Index Vakbarát Hírportál

Három éve börtönben ült, kedden a Bayern ellen játszik

2014. szeptember 23., kedd 14:16

Különleges este lesz a keddi a Paderborn futballistáinak. A Bundesligát veretlenül vezető újonc az Allianz Arenában, várhatóan 69 ezer néző előtt a címvédő Bayern München ellen folytathatja eddig nagyszerű szezonját. Izgatottan készül a 25 éves Suleyman Koc is, aki három éve nem hitte volna, hogy idáig eljut. Akkor éppen egy hét négyzetméteres börtöncella plafonját bámulta.

A török-német futballista gyerekkora nem volt egyszerű. Nyugat-Berlin hírhedt kerületében, Moabitban született és nőtt fel. Apja erőszakos, tekintélyelvű személyiség volt. Otthon megtanulta, hogy vakon engedelmeskednie kell, az apja ezt várta el. Az utcán sokszor keveredett balhéba, verekedésbe.

A helyi Berliner AK, majd a Türkiyemspor Berling játékosa volt, miközben a korábbi társai kétharmada megjárta a börtönt, sőt, apját súlyos testi sértés és gyilkossági kísérlet miatt letartóztatták, ő húszévesen megkapta élete első profi szerződését.

Az SV Babelsberg nem számított nagy csapatnak, leginkább a harmad- és a negyedosztály között ingázott, mégis úgy festett: az általuk kínált 2000 eurós fizetés, Berlin csendesebb helyén bérelt lakás kiemeli Koct abból a fertőből, amelyben felnőtt.

Nem így lett, és erről egyik testvére tehet, aki addig-addig győzködte az első idényében, a Bundesliga 3-ban 26 meccsig jutó védőt, míg az beszállt egy balhéba. A sajtó akkoriban a machétás bandának nevezte a társaságot, amelynek tagjai machétákkal, szamurájkardokkal rohamoztak meg a késő éjszakai órában kaszinókat, bárokat, és néhány hónapon belül már félmillió eurós bevételre tettek szert. Koc sosem vett rész a támadásban, az ő dolga a menekülés megszervezése volt.

A banda aztán annak rendje és módja szerint lebukott, és Koc a társaival együtt börtönbe került. 45 hónap börtönt kapott. 2012 nyarán, jó magaviselete miatt – minimális felügyelet mellett – szabadlábon tölthette tovább a büntetését, és újra futballozni kezdett a Babelsbergben. 2014. január 1-jén szabadult végleg, ekkor szerződtette az akkor még másodosztályú Paderborn.

„Az emberek azt kérdezik, mivel telt az időm a börtönben. Keveredtem-e verekedésbe, a környezet hatására erőszakos lettem-e. Nem, válaszoltam.”

Suleyman Koc ebben az interjúban elmondta, sokat tanult, „a legfontosabbat is, hogy soha nem szabad szem elől téveszteni az álmainkat. A Paderbornban is rengeteg ilyen emberrel találkoztam, akik hosszú utat tettek meg a sikerért. Elég csak Daniel Brückner csapattársamra gondolni, aki fiatalabb korábban hajléktalan volt. Most együtt készülünk a Bayern ellen."

Wilfried Finke, a Paderborn elnöke ehhez csak annyit tett hozzá, hogy egy futballklubban is lehetőséget kell adni azoknak, akik második esélyt keresnek az életben. Idővel bebizonyosodik, hogy az ilyen út vezet a sikerhez. Ha a tabellára nézünk, ez mindenféleképp az elnök szavait támasztja alá.

Rovatok