövetségi kapitány első tétmeccsén. Gera sérülés miatt hiányzott, elől Rudolffal és Nikoliccsal állt fel a csapat húszezer néző előtt.

Az elején az északírek valamivel kezdeményezőbbek voltak, Ward maradt üresen az 5. percben, de nagyon eltörte a labdát, a következő támadásból pedig már a vendégek kapuja előtt volt helyzet. Gyurcsó kapott remek indítást a jobb szélen, a középre tett labdára Dzsudzsák érkezett, ám nem sikerült rendesen kapura tennie tizennégyről.

A magyar csapatban a hátsó hármasnak Varga József segített be többször, Dzsudzsák is szervezetten zárt vissza, viszont Gyurcsó oldala volt a veszélyesebb, a 14. percben megint őt hozták játékba, a középre passzt ezúttal kivágták az északír védők.

Az első komolyabb zavar a 16. percben volt a magyar védelemben, Lipták mellre akart venni egy labdát, de addig várt, amíg megelőzték, aztán szögletre tudott tisztázni. Maradtak a jobb szélen a támadásaink, Gyurcsó és Rudolf okozott a legtöbbször zavart, kezdett éledezni Dzsudzsák is, a bal szélről befelé cselezve igyekezett lövőhelyzeteket kiharcolni, azonban a próbálkozásait blokkolták.

Ahogy haladtunk előre, úgy fogyott el az ötlet a magyar csapat játékából, Gyurcsó időnként értelmezhetetlen dolgokat csinált, és a pontrúgásaink nem voltak jók. Az első harminc percben a szögletekből és a szabadrúgásokból sem sikerült igazán veszélyes kapu előtti helyzetet kialakítani.

A félidő hajrájában megint felpörgött a meccs, Dzsudzsák lapos szabadrúgását vágták ki az északírek, ebből meg is indultak a jobb szélen Tőzser labdavesztése után. Ward tizennégyről lőtt ziccerben, Gulácsi kiütötte a labdát, az érkező Evans viszont már nem tudta kapura irányítani.

Megvolt a mezőnyfölény, de a félidő végére kifulladt a lendület, az igazán komoly helyzetek pedig még inkább hiányoztak, Pintér csapata óriási füttyszó mellett ment be az öltözőbe.

A szünetben cserélt a magyar csapat, Pintér lehozta az észrevehetetlen Nikolicsot, az ő helyére Priskin érkezett. A 48. percben őt hozta helyzetbe a bal szélen meginduló Rudolf, a magyar csatár elől szögletre mentettek, a pontrúgás után pedig Lipták fejelt fölé. Volt bizonytalanság a mi védelmünkben is, Varga hibázott, de megúsztuk, az északírek támadójátéka is legalább annyira erőtlen volt, a védekezésük viszont továbbra is szervezett maradt.

Pintér tizenkét percet várt a második cserével a szünet után, a Lech Poznan légiósa, Lovrencsics állt be, Gyurcsót váltotta. Néhány percet kellett csak várni, hogy helyzetbe kerüljön, tizennyolcról leadott erős lövését tolta szögletre Carroll, ezután Dzsudzsák próbálkozott, ez is kijött. Mindez röviddel azután történt, hogy az egyik kapu mögötti szektor elkezdte a

Pintér, takarodj rigmust.

Rengeteg volt a körülményes magyar megoldás a pályán, egyedül Lovrencsics megmozdulásaiban volt benne a veszély, a Lech-játékos lőtt, amikor tudott. Pintér már a 70. percben ellőtte harmadik cseréjét, a Videotonban az utóbbi hetekben jó formában játszó Kovács István jött Rudolf Gergely helyére.

Éledezett a támadójáték Dzsudzsák egyre aktívabb volt, a 75. percben pedig a vezető gól is meglett nagy nehezen, egy szögletre jól érkezett Priskin, és közelről az északírek kapujába fejelt. A gól felpörgette a magyar csapatot, beszorultak a vendégek.

De csak percekig tartott a vezetés, az északírek az első értékelhető helyzetükből gólt szereztek. Átrohantak a magyar védelmen, a három védő között meginduló Lafferty középre gurított, az üresen érkező McGinn pedig bevágta a labdát.

Az utolsó perceket ráadásul emberhátrányban hozták le Pintér emberei, miután Lipták megsérült a védelemben, és már nem volt több cserelehetőség. Nem is bírta ki a csapat az egyre bátrabb vendégek ellen, a 87. percben Evans beadása után Vanczák nem tudott menteni a kapu előtt, a labdát pedig Lafferty begyötörte. Az északírek két helyzetből megfordították a meccset, és ki is húzták a négyperces hosszabbítást, 2-1-re nyertek. 

Pintér Attilát kórusban osztották a drukkerek, a magyar csapat pedig vereséggel kezdte az Eb-selejtezőket az északírek ellen, akiktől soha nem kapott ki korábban. Ahogy ötödik kalapos csapattól sem. 

Továbbra se nagyon lehet látni, hogy Pintér mit is vár pontosan a csapatától, és ez öt héttel a bukaresti, románok elleni mérkőzés előtt nem sok jót ígér.

Rovatok