Index Vakbarát Hírportál

Bukhatja a BL-bónuszát a Liverpool

2014. szeptember 23., kedd 13:57

A Liverpool több évnyi kihagyás után tért vissza a Bajnokok Ligájába, de így az UEFA által szorgalmazott pénzügyi fair play (FFP) szabályainak is meg kellene felelniük, ami problémát jelenthet az angol klub számára, írja a The Times.

Az angol lap szerint már a csoportkörbe jutásért járó 7 millió fontot sem kapják meg októberben, mert az elmúlt három szezonban túlságosan sok volt a veszteségük. Az FFP értelmében az európai kupákban induló klubok az előző három évben maximum 45 millió eurós veszteséget halmozhatnak fel, ám a Liverpool csak az előző pénzügyi évben 63,3 millió eurót vesztett, előtte pedig további 52-t, ezzel jelentősen meghaladja az UEFA által engedélyezett összeget.

Mivel a Liverpool – és a szintén veszélyben levő Roma, Inter és Monaco – nem szerepelt tavaly egyetlen UEFA-sorozatban sem, csak az idén vizsgálják a pénzügyi helyzetüket.

A Liverpool azért is bajban lehet, mert az angol bajnokságban 105 millió font a megengedett veszteség három szezonra, míg az UEFA ennek töredékét engedélyezi euróban.

A szereplés után járó díj visszatartása viszont nem jelenti automatikusan azt, hogy végül nem kapja meg a pénzt a klub, vagy hogy további büntetésekre számíthat, egyelőre csak vizsgálat zajlik ellenük. Az UEFA ugyanis külön kezeli azokat az összegeket, melyet a klub a létesítményeinek fejlesztésére költ, így ha le tudnak írni ilyen kiadásokat a klubok, bekerülhetnek a 45 milliós határ alá.

És azt se feledjük, tavaly összesen 76 csapatot jelölt meg előzetesen az UEFA, amelyeknél elsőre nem stimmeltek az adatok, de végül csak 9 ellen rendeltek el kisebb vagy nagyobb szankciót – köztük a francia PSG és az angol Manchester City ellen.

Rovatok