Index Vakbarát Hírportál

Pintér Attilát kirúgták

2014. szeptember 18., csütörtök 10:13

Az MLSZ rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Kánai úti székházban, ahol Csányi Sándor, az MLSZ elnöke kijelentette, hogy a magyar futballválogatottnak új kapitánya lesz, mert Pintér Attilának az északírek elleni, hazai pályán 2-1-re elveszített Eb-selejtező után mennie kell.

Csányi elmondta, a dolog nem húzható tovább, az MLSZ elnökségének állást kell foglalnia, mert a szövetség is felelős abban, hogy az első selejtező után ilyen helyzet alakult ki. Az MLSZ elnöke személyesen is felelősnek érzi magát Pintér kudarcában. Kérdésünkre elismerte, nagyobb a felelőssége, mint az elnökségé. Úgy gondolja, nem veszítettünk el nyolc hónapot, mert a játékosok fejlődtek az edzések alatt.

Pintért azért választották tavaly kapitánynak, mert játékosként sikeres volt, ismeri a magyar mezőnyt, és más a stílusa, mint Egervárié volt. Várható volt, hogy vele harciasabb lesz a csapat.

„Tudtuk, hogy a kommunikációs képessége nehézkes. Amit feltételeztünk róla, abban nem is csalódtunk, lelkét, szívét beleteszi a munkába, nem kímélte magát."

Kialakult egy feszültség a játékosok és a kapitány között, mert a követelmények és a felkészültség nem volt mindig összhangban, plusz Pintér stílusa kemény, amit többen nehezen viseltek el, de „szó sincs, hogy a játékosok buktatták volna meg a kapitányt."

Pintér megy, Dárdai jön

Pintér utóda a következő három tétmeccsen (Bukarestben, Feröeren, a finnek ellen itthon) ideiglenesen Dárdai Pál lesz, aki Németországban él, ezért csak ennyit vállalt el. Csányi megköszönte a Herthának, hogy erre az időszakra elengedték Dárdait, a klub ikonikus egykori játékosát, mostani utánpótlásedzőjét.

„Az ő karaktere, az a 17 év, amit Németországban töltött játékosként nagy nevű edzők irányítása alatt, az elfogadottsága, amelytől reméljük, hogy egységet kovácsol a válogatott tagjai között, bízunk benne, ellensúlyozza a tapasztalatlanságot."

Csányi hosszabb megbízást is el tudott volna képzelni Dárdainak, aki azonban ezt nem tudta vállalni. Dárdai nem kért, ezért nem kap pénzt a három meccsért, Pintérrel korrekten sikerült elszámolni a váltásnál.
 

Pintér és a tolódás

Ha a távozó kapitány szakmai hitvallását egy mondatba lehetne sűríteni, akkor az a tolódás. Ennek lényege: a négyes védelmi lánc sohasem sérülhet, ha sérül, mert az ellenfél kimozgatja az egyik játékost, és ott támadást vezet, ezt a lyukat azonnal meg kell szüntetni. Másvalakinek oda kell tolódnia, és zárnia a területet.

Az első északír gól tökéletes példája, mennyire nem tudta Pintér átadni ezt a tudást sem, hiszen Lipták érthetetlenül kitör, ezzel mindenkit összezavar, és nincs megoldás, kinek kellene a helyét elfoglalnia.

Dárdai addig nem áll a nyilvánosság elé, amíg a kerettel nem találkozott, segítőinek neve a jövő héten derül ki. „Saját maga tűzött ki olyan célokat, amelyeket ha megvalósít, akkor a válogatott visszakerülhet a versenybe az Eb-selejtezősorozatban".

„Nem kapkodunk, a téli szünetben lesz végleges döntés. Nem mondom, hogy külföldi lesz a kapitány, mert egyszer már ebbe a csapdába kerültem. Van 5-6 jelölt, ismert edzők, olyan is van közöttük, aki csapatával túljutott a vb-csoporton. Olyan edzőt keresünk elsősorban, akinek válogatottal is van tapasztalata. Aki sikeres, az természetesen előnyben van" - mondta az elnök.

A következő kapitány kiválasztásánál 20-40, Magyarországon dolgozó, komoly szakember véleményét is ki fogják kérni.

Az Index a múlt héten vetette fel, hogy Dárdainak szerepet kéne vállalnia a magyar futballban, az erről szóló írásunkat itt olvashatja.

Dárdai Pál

A 38 éves Dárdai 61-szer szerepelt a válogatottban. A Hertha BSC-ből vonult vissza, jelenleg is a berlini klub alkalmazásában áll, az utánpótlásbázison többek között az egyes korosztályok edzésmunkájának összehangolását végzi. Pályafutását a Pécsi MSC csapatánál kezdte, 1991-ben debütált az első osztályban. 1996 tavaszán a BVSC-hez igazolt, innen szerződött 1997-ben a Herthához, amelyben 2011-ig játszott, 286 Bundesliga-mérkőzésével klubrekorder lett. Összesen 372 alkalommal viselte a Hertha BSC mezét. A magyar válogatottban 1998 augusztusában mutatkozott be és 2010-ben szerepelt utoljára, 61 meccsen öt gólt szerzett.
A pro licences edzői tanfolyamot Magyarországon végzi. Dárdai három Európa-bajnoki selejtezőre vállalta a válogatott irányítását: a csapat október 11-én Romániában játszik, három nappal később a Feröer-szigeteken lép pályára, majd november 14-én fogadja Finnországot.

A román sajtóban azt írták a kapitánycseréről, hogy van egy jó hír és van egy rossz: jó hír, hogy a fontos meccs előtt a rivális magyaroknál akkora a baj, hogy el kellett bocsájtani az edzőt; rossz hír viszont, hogy az új kapitánnyal biztosan visszatér a nemzeti csapatba az a Szalai Ádám, akitől a románok nagyon tartanak.

Hogyan jutottunk el idáig?

 

2013. december 19-én jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, hogy Pintér Attila a magyar válogatott kapitánya.

Mivel korábban külföldi, komoly tapasztalattal rendelkező kapitányról beszélt, hatalmas meglepetés volt a Ferencvárossal és a Győrrel bajnoki címeket szerző, de stílusa miatt bírált edző kinevezése.

Csányi szerint az szólt mellette, hogy taktikailag a legfelkészültebb magyar edző. És nyilván olcsóbb is, mint egy külföldi. A cél egyértelmű: ki kell jutni a 2016-os, immár 24 csapatos Európa-bajnokságra.

Pintér harapós válogatottat ígért, és már akkor beszélt a rendszeres összetartásokról - ezekre természetesen csak a hazai élvonalban szereplő játékosok mehettek el -, ebben látta a csapat sikerességét. Ezeken az összetartásokon pedig Pintér hitvallásának megfelelően a tolódást gyakorolta a játékosokkal.

A kapitánynak Huszti Szabolcs azonnal jelezte, nem lesz válogatott. Mivel Szalai Ádám a 8-1-es holland vereség után szokatlanul őszinte, igazságokkal teli beszédet mondott, amit először Pintér támadott meg, gyanítható volt, hogy nem hívja meg a keretbe.

Így is lett, februárban a legjegyzettebb magyar nélkül kapott ki a finnektől Magyarország 2-1-re. A finnekkel egy csoportban szerepelünk, de ez csak barátságos meccs volt, szeptember elején viszont már az északírektől, tétmeccsen, Európa-bajnoki selejtezőn kapott ki a válogatott 2-1-re.

A közönség az időközben kommunikációs tréningre küldött Pintér távozását követelte a meccs végén.

Csányi azonban nem akart elhamarkodott döntést hozni, a szakmával akart értékeltetni, noha a szakmai bizottságot a kapitány kinevezése előtt nem kérdezte meg.

Az alapos és részletes értékelés elkészült, Pintér is elmondhatta szerda délután az elnökségnek, milyen okok vezettek a váratlan és kilátástalan játékkal elszenvedett vereséghez, és beszámolt a válogatott élén eddig eltöltött nyolc hónapjáról is.

Pintér Attila mérkőzései szövetségi kapitányként


2014. március 5., barátságos: Magyarország-Finnország 1-2 (1-0)
2014. május 22., barátságos: Magyarország-Dánia 2-2 (1-0)
2014. június 4., barátságos: Magyarország-Albánia 1-0 (0-0)
2014. június 7., barátságos: Magyarország-Kazahsztán 3-0 (1-0)
2014. szeptember 7., Eb-selejtező: Magyarország - Észak-Írország 1-2 (0-0)

Rovatok