Index Vakbarát Hírportál

Azt hitték, Katart megviseli, ha elveszik tőle a 2022-es vb-t?

2014. szeptember 26., péntek 09:09

Egyre többet lehetett hallani, hogy tényleg veszélybe került a 2022-es katari világbajnokság megrendezése. Erről beszélt a FIFA végrehajtó bizottságának német tagja, Theo Zwanziger, és a BBC egyik tudósítója is biztos forrásra hivatkozva állította, egyre valószínűbb, hogy az arab ország nem rendezi majd meg a tornát.

A 2022-es katari vb-vel kapcsolatos problémákról már írtunk, egyrészt legalább egy szezonra borítaná a nemzetközi futball menetrendjét, mert a meleg miatt télen kellene a vb-n játszani, noha a szervezők szerint ők bármilyen évszakban képesek megrendezni a meccseket.

Másrészt rengeteg kritika érte a szervezőket, hogy a beruházásokon dolgozó vendégmunkások embertelen körülmények között dolgoznak, már hivatalos adat, hogy legalább ezren haltak meg.

És akkor ott vannak a korrupciós vádak, melyek kivizsgálására egy független ügyvédet állított rá a FIFA, hamarosan kiderül, a futballszövetség szerint megvették-e a rendezést a katariak.

Ha ezek után úgy dönt a nemzetközi futballszövetség, hogy elveszik a vb-t, akkor sokak igazságérzete állhat helyre, beugrót is lehet majd találni. Az Egyesült Államok az utolsó körben bukott el az arab országgal szemben, ott ráadásul sokat nem is kellene fejleszteni az infrastruktúrán. Húsz éve az egyik legjobb vb-t hozták össze, azóta csak továbbfejlesztétték a stadionokat. 

Az ausztrálok is pályáztak, de ott azért több átalakítást kellene végezni a stadionokon, melyeket nem elsősorban futballra terveztek. Japán és Dél-Korea szintén pályázott, de most nem együtt, viszont ők 2002-ben közösen rendezték meg a tornát. Mexikót és Indonéziát is érdekelte a a 2022-es vb, a közép-amerikaiak önként léptek vissza később, Indonézia pályázatát pedig a FIFA dobta vissza. 

A kérdés az, hogy lenne-e értelme, mivel járna, és mi jönne ezután. A FIFA-n múlik, hogy új szavazást ír-e ki a korábbi pályázóknak, vagy teljesen újranyitja a pályázatot, és akkor egy hosszabb procedúra jöhet. 

Bár a katari beruházások mértékét nézve (magasan az eddigi legdrágább sportesemény lehet) sokan azt gondolják, hogy nem vágná különösebben földhöz az országot a döntés, de a Forbes tavalyi elemzése szerint a bankszektort, az ingatlanpiacot és a gazdaságot is megviselné, ha a FIFA elvenné a rendezést. És nem azért, mert a vb-re költött pénz tűnne el, vagy nagy bevételektől esnének el, sokkal inkább azért, mert óriási presztízsveszteség lenne, ha korrupciós vádak miatt fosztanák meg őket az egyik legnagyobb sporteseménytől. A katari királyi család és az üzleti vezetők megítélésének ártana leginkább, és ez sokkal fontosabb lehet hosszabb távon.

Az egészen biztos, hogy a tervezett tizenkét stadionból nem építenék fel az összeset, hiszen egy igazi futballkultúrával nem is rendelkező országban nem lenne értelme. A katari válogatott a 96. a világranglistán, bár előfordulhat, hogy a 2022-es tornára csapatot is vesznek maguknak. Ha a stadionokat nem is húznák fel - sok helyen még csak az alapoknál tartanak -, de az infrastruktúra fejlesztését ettől függetlenül végrehajtanák. Egy 60-80 milliárd dollárosra becsült beruházásról van szó, benne vasútfejlesztéssel, új metróvonalakkal és autópályákkal, van tehát, ami a vb-nél is nagyobb projekt.  

A világbajnokság azért jött jól, mert a 2022-es tornával lett egy céldátum, melyre végezni kell ezekkel az építkezésekkel, hogy a világbajnokságra érkezőket el tudják látni. 

A legnagyobb árat valószínűleg megint a vendégmunkások fizetnék, a béreik így is rengeteget csúsznak, és ráadásul a legtöbben jóval kevesebbet kaptak az eredetileg beígértnél. A FIFA már rászállt a szervezőkre az ügyben, akik változásokat is ígértek, de végleges megoldást talán tényleg csak azt jelentene, ha a futballszövetség története során először elvenné a rendezést.  

A FIFA munkacsoporja novemberben ülésezik ismét az ügyben, döntés jövő márciusra várható. 

Rovatok