Index Vakbarát Hírportál

4 meccs, 9 gól, van még hová fejlődni

2014. szeptember 24., szerda 14:34

Két Puskás-csúcs még hiányzik Ronaldónak: milyen rekordot nem ő tart még? És mit érhet el idén?

Annak ellenére, hogy Cristiano Ronaldo manchesteri visszatéréséről kezdtek pletykálni a lapok, ha van is ilyen szándéka, az a játékán nem látszik. Nyolc meccsen 12 gólnál jár, ebből négyen kilenc a bajnokikra vonatkozó arány (ezzel egyébként ő lőtte az idei Real-gólok felét), az elmúlt három mérkőzésén pedig összesen nyolcat lőtt. Ilyen kezdés után újabb rekordok várhatók a portugáltól, de egyáltalán mi az, amit még nem ő tart a Madridnál?

A klub történetének legtöbb gólját például, ráadásul elképesztő szezon kellene ahhoz, hogy beérje Raúl 323 gólját a mostani 264-ről. A bajnokságban szerzett gólok sincsenek sokkal közelebb, sőt, ahhoz, hogy átvegye a vezetést ezen a téren a spanyoltól, még 42 gólt kéne lőnie – ezzel legalább 51-gyel zárná a szezont, ami viszont egyből spanyol bajnoki csúcs lenne, hiszen Messi 2011-12-ben 50-ig jutott.

Az egész spanyol bajnokságot nézve viszont alapos a lemaradása, hiszen csak a 10. jelenleg az örökranglistán. Az aktív játékosok közül csak Messi van előtte (246 gól), neki van esélye a csúcstartó Zarra 251 góljára, de Ronaldo reálisan még az első hétbe sem biztos, hogy bekerül a szezon végéig – Quini 219-cel a hetedik, ehhez 33 meccsen még 33 gól kéne Ronaldónak, aki 186 gólnál jár a spanyol ligában.

Kedden már a harmadik mesternégyesét rúgta a Real játékosaként, ennél több csak Alfredo Di Stéfanónak van, méghozzá négy. „Négy gólt lőni nagyon nehéz. Hálás vagyok a csapattársaimnak, akik jól passzoltak, hogy gólt szerezhessek. Ez csak csapatmunkával sikerülhet, köszönöm nekik, hogy ennyit segítettek” – mondta az Elche elleni meccs után Ronaldo. Bármilyen nehéz feladat is, benne bármikor benne van négy gól, így simán utol is érheti az argentin legendát a szezonban, mivel csak még egyszer négy kell neki hozzá.

CR mesternégyes

Öt gólt viszont még sosem lőtt egy mérkőzésen, ez utoljára Fernando Morientesnek sikerült a Real Madridban, még 2002-ben a Las Palmas ellen. Előtte Puskás Ferenc, Pepillo, Miguel Munoz, Antonio Alsua és Manuel Alday csinálta még meg Madrid-futballistaként.

A keddi négyessel Ronaldo egyúttal a 25. mesterhármasát is elérte a 254. Real-mérkőzésén. Ebben is Di Stéfano vezet előtte, 28 a mostani csúcs, de három-négy mesterhármast még könnyen lőhet, főleg, hogy most sorban két meccsen is sikerült neki. Ha ebben beéri, vagy megelőzi az argentint, szinte biztos, hogy a bajnokságban lőtt mesterhármasok csúcsát is legalább beállítja, hiszen Telmo Zarra és Di Stéfano is 22 triplát hozott össze spanyolországi karrierje alatt.

Ugyan a Real Sociedad elleni – vesztes – meccset kihagyta, de előtte és azóta is folyamatosan lövi a gólokat, olyannyira, hogy sorban 13 bajnokin betalált, ami korábban egy Real-játékosnak sem sikerült. Emellett sorban a 13. hazai bajnoki is volt a keddi, amikor gólt lőtt, ezzel pedig Messit érte be a spanyol bajnokságban.

Puskás Ferencnek az 1959-60-as és az 1960-61-es bajnokságban is sikerült a csapat egymást követő hét meccsén gólt lőnie, ráadásul mindkétszer 13 találatot szerzett. Mivel Ronaldo pihenőt kapott San Sebastianban, nála újraindult ez a számláló. Most sorban négy mérkőzésnél és kilenc gólnál jár. Ha a Villarreal, a Ludogorec és az Athletic Bilbao ellen sem kerül a padra és be is talál, beérheti Puskást, sőt, a Levante ellen akár meg is előzheti.

A BL-ben is majdhogynem biztosra vehető egy csúcsdöntés: tavaly 17 gólt lőtt, akár ezt is megjavíthatja, de sokkal közelebb van a mostani 68 góljával Raúl 71 BL-találatához, az már a csoportkörben a múlté lehet. Raúl nem csak a realosok, de az all-time BL-csúcsot is tartja ezzel a 71-gyel, Messi 67-nél jár, úgyhogy itt nagy verseny várható kettejük között az abszolút rekordért.

Ronaldo eddig 254 mérkőzést játszott a Real Madridban, ezeken 264 gólt lőtt, a gólátlaga jobb, mint meccsenként egy. Ha ezt tartja az idényben rá váró további bő 45-50 mérkőzésen, saját 2011-12-es csúcsát is ledöntheti, akkor ugyanis 55 mérkőzésen 60-at lőtt.

Rovatok