Index Vakbarát Hírportál

Jön a Roma és a Bayern-City, Mourinho újabb előadásra készül

2014. szeptember 17., szerda 17:09

Három év kihagyás után a CSZKA Moszkva elleni hazai meccsel tér vissza a Bajnokok Ligájába a Roma csapata, és ez a meccs máris nagyon fontos lehet nekik, hiszen a Bayern München és a Manchester City mellett nem lesz könnyű pontokat gyűjteni.

Francesco Totti mindjárt 38 lesz, de ez meg sem látszik rajta, még most is ő a támadósor legfontosabb eleme. Sok is múlhat rajta, hiszen Daniele De Rossi és Kevin Strootman is hiányzik majd a középpályáról, így jobb egyéni megoldások kellenek majd mindenhonnan. A CSZKA viszont rosszabbul áll náluk is, mert Alan Dzagojev, Pontush Wernbloom és Vitinho sem játszhat Rómában, márpedig mindannyian alapembernek számítanak.

A nap rangadója egyértelműen a Bayern München-Manchester City. A két csapat négy év alatt harmadszor találkozik a BL csoportkörében, ráadásul eddig mindig felezték a meccseiket - 2011-ben csak a hazai, tavaly pedig csak az idegenbeli csapat nyerte az összecsapásokat.

Pep Guardiola letett már a háromvédős játékról, de továbbra is sokat variál David Alaba és Philipp Lahm helyével. Elöl nem lehetnek bajban, Mario Götze, Thomas Müller és Robert Lewandowski is készen áll, velük komoly gondja lehet az öregedő Martin Demichelisnek. Őt leszámítva nincs gyenge pont a Cityben, de nem játszhatnak olyan elanyátlanodva, mint tavaly a Barcelona ellen az egyenes kieséses szakaszban.

A katalánok könnyed mérkőzéssel kezdik a BL-t, a ciprusi APOEL nem szabad, hogy megizzassza őket, még úgy sem, hogy várhatóan 8-9 emberrel védik majd a 0-0-t az első másodperctől kezdve. A Barcelona remek formában van, három idei meccsükön még nem kaptak gólt, igaz, a Villarreal és a Bilbao ellen is kissé nehézkesen ment a gólszerzés, de Messi és Neymar kettősét hatalmas kihívás lenne megállítaniuk a vendégeknek.

Ebben a csoportban a PSG a másik nagy esélyes a továbbjutásra, de nem vehetik félvállról az Ajax elleni meccset Hollandiában. A francia bajnok otthon ugyan simán nyert a Bastia és a Saint-Étienne ellen is, de idegenben kétszer is csak ikszelni tudtak idén.

A legfontosabb emberük, Zlatan Ibrahimovic egykori klubja ellen játszik, ráadásul az Ajax utoljára akkor indított győzelemmel a BL-ben, amikor a svéd napra pontosan 12 éve duplázni tudott a Lyon ellen. A franciák védelméből ráadásul három alapember, David Silva, Thiago Luiz és Serge Aurier is hiányozhat. A PSG nélkülük is jóval erősebb kerettel bír, mint amilyen az Ajaxé, de tavaly az Anderlecht is meglepte őket egy párizsi 1-1-gyel. Igaz, az a csapat, ahol a négy meccsen ötgólos Zlatan mellett Javier Pastore, Yohan Cabaye, Ezequiel Lavezzi és Edinson Cavani felel a támadásért, kevés klub ellen nem esélyes.

A Schalke 04 a totális összeomlás határán van, három forduló alatt nem nyertek még a Bundesligában, legutóbb pedig a Mönchengladbachtól is négyet kaptak, igaz, a Bayern ellen otthon 1-1-et játszottak. Csakhogy most utazniuk kell, méghozzá a bombaformában játszó Chelsea-hez, amely négy meccsen 15 gólt lőtt a Premier League-ben, ebből csak Diego Costa hetet.

Az angoloknál se sérült, se eltiltott, míg Jens Keller többek között Joel Matip, Felipe Santana, Sead Kolasinac, Jefferson Farfán, Leon Goretzka és Benedikt Höwedes játékával sem számolhat. Vagyis marad Julian Draxler és Klaas-Jan Huntelaar, akikre figyelni kell, velük pedig meg kell tudnia bírkózni a Chelsea-nek.

15 éve már, hogy a Maribor utoljára eljutott a BL csoportkörébe, míg ellenfelük, a Sporting a 2008-09-es kiírás után tér vissza a főtáblára. A portugálok remek szélsőkkel támadhatnak, Nani, Andre Carrillo és Iszlam Szlimani is veszélyes lehet, de intő jel, hogy a legutóbbi négy meccsükből három csak döntetlen lett és egyiksen sem tudtak egynél több gólt lőni. Ennek ellenére azért nem lesz esélyes a szlovén bajnokból.

A Benficának tegnap nem ment jól a játék keleti ellenfele ellen otthon, de a Portótól még nagyobb meglepetés lenne, ha nem tudná verni a BATE Boriszovot. A nyáron kinevezet Julen Lopetegui első hat meccséből ötöt megnyert a Portóval, Jackson Martínez 4 meccsen 5 gólnál jár a bajnokságban, vagyis remek formával kezdik a BL-t. A Boriszovnak eddig csak otthon ment a BL-ben, idegenben kikaptak a Debrecentől és csak 1-1-et játszottak a Slovan Bratislavával a legutóbbi két körben, ennél a teljesítménynél viszon több kell Portugáliában.

Ne tévesszen meg senkit a tény, hogy az Athletic Bilbao három meccs után csak egy győzelemmel áll a spanyoloknál (a Barcelona és a Málaga verte őket), ettől még nagyon erős a csapat. A védelemben Andoni Iraola és Mikel San José, a középpályán Ander Iturraspe, Benat, Markel Susaeta, elöl pedig Iker Muniain mind kiváló játékosok, még ha a két Madrid és a Barcelona legjobbjai mellett nem is kapnak elég figyelmet. Benat a Bilbao játékának lelke, a támadásokat is ő szervezi és a védekezésbe is rendeget segít be, de a Sahtar középpályája sem akármilyen. A brazilokkal telepakolt ukrán csapat attól sem zökkent ki a ritmusból, hogy Donyeckből Lvivbe kellett költözniük az ukrán-orosz konfliktus miatt, és fontos hiányzójuk sem lesz Spanyolországban.

Rovatok