Index Vakbarát Hírportál

Érdekli, milyen a futball Indiában, Laoszban, Nepálban?

2014. szeptember 26., péntek 15:55

Egészen különleges rekordot tart egy japán futballista. A most 38 éves Dan Ito pályafutása során 15 ország 21 csapatában fordult meg, aminek nincs párja a világon. Mit lehet mondani egy olyan futballistáról, aki 1998 óta egy szezonnál többet sehol sem töltött? Hogy rossz karakter, vagy nagyon ügyes ügynöke van? A japán középpályás sztorija egészen más.

1999-ben nem hosszabbította meg a szerződését a Vegalta Sendai. Ito Szingapúrba, a Woodlands Wellingtonba szerződött, itt indult a kaland, egy évvel később már Ausztráliában futballozott. Innentől kezdve évről évre más csapat és más ország következett: Vietnám, Hongkong, Malaysia, Brunei, Maldív-szigetek, Makaó, India, Mianmar, Nepál, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, és 2013-ban Mongólia.

„Imádom a futballt, és szeretem megismerni a különböző kultúrákat. Először a szükség vitt rá az országváltásra, utána már tudatosan jártam körbe Ázsiát. A pályafutásom utám tv-kommentátorként szeretnék dolgozni, és ehhez meg akartam ismerni a kontinens futballját. Most már tudom, jó döntést hoztam 15 éve, amikor elhatároztam, egy évnél tovább egy helyen nem maradok."

17AUG 2014 against JUVENTOS LEGENS!① pic.twitter.com/lKWOp1N48j

— 伊藤 壇 (@danito1975) September 26, 2014

A kaland természetesen rengeteg élményt hozott. 2004-ben a Kitchee Hong Kong csapatával legyőzte a Maldinivel, Sevcsenkóval felálló AC Milant. Megismerte a buddhizmust, járt a Himalájában, Mongóliában még csak hét csapat volt, amikor ott futballozott. Twitter oldalán végigdokumentálta egész pályáfutását. Van közös fotója Fabrizio Ravanellivel is.

„A futball egy útlevél, a különböző kultúrák, nyelvek megismerése mellett, a helyi gasztronómiai szokások megismerése is óriási élmény volt. Sehol nem volt olyan meleg, mint Indiában és nem ettem annyi húst, mint Ausztráliában. Nepálban két edzés között a Himalájában is jártam. Annyi érdekes emberrel találkoztam, amit magánemberként nem tehettem volna meg, és ezért még fizetést is kaptam."

„Indiában a klub elnöke bement a pályára, ha éppen nem tetszett neki a meccs. A Maldív-szigeteken egy üdülőfaluban éltem, amikor jól ment a csapatnak. Laoszban a Juventus ellen is pályára léptem, pedig csatárt kerestek, én pedig középpályás vagyok. Mondtam nekik, azt is tudok játszani, leigazoltak."

Idén nyáron kölcsönben egy laoszi csapatban, a Yotha FC-ben futballozott, nyár óta nincs csapata, de nincs elkeseredve, viccesen csak annyit mondott, még két szezont szeretne futballozni és két országban még nem járt.

Rovatok