Index Vakbarát Hírportál

A kemény munka legyőzi a tehetséget, ha a tehetség nem dolgozik keményen

2014. szeptember 13., szombat 12:27

A sporttévé kedden bemutatja a holland labdarúgó utánpótlás-nevelésről készített filmjét. Hollandia a két legutóbbi világbajnokságon érmes volt, a topligák tele vannak a játékosaikkal, nem kell ragozni, hogy eléggé értenek ehhez.

Megszereztük az előzetest, fő gondolatai: az eredmény egy akadémián kezdetben nem a legfontosabb, csak másodlagos. 6-7 évesen kezdik figyelni a játékosokat, 50-60 ezer játékost néznek meg évente, technikai dolgokkal igazán csak 14-15 évesen kezdenek foglalkozni, addig leginkább az önfeledt játéké a főszerep.

Elhangzik egy Kevin Durant-idézet is, mint egy kvázi figyelmeztetés azoknak, akik azt hiszik, maguktól is világklasszissá válnak. „A kemény munka legyőzi a tehetséget, ha a tehetség nem dolgozik keményen."

Úgy látszik, a sporttévének most lett elege a hazai futball elvtelen támogatásából, mert Hollandia után elmentek még Ausztriába, Portugáliába és Uruguayba a dokumentumfilmek kedvéért. A következő részekben ezeket az országokat láthatjuk.

Így nevelnek a hollandok

Magyaroszágon az edzői licencek külföldi tanulmányúthoz kötöttek, de gyaníthatjuk, hogy ezeken mennyit sajátítottak el abból, amit láttak. És a kiskapukat kihasználva, hogyan szereztek pecsétet a könyvökbe. Így legalább majd most a szájukba rágják, néhány futballkultúra mit és hogyan tesz.

Rovatok