Index Vakbarát Hírportál

A legsúlyosabb büntetést kérik az ukránok a FIFA-tól az oroszokra

2014. szeptember 18., csütörtök 22:44

Az Ukrán Labdarúgó Szövetség (FFU) azzal a kéréssel fordult a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetséghez (UEFA), hogy a futball szabályainak durva megsértéséért a lehető legkomolyabb szankciót szabja ki az orosz szövetségre (RFSz). Erről ír az MTI.

    A Krím-félsziget orosz megszállása után az ukrán élvonalban szerepelt három krími klub, a Szimferopol, a Szevasztopol és a Jalta engedélyt kapott arra, hogy az orosz harmadosztályban játsszon.
    A FIFA és az UEFA, valamint az ukrán és az orosz szövetség képviselői csütörtökön Nyonban tanácskoztak, az FFU pedig röviddel ezután nyílt levélben fordult a nemzetközi és az európai szervezethez.
    "Oroszországnak nem volt joga ahhoz, hogy a krími ukrán futballklubokat a saját bajnokságában versenyeztesse, mivel a Krím-félsziget hivatalosan megszállt területként van nyilvántartva, Ukrajnától való elszakadása pedig nem világszerte elismert" - írta az FFU.
    A FIFA szabályai szerint a csapatok más országok szövetsége által szervezett ligákban való részvétele csak akkor lehetséges, ha ezzel kapcsolatban a felek megállapodnak egymással, az érintettek beleegyeznek a váltásba. Az ukránok azt állítják, nem járultak hozzá a krími klubok orosz bajnoki szerepléséhez, ezért az oroszok durván megsértették a szabályokat.
    "A FIFA és az UEFA kezdeményezésére egy külön munkacsoport állt össze, amelynek az a feladata, hogy megoldást találjon az ügyre" - nyilatkozta az orosz szövetség honlapján Nyikolaj Tolsztih, az RFSz elnöke.

Rovatok