Index Vakbarát Hírportál

Guardiolának elege van Spanyolországból

2014. szeptember 12., péntek 18:09

A Barcelona egykori játékosa és edzője, a most a Bayernt vezető Pep Guardiola is kiállt Katalónia függetlensége mellett. Azt szeretné, ha novemberben szavazhatnának erről a katalánok. A spanyol kormány azonban továbbra is alkotmányellenesnek tartja az erről szóló népszavazást.

Támogatásáról biztosította a Barcelonában rendezett csütörtöki függetlenségpárti tüntetés résztvevőit pénteken a világhírű katalán edző, Josep Guardiola. Hozzájuk hasonlóan ő is népszavazás kiírását követelte Katalónia függetlenségéről.

„Láttam a felvételeket, fantasztikus volt" – lelkendezett az FC Barcelona egykori játékosa, majd edzője, akinek vezetésével sikert sikerre halmozott a katalán csapat.

„Csak szavazni szeretnénk. Nem értem, hogy ez miért nem lehetséges” – folytatta Guardiola, akit lenyűgözött, hogy "közel kétmillió ember" vonult utcára a függetlenségről szóló népszavazás kiírása érdekében. "Nem tudom, hogy mi fog történni, de szavazni akarunk, ez minden. És remélem, hogy ez meg fog történni november 9-én" - mondta Guardiola, aki jelenleg a Bayern München vezetőedzője. Guardiola már az FC Barcelona játékosaként is támogatta a 7,6 milliós lakosságú tartomány függetlenségét.

Katalóniában a helyi kormány elnöke november 9-re hirdette meg a referendumot, amelyet a madridi központi kormány alkotmányellenesnek tart és meg akar akadályozni.

A Skóciában szeptember 18-án tartandó függetlenségi népszavazás esetleges sikerét előrejelző felmérések Európa-szerte felerősítették a szeparatista mozgalmakat. Az Artur Mas katalán elnök nacionalista koalíciója (CiU) által irányított polgármesteri hivatal egyenesen 1,8 millióra becsülte az északkelet-spanyolországi nagyváros központjában összesereglett függetlenségpárti tüntetők számát, míg a spanyol kormány 470 és 520 ezer emberről beszélt.

Rovatok