Index Vakbarát Hírportál

Súlyos szívbeteg az 1978-as vb-gólkirály

2014. szeptember 30., kedd 11:14 | aznap frissítve

Súlyos szívbeteg Mario Kempes, az 1978-as argentin világbajnokság gólkirálya. Az egykori argentin futballistára műtét vár, kedden az Egyesült Államokban végzik el a szívbillentyű-beültetést, jelentette be a Cadena3 rádióállomásnak adott interjújában.

Egy rutinizsgálat állapította meg, hogy Kempes artériái nyolcvan százalékban eltömődtek, ahogy fogalmazott, az orvosok azon is csodálkoztak, hogy még egyáltalán életben van. Sürgős beavatkozásra van szükség.

Mario Kempes

Mario Kempes a hirhedt argentin vb előtt Európában, a Valenciában futballozott. Sokáig emlékezetes marad az akkori katonai junta nyomására kivívott, Peru elleni 6-0-s győzelem, amelyen Kempes kétszer is betalált, Argentína pedig vb-döntőt játszhatott, amelyet meg is nyert. A csatár azon a meccsen is kétszer volt eredményes. A magyarok ellen is pályára lépett 78-ban, 2-1-re nyertek, de Kempes nem rúgott gólt.

Később sokáig Ausztriában is – First Vienna, St. Pölten, Kremser SC – futballozott, 1999-ben vonult vissza. A válogatottban 43 meccsen 20 gólt lőtt. Indonéziában, Albániában, majd Dél-Amerikában is edzősködött, 2000-ben még tett egy kisérletet, hogy kizárólag argentin és uruguayi focistákból alapít klubot Olaszországban, de ezzel 2001-ben végleg felhagyott.

Rovatok