Index Vakbarát Hírportál

Ha Isten is úgy akarja, Blatter az idők végezetéig a világ futballjának az élén maradhat

2014. szeptember 8., hétfő 12:55

Joseph Blatter megerősítette, hogy ismét megpályázza a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztját. Ez lenne az ötödik ciklusa.

A 78 éves svájci 1998 óta irányítja a FIFA-t, hétfőn azt is közölte, a FIFA végrehajtó bizottságának szeptember 25-26-i ülésén jelentkezik hivatalosan.

Amikor 2011-ben ismét őt választották a FIFA első emberének, akkor azt mondta, minden bizonnyal ez lesz az utolsó elnöki ciklusa. Ezen elképzelésén változtatott és ismét kandidál a posztra, írja az MTI.

Sajtóértesülések szerint Blatter azért érezheti úgy, hogy komoly esélyei vannak egy újabb négyéves ciklus elnyerésére a 2015 májusi választáson, mert a nyári, brazíliai világbajnokságot a nehézségek ellenére sikeresen megrendezték, továbbá Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke bejelentette, nem indul ellene.

Joseph Blatter egy 42 perces televíziós interjúban beszélt kandidálási tervéről, s a beszélgetés során arra a felvetésre is reagált, mely szerint bojkottálni kellene a 2018-as oroszországi világbajnokságot az ukrán-orosz válság miatt. A sportvezető úgy gondolja, hogy ezt a véleményt európai bürokraták fogalmazták meg, s egy ilyen lépés sehova sem vezet.

„Figyeljük az ukrajnai eseményeket, de nem akarunk beavatkozni. A bojkott a sportban sosem vezet eredményre" - mondta Blatter, hozzátéve, hogy három hete járt Oroszországban, és úgy látja, a szervezők jól állnak az előkészületekkel.

A 2022-es katari vb-vel kapcsolatos korrupciós vádakat szintén elhárította a 78 éves FIFA-elnök, egyben jelezte, hogy a szövetség etikai bizottsága jelenleg is vizsgálja a 2010 decemberi helyszínkijelölés körülményeit. Jelentését várhatóan még ebben a hónapban vagy októberben elkészíti a testület.  
A rotációs elv miatt egyértelmű volt, hogy rendezőként egyszer az arab világra is sor kerül. Demokratikus szavazás során nyerte el Katar a jogot. Most meg kell mutatni, hogy egy ilyen kis ország is képes a lebonyolításra, ami egyébként egy komoly kihívás" - nyilatkozta Blatter.

A FIFA-elnökségre eddig egyetlen hivatalos jelölt a francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója.

Rovatok