Index Vakbarát Hírportál

2,5 milliárd állami pénzt hoztak Illés Bélának a belga fociátvilágítók

2014. szeptember 22., hétfő 16:17

A szombathelyi labdarúgó akadémia névadója, egyben tulajdonosa, Illés Béla örömmel jelentette be, hogy 2,5 milliárd állami forinthoz jutott hozzá. Illés beszámolt arról, hogy ebből a pénzből „öt füves, egy műfüves pályát, öltözőket, éttermet, kollégiumi szobákat, rehabilitációs helyiséget építünk a szintén az államtól kapott, az akadémia mellett nyugatra fekvő 10.7 hektáros területen.”

Egy-egy füves és műfüves pálya villanyvilágítást kap, a terület és a létesítmények állami tulajdonban maradnak, ők húsz-harminc évre bérlik.

Illés elmondta, szerinte talán azért jár nekik ez a pénz, mert az akadémiáját a belga átvilágító cég, a Double Pass (DP) a harmadik legjobbnak gondolta az országban.

Ezt a titkos akadémiai jelentést egyébként az Index hozta nyilvánosságra, a milliárdokkal gazdálkodó felcsúti intézmény ezen kilencedik lett, 50 százalékkal úgy, hogy a szakmai szempont az összes vizsgált szempont 15 százalékát tette ki. A felcsúti infrastruktúra átlag feletti, az orvosi részleg is 97 százalékot kapott, így a szakmai részleg lehetett, ami lehúzta az átlagot.

A belgák a felmérés után nem mennek el, hanem még két évig folyamatosan nyomon követik, hogy az érintett 15 akadémiánál az általuk megállapított hiányosságokat pótolják-e vagy sem.

A következő audit tehát még többet mond majd az utánpótlás-nevelés állapotairól, javítottak-e az akadémiák a nem túl hízelgő százalékokon.

Csányi Sándor MLSZ-elnök egyébként azt mondta nekünk, hogy felőle az egész rangsort, a változásokkal nyilvánosságra lehetne majd hozni. Azt is elmondta, ők maguk is meglepődtek az alapos vizsgálaton, nem gondolták volna, hogy egy vállalatnak megfelelő szempontrendszer mentén értékelték az akadémiai tevékenységet. De úgy látszik, erre tényleg szükség van, ezt mutatják a német vagy a belga példák, hiszen a két szövetséggel dolgozott korábban a DP. 

Érdemes azonban visszanézni a Honvéd-tulajdonos, George F. Hemingway szavait, mivel ő is érintett, és a Honvéd ezen az auditáláson nem szerepelt olyan jól, mint Illésék, bár így is előzték az MTK-t vagy épp Felcsútot.

„A DP-projekt vezetője azt mondta, nehogy valaki azt gondolja, az ő felmérésük valamilyen rangsor, mert értékelhető eredményt majd csak 2016-ban, a megfelelő struktúra felállítása után fognak nyilvánítani” - írta a Sport pluszban Hemingway. Azt is hozzátette, próbálják lejáratni az akadémiákat és a rosszindulatú sajtóhadjáratból semmi sem igaz.

A felcsúti szakmai igazgató, Tajti József szerint is torzít a jelentés.

Illés szerint pedig nyilván nem torzít, ő természetesen büszke a harmadik helyre, hiszen ezzel 2,5 milliárdhoz jutott.

Rovatok