Index Vakbarát Hírportál

Amerikaifutballt csinálna a FIFA a futballból

2014. szeptember 10., szerda 13:09

A gólvonal-technológia bevezetése csak a kezdet volt, ha a FIFA-n múlik, több olyan változás jöhet, ami már tényleg szétszabdalhatja a futballmeccseket.

A világbajnokságon is használt gólvonal-technológia nemcsak a brazil tornán, hanem már a Premier League-ben is bizonyította, nem akasztja meg különösebben a játékot, pedig sokan korábban emiatt érveltek ellene.

Ráadásul a vb-n volt olyan helyzet, ahol valóban jól jött, például a Franciaország-Honduras-meccsen segített eldönteni, hogy bent volt-e Benzema lövése. 

Aztán a napokban a FIFA-elnök Sepp Blatter nemcsak azt jelentette be, hogy elindul ötödik elnökségéért is, hanem azt, hogy kísérleti jelleggel bevezetik az amerikaifutballban challenge-ként ismert szabályt. 

Nemcsak reklamálni lehetne

Kell-e a challenge a fociba?

  • 1735
    Kell
  • 842
    Nem kell
  • 106
    Nem tudom

Ez lehetővé teszi majd, hogy az edzők félidőnként egy alkalommal visszanézessenek videón egy vitatott esetet, hogy biztos jó döntést hozott-e a bíró. Mindezt azonban csak akkor kezdeményezhetik, amikor áll a játék, például bedobás, vagy pontrúgás előtt. A végső döntést minden esetben a bíró mondaná ki, rajta múlik, hogy a bizonyítékok alapján megváltoztatja-e a döntését, miután a reklamáló edzővel megnézték a felvételt.

Az iránymutató az NFL lehet, ahol régóta működik a challenge-szabály, de az idei szezontól a bíróval összeköttetésben álló központban döntik el, kell-e változtatni az ítéleten. Ott egyébként egy piros zászló bedobásával jelezhetik az edzők a szándékukat.

A FIFA ötletét a technológia miatt csak olyan mérkőzéseken lehetne alkalmazni, ahol tévéközvetítés van, bár ma már az NB I. majdnem összes meccsét is adják a különböző adók, úgyhogy Magyarországon ez nem lesz probléma.

Blatter már ki is nézett egy eseményt, ahol tesztelné a kezdeményezést: a jövő évi U20-as világbajnokság Új-Zélandon, ahol egyébként a magyar válogatott is ott lesz. 

Agyrázkódás miatt kényszerszünet

A nyári világbajnokság után téma lett az agyrázkódások problémája is, miután többen is félájultan szédelegtek a pályán a keményebb ütközések után, az orvosi stábjuk jóvahagyásával. 

Michel D'Hooghe, a FIFA orvosi bizottságának vezetője azt nyilatkozta kedden, hogy agyrázkódásgyanú esetén az érintett játékosnak kötelező lenne három percet pihennie, ezt a felvetést szeptember közepén nyújtják majd be a FIFA-nak. Ennyi időt elegendőnek tartanak arra, hogy az orvosi stábok felmérjék, történt-e agyrázkódás, és biztonságos legyen visszaengedni a futballistát.

Hasonló rendszer működik a Premier League-ben is az idény eleje óta, ott egy független orvos is segíti a csapatokat. 

A FIFA eddigi módszereit sok kritika érte, hogy nem elég alapos, ha csak néhány kérdést tesznek fel a kiütött sportolóknak, ami után már mehet is vissza a pályára.

Volt már olyan kezdeményezés is, hogy a futballmeccseken bevezessék az átmeneti cserét az ilyen sérülések esetén, nemrég kaliforniai szülők és futballisták emiatt be is perelték a FIFA-t. Ezt a felvetést azonban még nem tárgyalta a FIFA, de ha ezt bevezetnék, akkor már tényleg inkább egy amerikai látványsporthoz hasonlítana a futball.

Rovatok