Index Vakbarát Hírportál

A Barca tűzön-vizen át támogatja a katalán népszavazást

2014. október 11., szombat 08:07

A Barcelona támogatja a népszavazást Katalónia függetlenségéről annak ellenére is, hogy figyelmeztették, az elszakadás miatt kizárhatják a spanyol bajnokságból.

A katalóniai autonóm terület kormánya november 9-én akarja feltenni a kérdést a lakosságnak, hogy akarja-e a terület önálló állammá válását, de a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a szavazást arra hivatkozva, hogy meg kell vizsgálni, az nem mond-e ellent az alkotmánynak.

Javier Tabas, a spanyol liga elnöke pénteken nyilatkozta, hogy a Barcelonát és a régió más futballcsapatait kizárhatják a spanyol bajnokságból, ha Katalónia önálló állam lesz. Emlékeztetett arra, hogy országa sporttörvénye csak egyetlen nem spanyol területnek, Andorrának engedélyezi a részvételt a spanyol bajnokságban és más, hivatalos versenyeken.

Ha Katalónia függetlenné válik, meg kell változtatni a törvényt ahhoz, hogy az ottani klubok, köztük például az Espanyol vagy a második vonalban játszó Girona visszatérhessen a spanyol bajnokságba, mondta.

A függetlenségi mozgalom egyik központja a Camp Nou, a Barcelona otthona. A meccseken mindennaposak az elszakadást követelő bekiabálások. Gerard Pique, a csapat egyik védőjátékosa nemrég részt vett egy hatalmas tömegtüntetésen, amelyet a népszavazás támogatására tartottak. A függetlenség mellett van Pep Guardiola edző is.

A felmérések azt mutatják, hogy a 7,7 milliós lakosságnak mintegy fele támogatja, hogy vessenek véget a több évszázados kapcsolatnak Spanyolországgal, írja az MTI.

Rovatok