Index Vakbarát Hírportál

Érik Cristiano Ronaldo visszatérése a Unitedhez

2014. szeptember 16., kedd 13:13

Egyre több lap, természetesen főként angol és spanyol foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy Cristiano Ronaldo rövidesen visszatérhet a Manchester Unitedhez. A portugál szeptember legelején maga is úgy nyilatkozott, az az álma, hogy később újra az angol klubban játsszon, és egyre több jel mutat arra, valóban létrejöhet a megaüzlet.

Szeptember 1-én Ronaldo a klub átigazolási politikáját kritizálta, azt mondta, hogy ha ő, és nem Florentino Pérez vezetné a klubot, biztosan másképp intézne pár dolgot, bár később finomított ezen és azt mondta, félreértelmezték a szavait.

Azt viszont már nem nehéz lett volna félreértelmezni, amikor pár nappal később a következőt nyilatkozta az angol Daily Mailnek: „Szeretem Manchestert, ezt mindenki tudja, elmondtam már sokszor, hogy külön helye van a szívemben. Sok nagyon jó barátot hagytam ott, a szurkolók fantasztikusak és az a vágyam, hogy egyszer visszatérhessek oda. Boldog vagyok a Real Madridnál, van még négy évem, de hogy mi lesz a jövőben, azt nem lehet tudni, hiszen hihetetlenül jól bántak itt velem” – emlékezett vissza manchesteri éveire.

A klub korábbi elnöke, Ramón Calderón szerint pedig egyenesen elege lett a klub mostani vezetéséből Ronaldónak, akit sorban Arjen Robben, Gonzalo Higuaín, Mesut Özil, majd idén Ángel di María és Xabi Alonso eladása borított ki.

A visszaigazolásról szóló pletykák múlt héten tovább erősödtek, majd hétfőn az angol Sky Sport spanyolfutball-szakértője, Guillem Balague a csatorna egyik adásában és saját twitterén is ennek lehetőségével foglalkozott.

Balague szerint Ronaldo arról álmodik, hogy újra a Manchester Unitedben játsszon, de ennél fontosabb, hogy információi szerint minden készen is áll ahhoz, hogy ez megtörténjen. Twitteren ezt annyival egészítette ki, hogy a Manchester United a játékos lehetséges árát is megfontolta már, és kész kifizetni azt, bármennyi is legyen. Sőt, a Real Madrid is hajlandó lenne eladni – a megfelelő áron –, csak szerinte nem 2015 nyarán.

On CR7. Has MU considered costs? Yes. Willing 2 pay. Does he wanna come back? He dreams of it. Will RM sell? At the moment, NOT next summer

— Guillem Balague (@GuillemBalague) September 15, 2014

Cristiano Ronaldo jelenleg 29 éves (február 5-én lesz 30), de már hónapok óta szinte folyamatosan sérült, igaz, nagyon fontos meccset nem mulasztott. A vb-n is térd- és combproblémákkal küzdött, az idei bajnokságban már ki is kellett hagynia meccset pihentetés miatt, és ha nem szabadul meg ezektől a gondoktól hamarosan, akár a karrierje is rámehet.

A Revista de La Liga adásában Balague azt is elmondta, informátorai szerint Ronaldo vesztett a futball iránti szenvedélyéből, és jelenleg már egy 9-től 5-ig tartó munkához hasonló igának érzi a futballt Madridban, míg Manchesterben annyira élvezte a játékot, mint egy gyerek. Ebben persze szerepe lehet annak is, hogy Lisszabonban végre BL-t tudott nyerni a Reallal, majd megnyerte az Európai Szuperkupát, az utolsó hiányzó klubtornát is, vagyis mindent elért, amit csak lehet, mind karrierjében, mind a Real Madridban.

Miután 2008-ban BL-t nyert a Manchester Uniteddel, a következő szezonban kicsit visszaesett a teljesítménye, míg 2009-től, ahogy Madridba került, lényegében újjászületett, hiszen azóta 251 tétmeccsen 256 gólt lőtt a Realban. Idén sem lehet panasz az öt meccsen négy szerzett góljára, de a csapat gyenge formája miatt láthatóan frusztrált. A spanyol szuperkupában Diego Godínnak vert oda, amiért sárga lapot is kapott, míg most szombaton Mirandának könyökölt oda.

C. Ronaldo, a bokszoló

Az üzlet bonyolultabb része viszont a mikor és a mennyiért lehet, már ha valóban eladja valamikor a Real a Unitednek. Balague szerint ez nem jövő nyáron fog megtörténni, de addig még nagyon sok minden történhet. Például ha a Real úgy folytatja a szezonját, ahogy eddig játszott, aligha lenne kedve maradni a portugálnak. Az ügynöke ráadásul az a Jorge Mendes, aki pontosan tudja, hogy Európában kit, mikor és mennyiért a legjobb eladni, ráadásul a Reallal is kezd megromlani a viszonya, így a legjobb és legfontosabb kliensét kimenekítheti onnan. A legkedvezőbb célpont pedig a United, ami Mendes másik kliensének, Radamel Falcaónak épp most adott rekordfizetést. Egyértelmű, az újjáépítkező ManU-nál a pénz jelenleg nem számít.

A United idén nyáron 150 millió fontot költött a keretre, de Louis van Gaal reformmozgalmára hajlandóak lennének jövőre is ennyit, vagy még többet áldozni, főleg, hogy a főszponzor Chevrolet és a jövőre a Nike-t váltó Adidas is elképesztő összegekkel szponzorálja a csapatot.

Ha kipiheni magát, és teljesen rendbejön jövő nyárra, Ronaldo olyan fizetést kérhet, amit csak akar, a Real pedig azt a 80 millió fontot, amit fizetett érte 2009-ben, biztos megkapná.

Viszont ha sérülten küzdené végig a szezont, vagy várnának, amíg 31 éves lesz, mindkét összeg csökkenhet, ami a Realnak, a játékosnak és az ügynökének is rossz. Jövő júniusig még sok minden történhet, a 2014-15-ös szezon, a Real szereplése és Ronaldo formája döntő lehet az átigazolásában.

Az biztos, hogy az Old Trafford közönsége visszavárja, vasárnap, az új edző, Loius van Gaal első győzelmekor, 4-0-ás vezetésnél perceken át ment a stadionban a Viva Ronaldo-rigmus.

Rovatok