Index Vakbarát Hírportál

Élvezzétek a bukaresti hangulatot

2014. október 11., szombat 14:14

Mintha a most következő román-magyar Eb-selejtező nem is a futballról, hanem a pszichéről szólna. A megnyilatkozások, a kapitány eltökéltsége és a körülmények is egyre inkább a játékosok lelkiállapotával kapcsolatosak semmint azzal, melyik a jobb csapat. Ez utóbbival már foglalkoztunk, most kénytelenek vagyunk a hangulatról írni.

Az elmúlt három román-magyar futballmeccsen (1999, 2001, 2013) legkésőbb már az ötödik percben vezetést szereztek a románok, ami aztán befolyásolta az egész mérkőzés kimenetelét, és 1981-ig kell visszamenni az időben, amikor elkerültük a gyors gólt. Igaz, akkor az egész meccsen sikerült elkerülnünk, Mészöly Kálmán válogatottja 0-0-val kihúzta.

Az akkori kapitány dörzsöltségére és lélektani ismereteire jellemző, hogy játékosait korábban kiküldte melegíteni, hogy a drukkerek a kezdő sípszóra valamelyest elfáradjanak az üvöltözésben. Ha valakin bizonytalanságot látott, azonnal felrázta, nem hagyta lankadni a figyelmét, nem hagyta elbizonytalanodni.

A különleges lelkiállapotnak megvan az előzménye. 1958-tól 1981-ig például nem is volt barátságos válogatott mérkőzés a két ország csapatai között, amit azért kerültek, mert az utolsó, 1958. október 23-i találkozó noha a megbékélést szolgálta volna – a dátum sem véletlen -, kifejezetten ellenséges hangulatban zajlott le.

Ha magyar vagy, kihagyod

Két év múlva egy ifjúsági Eb-döntőn a két ország csapatai között, Bécsben, 30 ezer néző előtt, a románok büntetőhöz jutottak, és Jakab Sándor állt a labda mögé, Mészöly Kálmán odament hozzá és azt mondta neki, ha magyar vagy, kihagyod.

„Sanyika pedig fölé lőtte. Nagy botrány lett belőle, nem szeretném felnagyítani a szerepemet, nem hiszem, hogy közvetlen köze volt a hibához a mondatnak, de egy kicsit megzavarhatta. Beraktam a bogarat a fülébe. Nem megdumáltam, olyan nincs, hanem megzavartam. Jakabot utána ejtették, nem lett komoly játékos, később Amerikába ment” - emlékezett vissza Mészöly az esetre.

Mivel a mostani magyar szövetségi kapitány, Dárdai Pál már kétszer – 1999 és 2001 - is átélte játékosként az ellenséges bukaresti hangulatot, sőt a régi stadionban azt is, hogy féltéglák repültek feléjük, továbbá van berlini tapasztalata, milyen 70 ezer ember előtt játszani, a feladata az, hogy ezt a tapasztalatot meggyőzően átadja.

Mindent elárul a tekintet

Dárdai ezen tapasztalata ahhoz kell, hogy még véletlenül se bizonytalanodjon el senki, és ne kövessen el óvodás hibákat, amitől még forróbb lenne a miliő, mert az román gólokhoz vezethet. A közönség hangulata alapjaiban befolyásolja a román játékosokat, akik meg is nyugodhatnak, de számunkra kedvező esetben, sokkolhatja is őket saját közegük.

A 38 éves, ideiglenes kapitány nem véletlenül hangoztatta sokszor játékosainak: „élvezzétek a hangulatot.” Dárdai azt is hozzátette, hogy az utolsó csepp vérig kell küzdeniük.

„Amikor ilyen helyzetben voltam, és egy félelmetes katlanba mentem a játékosaimmal, én is azt mondtam nekik, amit Pali is sulykolt. Élvezzék, hogy ennyien összegyűltek miattuk, éljék át az utolérhetetlen futballhangulatot, húzzák ki magukat, a futball ezektől a meccsektől szép és varázslatos, de közben tökéletesen koncentráljanak. Szeressék a futballt emiatt. Nigériában 80 ezren, Athénban 40 ezren vártak ránk. Lagosba Ugandával mentem, a görögökhöz a litvánokkal, és természetesen egyik helyszínen sem volt esélyes a csapatom, nem is nyertünk, de nem roppantunk össze, tartottuk magunkat egy erősebb csapattal szemben. Szerintem ez a legjobb mondat, mert nyugalmat adhat, és elűzi az esetleges félelmet” - mondta László Csaba, aki Uganda és Litvánia korábbi szövetségi kapitánya.

Ez a játékszenvedély

Két vereséggel a magyar futballválogatottnak 1986-ban (vagyis a múlhatatlan mexikói kudarc) indult utoljára az aktuális versenykiírás, igaz akkor egy bombaerős holland csapat nyert (0-1) Budapesten, nem egy középszerűnek is csak jóindulattal nevezhető északír (1-2), és utána pedig a görögök verték Komora Imre csapatát.

Egervári Sándor ideje alatt az elmúlt két selejtezőben kétszer egymás után csak a hollandoktól kaptunk ki. Erwin Koeman időszakáig kell visszatekinteni hogy három vereséget is összeszámláljunk, akkor a svédektől egyszer, a portugáloktól kétszer kaptunk ki a selejtezősorozat hajrájában.

Mit mond a klubfutball?

A válogatott és a klubfutball sajátságos összekapcsolódása, hogy éppen amikor a Debrecen svéd (2009, Kalmar), a Videoton pedig török csapattal (2012, Trabzon) szemben bravúrt ért el a nemzetközi kupában, akkor válogatott szinten is sikerült eredményesnek lenni velük szemben. A svédeket és a törököket vertük, előbbit 2010-ben, utóbbit 2012-ben.

A románokkal szemben ez nem sikerült. A Steaua 2009-ben könnyen verte az Újpestet, 2013-ban pedig a román válogatott az utolsó percben döntetlent ért el Budapesten, míg Bukarestben jött az hírhedt 3-0.

Rossz előjel, hogy a Debrecen júliusban kiverte az északír Cliftonville-t, a válogatott - Pintér Attilával - ugyanakkor már sikertelen volt szeptemberben velük szemben.

Magyarországot a második kalapból sorsolták, ezért is kellemetlen lenne látni, hogy előzetesen gyengébben rangsorolt ellenfelekkel szemben nem sikerülne pontot szereznie. De egyelőre ne gondoljunk erre.

Amikor László Csaba a skót Heartsot irányította – megválasztották az ország legjobb menedzserének is -, a Glasgow Rangers vagy a Celtic otthonában is sok néző és elképesztő hangulat várt rájuk, de többnyire jól sikerült ily módon játékosai mentális felkészítése.

Mivel az 50 éves László Székelyudvarhelyen született, nyilvánvalóan különleges érzésekkel várja a meccset.

A Hargitán hallgatták

Amikor gyerek volt és nem adta a román tévé a magyarok meccseit, ő is a Hargitára, a Szarka-kőre járt, mert ott a rádiót valamennyire tisztán lehetett fogni.
„Vittünk magunkkal akkumulátort is, nehogy lemerüljön. De az antennát is állítgattuk, hogy képhez jussunk. Természetesen a magyaroknak drukkoltunk, hiszen még arra is külön figyeltünk, hogy a román bajnokságban mennyi magyar nevű játszik. Emlékszem, volt egy Bíró nevű csatár Iasiban, az ő teljesítményét is fokozatosan néztük. Az ő sikere, a mi sikerünk is volt a legnagyobb szegénységben. Emlékszem a 81-es meccs körüli nagy felhajtásra is, és mennyire boldogok voltunk, hogy nem sikerült a románoknak akkor sem nyerniük."

Reméli, hogy a két legutóbbi szerencsétlen meccs után most sem az elején, sem a végén nem kap gólt a magyar válogatott, mert így reálisan kiderülhetne a két csapat közötti különbség. Az előző meccsből egyébként sem szerencsés kiindulni, mert az is valószínű, hogy akkor az azóta Szaúd-Arábiába szerződő Pintilii élete gólját lőtte, és még egyszer nem találja úgy el a labdát. 

Azt gondolja legfontosabbnak, hogy a védelem minimális hibákkal hozza le a 90 percet. Erre utalt egyébként a szintén erdélyi Bölöni László is az Adevarulnak. A magyar védelembe az elmúlt 10 évben 3-4 nagy hiba is kódolva volt a legfontosabb meccseken, az északírek ellen is láthattuk, mennyire összezavarodott.

A döntetlennek drukkoló Bölöni szerint most egyáltalán nem biztos, hogy ilyen hibái lesznek a Juhász Roland irányította alakzatnak. Ha mégis adódik, most nincs az eltiltott Marica, aki kihasználná.

A román válogatottban 108-szor szereplő, később a román kapitányi posztot is betöltő szakember úgy véli, Keserü és Marica között van különbség. Egy múltbeli román párhuzammal érzékeltette, aminek annyi a lényege, hogy Marica egyedül is képes meccset eldönteni, és a csapatnak döntetlennél nagy lendületet adni, míg Keserü inkább akkor jó, ha a csapatnak is jól megy. Keserü 10 gólos a ligában, ebből hatot egy meccsen jegyzett, ő lőtte mind a hatot. Az EL-ben a dán Aalborgnak vágott be hármat – 2-0 után, emberelőnyben villogott -, nem árt tehát vigyázni vele.

Bölöni azt is megemlítette, amit mi magunk is írtunk elemzésünkben, hogy egyik román kapus sincs igazán játékban, bár Tatarusanut legalább az Európa Ligában bevetette a Fiorentina.

László Csaba még egy fontos dolgot emelt ki: Piturca a sötétben tapogatózik, mert nem tudja, mire számítson Dárdai Palitól.

A zsákbamacska

„Nem ismeri, milyen hadrendet szeretne Pali, nem ismeri, milyen szabadrúgás kombinációkat alkalmaz és gyakoroltat. Nem tudja, hogyan fog meccselni. Ebből akár előny is lehet. Piturca csupán a játékosanyag minőségét ismeri, annak gyengéivel és erősségeivel. Gyengeség lehet, hogy a védelem egy új összeállításban állhat fel. A magyar válogatott erőssége ugyanakkor a szélsőjátéka, és hogy lesz Szalai” - értékelt László.

A románoknak kifelé csak az látszik, Szalai ugyanott nem tudott meghatározó ember lenni, ahol Maricának sem sikerült, vagyis a Schalkéban. A Hoffenheimben ugyanakkor gólt lőtt a hétvégén is.

„Szalaiban biztosan dúl most a bizonyítási vágy, hiszen ő mégiscsak kegyvesztett lett a korábbi kapitányoknál, most azonban szeretné megmutatni, jó játékos” - így összegezte a kérdést László.

A románok tartanak is valamelyest Dárdai új felfogásától és mentális erejétől, a csapatra tett kisugárzásától, de talán jobban félnek saját szurkolóiktól, mert a görögök elleni idegenbeli győzelem egy hónapja egy kicsit megtévesztő lehet. A románok hajlamosak önmaguk túl, ezzel együtt az ellenfél lebecsülésére is. A megállapítás igaz a csapatra, szurkolóra is.

A futballvezetők azért félnek kifejezetten szurkolóik viselkedésétől, mert Athénban zárt kapus meccsen nyertek, és a renitens viselkedés, magyargyalázó rigmusok, transzparensek miatt előfordulhat, hogy őket is utoléri az európai szövetség haragja és szankciói. Legutóbb nyilvánvalóan volt bozgorozás, ki a magyarokkal az országból, mégse büntették őket, ugyanakkor legutóbb már rivális klubok szimpatizánsai estek egymásnak.

Egy éve a fogadóirodák sokkal kevésbé látták esélyesnek Romániát, mint most. 1,75-ös az oddsa a hazai győzelemnek, akkor 2,5 körüli volt. Akkor több veszítenivalónk volt, mint most. Ebből kellene most építkezni.

Az előző sorozatban a törökök ellen sikerült négy pontig jutni, a románokkal szemben viszont csak egyig. Ennyit vagy ennél többet csak egy görcs nélküli, felszabadult válogatott szerezhet. Hogy mire megyünk, azt szombaton hat órától meglátjuk.

Rovatok