Index Vakbarát Hírportál

Nem szabad már üvöltözni a futballistákkal

2014. szeptember 27., szombat 08:53

Arsene Wenger sosem volt híve annak, hogy leordítsa a játékosai fejeit egy-egy rossz teljesítmény után, mint mondjuk Alex Ferguson tette egy időben, de azt ő is érzékeli, hogy a futballistákkal már nem is nagyon érdemes keménykedni, úgyis csak sértődés lesz a vége. 

„A modern társadalom nem akar kellemetlenségeket, kevesebbet akar szenvedni, és azt várja el, hogy jól kezeljék. Éppen ezért lett annyira érzékeny téma a futballban, hogyan bánik egy edző az embereivel. Sokkal jobban kell kezelni a futballistákat, sokkal tapintatosabban. Pont úgy, ahogy a társadalom változott" - filozofált az Arsenal edzője. 

A manchesteri Ferguson legendás leordításairól Wayne Rooney is megemlékezett önéletrajzi könyvében. „Semmi sem rosszabb, amikor Alex Ferguson leordítja a fejed, ha ez történik, akkor az öltöző közepén állva kiszúr, belemászik az arcodba és ordít. Olyan, mintha egy csúcsteljesítményű hajszárítóval állnék szemben" - írta. 

Magyarországon ez sok helyen még mindig így működik, tavaly novemberben a férfi vízilabda-válogatottat is felkészítő sportpszichológus, Imre Tóvári Zsuzsa mondta az Indexnek, hogy itthon nincsen igazán kidolgozva az edzők és a pedagógusok lélektani és mentális felkészítése a pozitív tudatos, hatékony kommunikációra. Nagyon gyakran az edzők és a tanárok is olyan megfogalmazásokat, visszajelzéseket használnak, amik megszégyenítik, megalázzák, elgyengítik a játékosokat. 

Wenger a nyilatkozatában azt is elmondta, manapság már jóval többet kell magyarázni a játékosainak, mint mondjuk húsz éve, a fiatalabb futballisták jóval több kérdést tesznek fel, de ez azért van, mert sokkal jobban informáltak, és még többet akarnak tudni, magyarázatokat kérnek. 

A játékosok nevelésére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nagyobb bajnokságokban, hogy megelőzzék a balhékat, nemrég kiderült, hogy az amerikai profi kosárbajnokságba készülő játékosokat egészen alapvető dolgokra is meg kell tanítani

Rovatok