Index Vakbarát Hírportál

Aki csak a meccsre készül, nem lesz nagy játékos

2014. szeptember 30., kedd 16:06

Hollandia és Belgium után Portugáliába utazott a Sport Tv stábja, hogy megnézze az ottani utánpótlás munkát.

Két aranylabdás, Luis Figo és Cristiano Ronaldo is a Sporting akadémiáján nőtt fel, Aurélio Pereira, az intézet vezetője mindkettőjüket ismerte gyerekként, és elmondta, miben nőttek társaik fölé.

Cristiano és Luis is nagyon tehetséges volt, de további három fontos tényezőre volt szükségük a felemelkedéshez. Imádtak-imádnak edzeni, imádnak játszani, és imádják a szakmájukat. Ami pedig a legfontosabb, minden edzésen és minden meccsen önmagukat akarták felülmúlni. Ha megnézi, Ronaldo nem a meccsre készül, hanem az edzésre. Az a játékos, aki minden nap az edzésre készül, tökéletesen felkészíti magát a mérkőzésre. Az a játékos, aki csak a meccsre készül, sohasem lesz nagy futballista – mondta a szakember a Grund felsőfokon című műsorban, ami 18.30-tól látható a Sport1-en.

Dalnoki Jenő, a Ferencváros korábbi edzőjének szállóigévé vált mondása volt, hogy aki hét közben firkál, az a hétvégén sem tud szépen rajzolni.

Ronaldót először Bölöni László tette be a portugál csapatba, ő az Indexnek így emlékezett vissza az első találkozásukra.

„Láttam rajta, hogy sem a lába, sem a mellkasa még nem kész az élvonalra. Láttam, hogy hatvanszor átlépi a labdát feleslegesen, de kár lett volna visszafogni. Úgy gondoltam, majd csak rájön, hogy előbb-utóbb nem dőlnek be neki. Azt azért mondtam neki, hogy csak tolja meg a labdákat, mert olyan a sebessége, hogy sohasem fogják utolérni. Vitatkoztunk is, mert Ronaldo középen akart játszani, szerintem viszont a szélen a helye, mert ott nem álldogálhat. Csak ámultunk, ahogyan a labdához ért. Ügyesebb volt, mint én kézzel. Most nem viccelek. A koordinációja, a mozgása is mindenkit lenyűgözött, úgy futott egyszer-kétszer végig a pályán, ahogyan csak egy ösztönös zseni tud.”

Azt javasolta neki, negyedannyi zselével fusson ki a pályára.

Rovatok