Index Vakbarát Hírportál

Újabb videó a szerb–albán balhéról

2014. október 15., szerda 10:49

Update: Az AP hírügynökség információi szerint az UEFA a szerb és az albán szövetség ellen is fegyelmi eljárást kezdeményezett.

Újabb videó került fel az internetre a keddi, botrányba fulladt szerb–albán Eb-selejtezőről, amelyet félbe kellett szakítani az albán miniszterelnök testvérének provokációja miatt, aki egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót vitt egy drónnal a pálya fölé.

Amint megjelent a zászló, kitört a káosz a pályán. Az albánok megpróbálták gyorsan kivinni a pályáról a zászlót, de közben a szerb szurkolók megvadulva rohantak be és kezdték bántalmazni az albánokat. A szerb válogatott tagjai megpróbálták ellökdösni őket onnan, de reménytelenül.

A videó második felében látható, ahogy az öltöző felé menekülő albánokra a kijáratnál is rátámadtak az ultrák, akik áttörtek a rohamrendőrökön. Ezek után nem csoda, hogy nem akarták folytatni a mérkőzést.

Szerb-albán balhé

A szerbek kapitánya, a holland Dick Advocaat is csak a fejét fogva nézte, mi történik.

Szerbiának ez már a második komoly balhéja viszonylag rövid időn belül: 2010-ben az olaszok elleni Eb-selejtezőn az ultrák előre kitervelt akciót hajtottak végre, hogy bosszút álljanak a szövetségen. Ezúttal provokáció után szabadultak el az indulatok, ám az UEFA aligha enyhül majd meg ettől, és vélhetően ezúttal nem ússzák meg csak egy 3-0-ra elvesztett meccsel, mint négy éve.

A szerb futballszövetség az albánokat hibáztatja

Az albán ellenfelet teszi felelőssé a Szerb Labdarúgó Szövetség (FSS) azért, mert kedden Belgrádban félbeszakadt a két válogatott Európa-bajnoki selejtezője - számolt be honlapján a Magyar Szó című újvidéki napilap. Az FSS szerdai közleménye szerint az albánoknak egyetlen céljuk volt, mégpedig az, hogy a találkozó félbeszakadjon. Szerintük ezt bizonyítja az is, hogy a mérkőzés folytatására vonatkozó javaslatokat sorban elutasították. Az FSS pontokba szedte azokat a lehetőségeket is, amelyeket felajánlottak az albán szövetségnek (FSHS). Az FSHS elutasította, hogy a játékvezető döntése alapján folytatódjon a találkozó, és azt is, hogy nézők nélkül folytatódjon a játék, ezen kívül nemet mondtak arra is, hogy másnap, azaz szerdán fejezzék be a meccset. "Véleményünk szerint az albánok miatt szakadt félbe a mérkőzés. Azt várjuk az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottságától, hogy 3-0 arányban Szerbia javára írja a három pontot" - olvasható a közleményben. A FSS emellett a legerélyesebben elítéli a Partizan stadionjában tapasztalt erőszakot, valamint a labdarúgás átpolitizálását, és szerintük az incidens nem más, mint terrorakció Szerbia ellen - írta a Magyar Szó. Az FSS úgy véli: a vendégek játékosainak, szövetségi kapitányának, illetve az albán szövetség képviselőinek a reakciói arról árulkodnak, hogy összehangolt, szégyenteljes akció történt, amelynek csak egy célja volt, mégpedig az, hogy félbeszakadjon a találkozó.  (MTI)

Rovatok